Amsteleiland: miljoenen in het water

Ooit was het eigendom van scheepswerf ‘De Amstel’, daarna zou het elitair woongebied worden, miljoenen zijn er in geïnvesteerd en vermoedelijk hebben krakers er jarenlang het goedkoopst en riant gewoond. Die moeten nu vertrekken, want het Amsteleiland wordt geveild, inclusief de verplichting de vervuilde grond te saneren. De lange rij van investeerders heeft er vermoedelijk miljoenen verliezen door geleden.

De plannen van de allereerste ontwikkelaar Dahl, die het eiland van scheepswerfeigenaar (en bewoner) Baas kocht, bleven door de jaren heen in feite gelijk: Er zouden maximaal dertig villa’s op komen, elk op een mini-eiland, waartoe het grotere geheel in stukken zou worden gesneden met sloten er tussen en voor elk ervan een eigen steiger. Dahl zag bij nader inzien blijkbaar niet zoveel in de eigen plannen en verkocht het eiland aan Imca Vastgoed, het bedrijf van Erik de Vlieger, destijds ook eigenaar van Weekmedia, de uitgever van onder meer het Amstelveens Weekblad. De Vlieger wilde er een watersportcentrum van maken, maar zag daar later ook vanaf. Vervolgens ging het eiland naar de ene na de andere projectontwikkelaar. Steeds met het doel uiterst kostbare huizen te bouwen op het eiland in de Amstel, tussen Ouder-Amstel en Amstelveen, maar binnen de grenzen van die laatste gemeente.

In de gemeenteraad rees bij PvdA, CDA en ChristenUnie protest tegen het poenige imago dat het eiland volgens de plannen zou krijgen en waar louter miljardairs zouden gaan wonen. Maar de meerderheid van de raad had er kennelijk geen problemen mee.

Of de geld verslindende bewoning er ooit kon komt, is inmiddels zeer de vraag. Op het 23.500 vierkante meter grote eiland staan nog de drie huizen die ooit werden bewoond door de familie Baas, inmiddels om niet overgenomen door krakers die pretenderen flora en fauna op het eiland beter dan wie ook te verzorgen en te waarderen. Hun advocaat Emil Tamas zegt dat de waarde ervan nog nooit goed is onderzocht. Maar de rechter eist dat de krakers vertrekken.

Leeg meer waard

Maar hypotheekverstrekker Propertize heeft er maling aan en begon een kort geding, want volgens een taxateur zou het ‘lege’ eiland, dus zonder krakers. Een kwart miljoen meer waard zijn. Dat is overigens een fractie van het bedrag dat er ooit voor is neer geteld. Dat was ooit € 9 miljoen ( dat is althans de schuld die de laatste eigenaar heeft wegens een hypothecaire lening) maar de executiewaarde wordt nu geraamd op circa € 2,5 miljoen. Tot 5 oktober kan men een bod uitbrengen en op 20 oktober vindt de veiling plaats. Het door de gemeenteraad vastgestelde en door de Provincie gesanctioneerde bestemmingsplan gaat overigens nog uit van maximaal dertig dure woningen. Maar de sanering van de grond kost miljoenen. En dan is er nog altijd het verhaal dat ooit criminelen rond het eiland chemisch afval hebben gestort pal naast het eiland.

Rond 1700 besloot Amsterdam de rivier met eerst een scherpe bocht door te steken, zodat de scheepvaart er minder last had en een eiland ontstond. Al in 1871 stichtte Cees Baas sr. een scheepswerf (twee hellingbanen en een smederij) op de Sluisvaart in Ouderkerk aan de Amstel, maar na enkele verhuizingen kocht diens zoon het in 1933. Tal van schepen zijn er gebouwd, het bedrijf bleef in handen van de familie Baas, Onder leiding van Piet Baas, rolde in 1993 het laatste schip in het water. In de zeventiger jaren was al begonnen met het verhuren van ligplaatsen. Zo ontstond een kleine jachthaven. ’s Winters konden 150 boten op de wal worden gestald. Doordat de scheepsbouw was gestaakt, ontstond een rustig gebied, waar vogelsoorten en kleine zoogdieren hun habitat vonden.

Amstelveens?

De € 2,5 miljoen waarop de hypotheekverstrekker nu hoopt, is ongeveer de helft van de waarde eerdere marktwaarde van het eiland. Als er een koper komt,. Moet die een kleine € 5 miljoen uitgeven aan sanering van de grond.

Wethouder Herbert Raat, die al eerder de krakers er weg wilde hebben, hoopt op een ‘Amstelveense invulling’. Maar of het bod bij de veiling uit Amstelveen komt, is de vraag.

De laatste eigenaar van het eiland, die het dus voor € 9 miljoen kocht, is voormalig Quote 500-miljonair Marco Krol, nou ja, formeel Eiland in de Amstel BV, maar daarvan is hij groot aandeelhouder.

 

 

Lees ook:VVD: ‘Krakers Amsteleiland moeten weg’
Lees ook:Raad schort besluit Amsteleiland op
Lees ook:Gemeente treedt niet op tegen krakers Amsteleiland
Lees ook:Pols: bestaande uitgangspunten leidraad voor ontwikkeling Amsteleiland
Lees ook:Verzet in gemeenteraad tegen Amsteleiland voor miljardairs

3 reacties op “Amsteleiland: miljoenen in het water

 1. Frank

  Saneren? Hoe wil men dat doen? Grond afvragen, maar waar moet men dan heen met die vervuilde grond? Grond afdekken en schone grond er op storten? Ik denk dat daar geen miljonair wil wonen op een vroeg of laat lekkende gifbelt.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Ook miljardairs moeten érgens kunnen wonen en waarom niet op dat eiland?

  @JB, wat bedoelt u met ‘geld verslindende bewoning’? Wiens geld wordt verslonden? Van de bewoners? Nou èn? Het is toch hún geld, eerlijk afgetroggeld van mensen die zij te veel hebben laten betalen voor hun producten of diensten en/of van mensen die zij te weinig hebben betaald. En afgetroggeld van de fiscus natuurlijk, dankzij de fiscale adviezen van andere miljonairs die werken bij accountancy- en advocatenkantoren die Amstelveen maar al te graag binnen haar grenzen heeft.

  @Frank, in ons land bestaat grote expertise in het afgraven van vergiftigde grond, dankzij al die misdadige bedrijven als Philips Duphar e.v.a. die jarenlang ongestraft hun productiekosten laag hielden door hun giftige afval in de bodem te dumpen, in het oppervlaktewater te lozen of naar een ver land te verschepen. Dat werden zodoende ‘externe kosten’, wat betekent dat belastingbetalers de kosten en schaden van hun productie betalen. Duurbetaalde accountants weten daar alles van en werden er miljonairs mee. En die moeten dus ook ergens wonen..

    /   Beantwoorden  / 
 3. Frank

  Helemaal met je eens dat lieden die bewust mensen opschepen met deze rotzooi daar mogen wonen. Ik zou zelfs zeggen ; Daar moeten wonen, want ze maken zich schuldig aan massavergiftiging ..

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.