Nieuwe plannen woningbouw Amsteleiland

Nadat eerdere plannen onder meer door jarenlange provinciale en lokale ambtelijke tegenwerking zijn gestrand, ziet de gemeente nu mogelijkheden voor woningbouw op het Amsteleiland. Volgens B en W kunnen er dertig woningen op wordend gebouwd, ongeveer net zoveel als jaren geleden ontwikkelaar Dahl in een plan had opgenomen. Die had het eiland gekocht van de eigenaren van de voormalige scheepswerf De Amstel, waarvan de hallen er nog staan. B en W hebben nu een concept nota van uitgangspunten voor opgesteld en voor inspraak vrijgegeven.

Enkele jaren geleden verkocht projectontwikkelaar Dahl het eiland in de Amstel aan Imca Vastgoed, de onderneming van Erik de Vlieger, die het voor watersport had willen inrichten. Vorig jaar kwam het in handen van ontwikkelaar Maeyveld, die – evenals Dahl – lijkt te mikken op de doelgroep die zich luxe huizen kan permitteren. De eerste projectontwikkelaar wilde het gebied verdelen in kleine eilandjes, met daartussen water, en op elk ervan één bungalow. Op een van de eilandjes zouden een paar geschakelde woningen komen.

Overigens staan er al vijf woningen. Wat daarmee gaat gebeuren is onduidelijk. Volgens de gemeente waren de hoge kosten van sanering van de door de scheepsindustrie vervuilde grond oorzaak van het afhaken van diverse projectontwikkelaars in het verleden. Maar Dahl verklaarde destijds dat ook de bestuurlijke en ambtelijke stroperigheid in Haarlem en Amstelveen er debet aan waren.

Het Amsteleiland is een enclave in de Amstel, ligt op Amstelveens grondgebied, maar is alleen bereikbaar via Ouder-Amstel. Beide gemeenten hebben intensief overleg gevoerd over de herontwikkeling. Afgesproken is dat elk van de twee de helft van de woningen zal toewijzen. Ze zijn bestemd voor (goed gesitueerde) mensen die rust zoeken of op het water willen wonen. Beide groepen moeten volgens de nota worden bediend. De kleine jachthaven die er nu ligt kan in het nieuwe concept volgens de gemeente ‘geen openbaar karakter behouden.’ Kortom: die moet verdwijnen.

De gemeenten gaan ook overleg voeren met de Dorpsraad Nes aan de Amstel. Er komt een inloopavond waar belangstellenden informatie kunnen krijgen. De resultaten van de participatie worden samen met de concept nota aan de gemeenteraad voorgelegd.

Lees ook:Provincie staat dure woningbouw Amsteleiland toe
Lees ook:Pols: bestaande uitgangspunten leidraad voor ontwikkeling Amsteleiland
Lees ook:Amsteleiland: miljoenen in het water
Lees ook:Raad schort besluit Amsteleiland op
Lees ook:Maximaal 30 woningen op Amsteleiland

2 reacties op “Nieuwe plannen woningbouw Amsteleiland

  1. vd laan

    Ik ben natuurlijk veels te laat met mijn reactie want ewr is al jaren aan deze plannen gewerkt begrijp ik nu, maar ik denk dat dit een gemiste kans is voor de gemeente Amstelveen. Zowiezo is kunst in Amstelveen niet zo spontaan aanwezig als op het Amsteleiland, daarnaast denkt ik dat er ook plaats is voor een recreatieve funktie ivm watersport + rust voor de omgeving.
    30 huizen kun je overal wel bouwen, maar zonde dat het op deze plek moet gebeuren.
    Wanneer is die inloopavond?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.