Platform wil bussen vluchtelingen verwelkomen

Het Platform Vluchtelingen Welkom Kronenburg wil, samen met andere buurtbewoners, de vluchtelingen verwelkomen als de eerste bussen voor de noodopvang aankomen. Dat werd duidelijk tijdens de eerste bijeenkomst van het platform, een vorige week gehouden culturele meeting over Syrië. De zaal in het Huis van de Wijk Buitenveldert was bomvol (120 aanwezigen). Het platform had de bijeenkomst samen met het Syrische Comité georganiseerd.

Er werd onder meer een minuut stilte gevraagd voor de slachtoffers van terrorisme zoals die onlangs zijn gevallen in Parijs en in Beiroet en andere plaatsen in het Midden-Oosten.

Annemarie Busser, beleidsmedewerker bij Amnesty International, vertelde over hoe mensen vluchten uit landen als Syrië en de gebrekkige mogelijkheden om een nieuw leven te beginnen in de naburige landen. Daarmee hangt volgens haar de vlucht naar Euopa samen.

Voorzitter Karam Kanho vertelde over wat het Syrische Comité in Nederland doet. Andere Syriërs spraken over de situatie in hun land van herkomst en over hoe ze naar Nederland waren gevlucht. Peshmerge Morad is student informatica en is drie jaar geleden naar Nederland gekomen. Hasan Balkhi en Lana Ballani wonen hier pas sinds een jaar en waren vroeger werkzaam voor een groot theater in Damascus. Hasan heeft een risicovolle boottocht ondernomen vanuit Turkije, zijn vrouw en kinderen zijn later met hem herenigd.

Arabiste Rehab Chaker sprak daarna over haar nichtje, die haar man verloor tijdens de in 2011 begonnen revolutie tegen het regime van president Assad. Om te inventariseren wat wijkbewoners willen doen voor vluchtelingen in Kronenburg werd een formulier verspreid waarop iedereen ideeën kwijt kon. Deze reacties zijn behulpzaam bij het opzetten van toekomstige activiteiten

Het Amstelveense gemeenteraadslid Petra van Mourik meldde dat haar vader Syrisch was, waardoor zij ervaring met zowel de Nederlandse als de Syrische cultuur kreeg. De warmte en liefde zoals ze die ervaren heeft van veel Syrische mensen, is haar altijd bijgebleven, vertelde ze.

 

 

 

Lees ook:Bijeenkomst ‘welkom platform’ vluchtelingen
Lees ook:Vluchtelingenplatform houdt iftar
Lees ook:‘Soep voor Syrië’: hulpactie bij Venstra
Lees ook:Agressie ‘bedelaars’ als vluchtelingen
Lees ook:Vrijwilligers vluchtelingen willen doorgaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.