Leegstand gerenoveerde huurwoningen in Bankras

Grea Twint

Ondanks ellenlange wachtlijsten voor sociale huurwoningen staan er in die categorie veel leeg. Dat constateert althans de SP. Hoe kan dat? vraagt de fractie zich af.  Volgens haar staan er alleen al in de Operabuurt (Bankras) zestien gerenoveerde sociale huurwoningen al van een half jaar tot vier jaar (volgens omwonenden) leeg. “Maar als je een betaalbare woning zoekt, moet je in Amstelveen zo’n achttien jaar wachten voordat je  aan de beurt bent,” verzucht raadscommissielid Grea Twint. “Voor de SP zijn zulke wachttijden onacceptabel. Terecht maken veel mensen zich daar grote zorgen over.” De Sp is het niet eens met de aanpak van B&W, die vinden dat er genoeg sociale huurwoningen, maar de verkeerde mensen – met een te hoog inkomen – en goeddeels in wonen. Daarom willen zij dat zogenoemde ‘scheefwonen’ bestrijden, wat overigens vorige collega al tientallen jaren hebben geprobeerd. Volgens de SP zijn voormalige sociale huurwoningen in Bankras na renovatie in een prijsklasse boven de 1100 euro per maand terecht gekomen en op die manier aan de voorraad onttrokken.  De SP wil opheldering van zowel het college als corporatie Eigen Haard.

Het is inmiddels wettelijk verboden met een modaal inkomen in een sociale huurwoning te wonen, maar voor een koophuis krijgt men veelal geen hypotheek, omdat daarvoor het inkomen weer te laag is. De SP wijst er verder op dat mensen met een bescheiden middeninkomens ook geen recht hebben op huurtoeslag. Ze kunnen dus in feite nergens heen. “Het gevolg van dat huurdertje  pesten, is dat mensen met een modaal inkomen, met pek en veren de wijk of zelfs Amstelveen worden uitgejaagd,” zegt Twint. “Niet omdat ze overlast veroorzaken, maar door  de klopjacht op huurders die dit college heeft geopend.”

Ook in het zogenoemde huren op maat, dat B&W zeggen te willen doorvoeren, ziet de SP niets. Twint: “Zodra een huurwoning leegkomt, bepaalt de corporatie de huurprijs naar marktwaarde. Die verschilt per regio. In een ontspannen woningmarkt in bijvoorbeeld Zeeland of Drenthe betaal je veel minder huur dan in een gespannen huurmarkt als die in Amstelveen. Huurders met een midden inkomen betalen het volle pond, huurders met een bescheiden inkomen krijgen korting. Zodra het inkomen stijgt, wordt de korting minder. Om de korting te kunnen aanpassen wordt het inkomen van de huurder jaarlijks door de corporatie gecontroleerd. Voor de SP betekent Huren op Maat een extra belasting voor de huurder met een middeninkomen terwijl de villasubsidies  ongemoeid blijven. Voor de SP niet acceptabel. Het werkelijke probleem is het tekort aan sociale huurwoningen. In deze sector moet gebouwd worden. De gevolgen van dit collegebeleid word pijnlijk zichtbaar in de Operabuurt.”

Lees ook:Sociale woningen KKP in de verkoop
Lees ook:GroenLinks: zorg over gebrek goedkope woningen
Lees ook:SP start enquête sociale huur
Lees ook:SP: ‘Leegstand sociale woningen door renovatie en huurverhoging’
Lees ook:Eigen Haard ‘geschrokken’ van Zwarte Bokaal

4 reacties op “Leegstand gerenoveerde huurwoningen in Bankras

  1. x

    Soms vallen woningen met een kale huur onder de sociale woningbouw, maar dan zitten er soms servicekosten op van 250 euro of meer, waardoor ze voor deze doelgroep onbetaalbaar worden.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anneke

    Hier zal de hr. Fokkink van de OCA alles van af weten!

      /   Beantwoorden  / 
  3. esther

    ook ik zie inderdaad in de wijk Bankras heel veel huizen leeg staan ik wil heel graag in deze wijk wonen om dichter bij mijn ouders te zijn om zo mijn ouders beter te kunnen helpen. helaas vindt de gemeente Amstelveen dit niet belangrijk liever laten ze de woningen gewoon leeg staan dan dat ze zorgen voor hun bewoners. het is heel frustrerend om mijn ouders elke keer uit te leggen dat ik geen woning in hun buurt kan krijgen i.v.m. de woningnood en de wachtlijsten terwijl mijn ouders nog steeds de zelfde woningen leeg zien staan. ik weet dat er altijd een aantal woningen in het bestand leeg zijn i.v.m. noodgevallen zoals brand enz voor dit is echt te gek. ik wist het zelf al maar nu blijkt het zelfs bij de gemeente bekend te zijn dit is echt te zot voor woorden. graag zou ik meer horen over woningen die meer dan een jaar leeg staan

      /   Beantwoorden  / 
  4. hadri

    merk dat EIGEN HAARD soc.huurwoningen met >€00,- verhoogd voor een nieuwe huurder en zo ze in de vrije sector gooit, zo blijven er steeds minder soc. huurwoningen over.
    MAG DIT ZOMAAR?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.