Raat tegen sloop EH-woningen Acacialaan

 

Patrick Adriaans

Patrick Adriaans

Voor de sloop van zestien woningen aan de Acacialaan, die corporatie Eigen Haard (EH) wilde, heeft wethouder Herbert Raat van Wonen een stokje gestoken. Hij heeft EH per brief laten weten dat B&W aan de sloop niet zullen meewerken. De SP, die in de gemeenteraad in oktober aandacht vroeg voor de bewoners van de betreffende woningen, zegt daar blij mee te zijn. Volgens de fractie waren de sloopplannen volstrekt overbodig.

Uit een ingediende petitie werd al duidelijk dat een grote meerderheid van de bewoners zich tegen die plannen zou verzetten. Zij zien liever dat hun huizen door de corporatie worden gerenoveerd. ‘De SP is blij voor de bewoners van de Acacialaan dat zij nu door een formele brief van het college gesteund worden in hun verzet tegen de sloopplannen’, zegt de partij. ‘Eigen Haard zal nu eieren voor haar geld moeten kiezen en inzetten op renovatie in plaats van sloop.’

Volgens SP-raadslid Patrick Adriaans worden de woningen voornamelijk met veel plezier – vaak al heel lang – bewoond door ouderen. “Wij trokken van het begin af aan op met de bewoners om de onzalige sloopplannen uit de wereld te helpen. Met deze formele brief van het college is een belangrijke stap gezet richting het definitief stoppen ervan.” Maar helemaal gerust kunnen de bewoners nog niet zijn, beseft hij. “Om hen definitief een goede nachtrust te bezorgen, is belangrijk dat ook Eigen Haard nu ondubbelzinnig afstand neemt van de sloopplannen. Wij zullen daar bij Eigen Haard ook op aandringen,” zegt Adriaans.

 

Zijn partij staat tegenover het college, dat volgens haar geen sociale woningbouw meer wil en daardoor lange wachtlijsten in stand houdt. Maar datzelfde college verdient volgens Adriaans een pluim voor de inzet voor de bewoners van de Acacialaan. “Maar een koude douche als het aankomt op beleid ten aanzien van sociale woningbouw”, voegt hij er aan toe.  

Zijn fractie zegt verontrust te zijn door de brief die Eigen Haard in november aan B&W schreef en waarin de sloopplannen werden ontvouwd. “Wij zullen dan ook het debat met het college hierover aangaan. Overigens heeft ook Eigen Haard boter op het hoofd, want de corporatie wilde goede sociale huurwoningen slopen om op die plek iets meer woningen terug te zetten, in plaats van te investeren in renovatie en in nieuwbouw op plekken waar dat nog kan. Denk bijvoorbeeld aan de Carmenlaan.”

Daar zijn goedkope huurflats gesloopt en tot nu toe nooit door goedkope woningen vervangen, zoals was beloofd.

De SP blij te zijn met het standpunt van B&W betreffende de Acacialaan, maar ook het college en Eigen Haard te zullen blijven wijzen op hun verantwoording op het gebied van de sociale huur en hen nauwlettend te volgen bij nieuwbouwprojecten of mogelijke sloopplannen.

In zijn brief aan EH zegt Raat dat er in de wijk Keizer Karel Park wel belangrijker zaken aan de orde zijn dan sloop van de woningen aan de Acacialaan. Hij wijst op de noodzakelijke renovatie ban flats aan Plesmansingel, Lindenlaan, Benderslaan, Ambrosiuslaan, Parelvisserslaan in Bankras en Van Heuven Goedhartlaan. Raat heeft ook een brief naar de bewoners gestuurd waarin hij hun zorgen deelt.

Lees ook:SP: Eigen Haard wil weer woningen slopen
Lees ook:SP wil achterstallig onderhoud in woonbeleid
Lees ook:SP: ‘Leegstand sociale woningen door renovatie en huurverhoging’
Lees ook:College: slopen betaalbare huurflats niet asociaal
Lees ook:SP: ‘Bewoners zijn leegstand in Bankras spuugzat’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.