Vrijwilligers vluchtelingen willen doorgaan

De gemeente mag dan te passief zijn geweest, vluchtelingen zijn er niet meer in Kronenburg, maar het ‘Bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg’ zegt door te gaan met activiteiten. In het zogenoemde Café Welkom, in Buitenvedert, was donderdag geen vluchteling te bekennen. Er waren alleen buurtbewoners en ook de door vluchtelingen gemaakte hapjes, Syrische dansmuziek ontbraken. Maar de vrijwilligers besloten, op voorstel van het bestuur, wel door te gaan. Voorlopig alleen met de café bijeenkomsten, waar dan wel alleen buurtbewoners en statushouders komen.

Het werd vooral een serieuze vergadering over ervaringen van vrijwilligers met vluchtelingen. Op een enkele kritische bijdrage na leek iedereen enthousiast over de aanpak. Volgens vrijwilligster Mahin Haseli was Amstelveen een paradijs in vergelijking met andere locaties voor noodopvang.

Om statushouders te bereiken wordt samenwerking gezocht met Vluchtelingenwerk Amstelland en Vluchtelingenwerk van Amstel tot Zaan.

Statushouders

De bijeenkomsten zullen met ingang van oktober op de eerste donderdag van de maand plaatsvinden in het Huis van de Wijk Buitenveldert, A.J. Ernstraat 112. Donderdagavond 8 september is de laatste driewekelijkse Café Welkom bijeenkomst, waar dan voor het eerst statushouders uitgenodigd worden.

De bedoeling is dat deelnemers, zoals het al eerder ging, bijdragen aan het slagen van de bijeenkomsten: door hapjes voor te bereiden of te koken, door een verhaal of een gedicht voor te dragen, door muziek te maken en vooral door ‘met elkaar in een spontane sfeer samen te zijn’, zegt het platform. De activiteiten zullen in de toekomst sociaal van aard zijn. Het platform denkt daarmee die van Vluchtelingenwerk aan te vullen.

Kinderen

“Daarnaast wordt onderzocht of het bewonersplatform iets kan betekenen voor de kinderen en gezinnen die ondergebracht zijn in de Walborg in Buitenveldert”, zegt voorzitter Hans Straeter van het platform. “Zo willen de voor kinderen in de noodopvang actieve vrijwilligers nu daar aan de slag. Er wonen onder anderen statushouders, die daar tijdelijk onderdak hebben. Ook gaan we na of er nog andere activiteiten zijn waar behoefte aan is bij deze bewoners.”

Volgens hem is onduidelijk of de noodopvang aan de Laan van Kronenburg weer gebruikt gaat worden als de vluchtelingenstroom weer toeneemt. Straeter: “Het aantal vluchtelingen is niet afgenomen, maar naar Nederland komen er minder.” Volgens het platform moet een welvarende gemeente als Amstelveen zich structureel inzetten voor vluchtelingen. Wegens de grote investeringen in het voormalige kantoor en de opgebouwde vrijwilligersstructuur zou het beter volgens hem beter zijn als het pand niet alleen als buffer dient, maar als asielzoekerscentrum of als procesopvanglocatie.

 

Lees ook:Weggeefmiddag voor kleding aan statushouders
Lees ook:Vrijwilligers leeg pand vluchtelingen stoppen
Lees ook:Ex-Kronenburg vluchtelingen nu in Bijlmer Bajes
Lees ook:Bijeenkomst ‘welkom platform’ vluchtelingen
Lees ook:Vluchtelingenplatform houdt iftar

5 reacties op “Vrijwilligers vluchtelingen willen doorgaan

 1. Slimpie

  Heel gezellig allemaal, maar er zijn in buurthuizen en basisscholen nog massa’s kinderen met een taal/leesachterstand. Zeker in de gemeente Amsterdam. In bepaalde buurten staan ze te springen om vrijwilligers. Je kunt ook altijd taalcoach/maatje van een volwassene worden.

    /   Beantwoorden  / 
 2. PeterPC

  Ja wederom doorgaan. Toch een geld kwestie? Het blijft tobben met al die deugmensen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Frank

  Hoe moet men jou dan noemen? Nietdeugmensen?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Manon

  Die vluchtelingen laten ons maar lelijk in de steek!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Frank Bikker

  Wil men hier mijn naam niet misbruiken. Ik ben daar niet van gediend.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.