‘Maatschappelijk gebonden’ koopwoningen voor jonge gezinnen

Flats in WestwijkBetaalbare koopwoningen aanbieden voor starters op de woningmarkt. Dat willen B en W bereiken via een constructie van maatschappelijk gebonden eigendom (MGE). Ook die maakt een eigen huis in Amstelveen overigens alleen mogelijk voor wie meer dan een modaal inkomen heeft. De MGE-constructie voorziet erin dat een woning onder de marktprijs kan worden aangekocht. Maar het verschil daarmee blijft ‘maatschappelijk gebonden' bij een corporatie, de gemeente of een andere uitgevende instantie en valt bij dus niet automatisch aan de eigenaar toe.

Het gaat om 58 woningen van 265 duizend euro aan marktwaarde, die voor 165 duizend euro door de projectontwikkelaar worden aangeboden in Westwijk. De gemeente koopt de grond en geeft die in erfpacht uit aan de koper.

Voor de zogenaamde StartkoopAmstelveen komen huishoudens met een inkomen tussen globaal 1,3 en 1,5 maal modaal in aanmerking. Amstelveen is de tweede gemeente in Nederland die kiest voor de nieuwe MGE constructie. Eerder is daarmee in Zaanstad ervaring opgedaan.

Bij StartkoopAmstelveen wordt bij stijging van het inkomen in vier gedeelten het verschil tussen aankoop- en marktprijs verrekenend, zodat daarmee niet hoeft te worden gewacht tot verkoop van de woning. Zo groeit het financiële aandeel in de woning mee met inkomensstijging van de bewoners. Als de vierde aflossing aan de orde is, kan de gemeente besluiten de grond te verkopen aan de bewoner.

De gemeenteraad besluit naar verwachting op 1 november over het voorstel van B en W.

 

Lees ook:Verkoop starterswoningen gestart
Lees ook:Ingeloten voor starterswoning kunnen naar kijkdag
Lees ook:BBA tegen versoepeling starterslening
Lees ook:Gunstige gemeentelijke tophypotheek voor starters
Lees ook:A’veen laagste doorsnee inkomen AM-gemeenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.