B&W: terugkeer naar Carmenlaan onmogelijk

Van de door de corporaties en gemeente beloofde terugkeer van bewoners naar de Carmenlaan, na de sloop van hun flats, kan geen sprake meer zijn. Daar komt de beantwoording van B&W op schriftelijke vragen van GroenLinks op neer. Het is aan de bewoners, die fel tegen de sloop protesteerden, wel allemaal beloofd, maar inmiddels zijn de plannen veranderd. Er moet een vervoersknooppunt komen. En beloften van overheden en corporaties, die natuurlijk veel geld vangen voor de grond op de bewuste locatie, zijn nu eenmaal in de praktijk waardeloos. Het blijkt uit de in ambtelijk, c.q. bestuurlijk jargon vervatte beantwoording van de vragen. Bovendien hebben B&W er, naar hun zeggen, allemaal niks mee te maken, hoewel juist die – en de gemeenteraad – met de reservering voor het OV-knooppunt hebben ingestemd.Maar de verantwoordelijkheid voor de door de gemeente goedgekeurde sloop en herhuisvesting van de bewoners ligt bij de corporatie, in dit geval oorspronkelijk St. Lodewijk en tegenwoordig Eigen Haard. Dat moet GroenLinks toch maar even weten, vindt het college. Hert geeft toe dat de ‘uitplaatsing’ van de door de sloop dakloos geworden bewoners niet helemaal tot tevredenheid is verlopen. Gemeentelijke ombudsman, provinciale staten, VROM en gemeenteraad kregen vragen van hen. Maar uiteindelijk worden in zo’n geval de protesterende, tientallen in dit geval, wel moe. Zodat er maar 9 overbleven. Waaruit de gemeente de conclusie trok dat er geen klachten meer waren over de verhuurder.

Verder is het allemaal een zaak tussen bewoners en corporaties, vinden B&W. Zij wassen hun handen in onschuld. De corporaties zorgden voor vervangende woonruimte plus een vergoeding voor verhuis- en herinrichtingskosten. En de formeel niet verantwoordelijke gemeente zorgde toch maar voor een toegevoegde financiële bijdrage. Omdat zij niet naar hun oude stek terug konden, zoals wel was beloofd.

Maar intussen was het standpunt van de gemeente over herhusvesting in nieuwbouw aan de Carmenlaan wel veranderd, constateerde Groen Links. Wat heeft zij gedaan om vervangende woonruimte te vinden? Nou ja, er bij de corporaties op aangedrongen dat te doen, antwoorden B&W. En ja, die extra financiële bijdrage dus. Volgens het college is nog steeds één oud-bewoner van de Carmenlaan ontevreden over de gang van zaken. Die wil terug, Dat kan dus helemaal niet, zeggen B&W. Dus die ontevredenheid zal wel blijven bestaan.

Lees ook:College: slopen betaalbare huurflats niet asociaal
Lees ook:Gemeente compenseert schade corporaties voor Carmenlaan
Lees ook:SP slaat symbolisch eerste paal voor nieuwbouw Carmenlaan
Lees ook:Ex-bewoners gesloopte flats Carmenlaan ontevreden
Lees ook:Urgentie in Bovenkerk voor bewoners sloopflat Carmenlaan

22 reacties op “B&W: terugkeer naar Carmenlaan onmogelijk

  1. Jan Demming

    “Het is aan de bewoners, die fel tegen de sloop protesteerden, wel allemaal beloofd, maar inmiddels zijn de plannen veranderd. Er moet een vervoersknooppunt komen. En beloften van overheden en corporaties, die natuurlijk veel geld vangen voor de grond op de bewuste locatie, zijn nu eenmaal in de praktijk waardeloos.”

    Meneer Van der Liet: komt er maar in!

      /   Beantwoorden  / 
  2. frank bikker

    Ik denk dat de heer Johan Bos gelijk heeft. Voor de verkiezingen veel beloven, en daarna in dit geval beroven. Alles afschuiven naar de woningbouwcooperatie. Het is te walgelijk voor woorden. Tegelijkertijd grote woorden over democratie in de mond nemen. Kunnen we dit woord niet vervangen door poenocratie der projektontwikkelaars? Hebben we op deze manier wel een gekozen bestuur nodig? De SP en PVV zullen ulieden dankbaar zijn voor dit illustratieve voorbeeldje van “besturen”.

      /   Beantwoorden  / 
  3. frank bikker

    Meneer van Liet , wanneer gaat u uw lied kwelen ?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Johan Bos

    Ik heb het al vaker gezegd: democratie is theorie. Ik de praktijk bestaat er alleen met een pseudo democratisch sausje (voor de tribune)overgoten dictatuur.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Hans van der Liet

    Ieder volk krijgt de regering die het verdient. En hoe men het ook wendt of keert: door de gemeente is niks beloofd.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Jan Demming

    Als dat zo is, dan hoeft de bevolking van zowel Nederland als Amstelveen niet erg trots op zichzelf te zijn! Maar die mening was ik al langer toegedaan.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Hans van der Liet

    Natuurlijk is het zo, meneer Demming. De opmerking van dhr Bos ten spijt, staat het het volk vrij om de vertegenwoordigers en bestuurders naar believen uit te wisselen als ze niet voldoen. Die macht hebben de kiezers. Toch stemmen ze doorgaans altijd weer op de gevestigde partijen. Anders dan een hoop zeurpieten, lawaaimakers en eeuwige criticasters ons wil doen geloven, worden Nederland en Amstelveen in het bijzonder grosso modo verdomd goed bestuurd. U mag dat anders zien en doet dat ook, maar weet, dat het meerendeel van het electoraat het toch we’ll net zo ziet als ik. Die vervolgens zo te diffameren zoals u doet, getuigt van een arrogant elite-denken dat geen recht doet aan de volkswil.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Johan Bos

    En de gevestigde partijen hebben, na de verkiezingstijd, altijd weer lak aan de kiezers. Ik denk trouwens dat in feite ambtenaren de dienst uitmaken, want ik heb bijvoorbeeld in Amstelveen nog nooit iets wezenlijk zien veranderen. Nou ja, het enige schokkende van het huidige college is dat het de hele spaarpot van Amstelveen er doorheen heeft gejaagd. Als dat verdomd goed bestuur wordt genoemd, is dat toch een kwalificatie waarmee ik enige moeite heb. En de wethouder van financiën is nu uitgerekend van de VVD, de partij die – toen zij buiten spel stond in een vorige coalitie – zoveel kritiek had op het financiële beleid. Overigens vermoed ik dat het elitaire taalgebruik van de heer Van der Liet ok wel eens iets van arrogant elite-denken zou kunnen verraden.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Frank Bikker

    Beste Johan zou je eens op een rijtje kunnen zetten wat onze VVD er doorheen heeft gejaagd en wat ze aan de andere kant aan sociale dingen hebben gedaan? Het is misschien ook wel leuk om de prestige-projekten te noemen.Kunnen we eens zien hoe men op een verantwoordelijke manier onze belastingcentjes heeft beheerd cq uitgegeven,cq verspild.
    En voor Hans van der Liet een elite-opmerking;”Pauperus est numerare pecus.”(Ja, ik heb het opgezocht. Goed he !) en dit zal nu ook wel gelden voor de huidige VVD. Hans, ik zou ook aan jou willen vragen wat de gemeente volgens jou heeft gedaan aan de sociale minima in concreto, behalve ze meer achter hun broek zitten en korten.
    In Amsterdam hebben ze bijvoorbeeld een organisatie die moeilijk plaatsbare mensen( (gehandicapten in de breedste zin van het woord)tgen loon echt aan werk helpt.Volkshuisvesting voor de laagste inkomens enz.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Hans van der Liet

    Het minima-beleid ia allesbehalve hardvochtig. Zo betaalt Amstelveen structureel meer dan de wettelijk verplichte bijstandsnorm uit, krijgt men intensieve begeleiding bij omscholing en zoeken naar werk, is er extra hulp bij het betalen van energierekeningen en met kerst ook nog eenmalige extraatjes. Zeker geen vetpot, maar dat hoeft ook niet. Sober doch sociaal.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Johan Bos

    Even snel een paar postjes. 4 miljoen weg wegens een blunder met Casema (schadeclaim), 25 miljoen om weer mee te mogen praten over de N201, 5,7 miljoen voor topsport, riante subsidies aan RTV Amstelveen (tot aanschaf van apparatuur toe), verder zijn allerlei uitgaven \onder dekking uit de normale exploitatie maar gewoon uit de algemene reserves gehaald, 15 miljoen verdampt in IJsland, 30 miljoen gereserveerd voor de A9. IK weet dat ik nu heel, heel veel posten mis, maar dit schiet mij even zo te binnen. Van de 100 miljoen reserves van een paar jaar geleden is vrijwel niets kmeer over.

      /   Beantwoorden  / 
  12. Frank Bikker

    Heren, dank voor uw reacties. Maar nu rest mij nog een conclusie/mededeling.Een kennis van mij zit al jaren op bijstandsniveau (arbeidsongeschikt) en waarom kan hij uiteindelijk toch steeds minder doen van zijn geld, terwijl hij geen financiele blunders heeft begaan? (@HvdL)
    De conclusie die ik uit de reactie van J.Bos kan trekken is dat de gemeente voor een groot deel is geinteresseerd in prestige-objekten en dat zij wanbestuur heeft toegepast.Daarom vraag ik andere lezers van deze weblog op een of andere manier te reageren, want wie zwijgt stemt toe.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Hans van der Liet

    Ik heb maar 1 antwoord en dat zegt genoeg: na Naarden is Amstelveen de prettigste gemeente om te wonen in heeeeeeel Nederland, zo bleek laatst uit onderzoek.

    @Bikker: tenzij zijn uitkering is gekort (wegens niet naleving van de voorwaarden bijvoorbeeld), kan dat dan alleen doordat de prijzen zijn gestegen van de door hem geconsumeerde diensten en goederen.

      /   Beantwoorden  / 
  14. Van Murden

    Inderdaad , Amstelveen is nu nog één van de prettigste gemeenten om in te wonen … nu nog wel ja…

      /   Beantwoorden  / 
  15. Axel Boomgaars

    Maar om het even bij het onderwerp te houden (voor de verandering): Het is natuurlijk schandalig hoe er met de bewoners wordt omgegaan. Het college mag dan wel niks beloofd hebben, maar je kan niet zomaar je plannen gaan veranderen en de bewoners een schamele compensatie geven.

      /   Beantwoorden  / 
  16. Hans van der Liet

    Tsja, toenmalig Groen Links-wethouder Regouin heeft dat te verantwoorden. Wat heeft die man er een zootje van gemaakt.

      /   Beantwoorden  / 
  17. Johan Bos

    Nee, neem dan zijn opvolger op Financien, de VVD-er Frans Hellendall. Die weet tenminste hoe je in now time alle reserves kwijt raakt. En bij beide colleges zat, zoals altijd, het CDA er bij en keek er naar.

      /   Beantwoorden  / 
  18. Hans van der Liet

    Tsja, geld hoofdzakelijk besteed aan de wensen van de burgerij. En 25 mio om weer aan te mogen schuiven bij het overleg van de N201 waar Regouin ons uit had gemoeuvreerd. Dus die vlieger gaat niet op, meneer Bos!

      /   Beantwoorden  / 
  19. Johan Bos

    Ja, hoor, de burgers hebben er om gevraagd of de gemeente alsjeblieft voor vier miljoen juridisch wilde blunderen met Casema en vervolgens allemaal meer voor die kabel te mogen gaan betalen. Em ze lagen op hun knieen om Hellendall te smeken 15 miljoen naar IJsland te brengen. Enzovoort.

      /   Beantwoorden  / 
  20. Hans van der Liet

    Door de “blunder” van de gemeente is de burgers een tariefsverhoging van 7 miljoen bespaard gebleven. Netto batig saldo: 3 miljoen.
    De 15 miljoen bij Icesave werden daar geparkeerd voor de hogere rente-opbrengsten die eveneens ten goede van de bevolking waren gekomen. U moet wat meer naar de intentie kijken waarmee bepaalde besluiten worden genomen alorens kwade trouw te vermoeden bij ambtenaren en politici.

      /   Beantwoorden  / 
  21. Johan Bos

    U probeert alles recht te praten wat krom is, maar feit blijft dat de spaarpot nooit eerder zo leeg was als onder dit college. Straks gaat u nog vertellen dat we daar blij mee moeten zijn, omdat een gevulde spaarpot zo zwaar tillen is…

      /   Beantwoorden  / 
  22. Hans van der Liet

    Het hebben van een flinke spaarpot mag geen doel op zich worden. Op zeker moment ging men de rentebaten gebruiken ter financiering van reguliere uitgaven. Hetgeen tot de bizarre situatie leidde, dat men niks van de reserves kon en mocht gebruiken, want dan konden uitgaven op de lopende begroting niet meer worden gedaan. U ziet, zelfs het verdwijnen van de reserves heeft nog een positieve kant.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.