‘Glazen Huis’ in Oude Dorp

Omdat een goed idee vele vaders en moeders heeft, komen er nu ook van diverse kanten persberichten over het gedurende de dagen voor Kerst in het Oude Dorp staande glazen huis. Terwijl in de krant Amstelveen Dichtbij stond dat het idee kwam van columniste Geertje Visser daarin, meldt een persbericht van het Rode Kruis dat het een initiatief van de gemeente is.

RTVAmstelveen kwam met een eigen persbericht waarin stond dat die zender uit dat huis 114 uur via radio en tv gaat uitzenden. In elk geval gebeurt het allemaal onder de noemer Serious Kerst Amstelveen, een verwijzing naar het echte Glazen Huis (Serious Request) in Haarlem, waar radio DJ’s van 3FM worden opgesloten.

Het ‘Amstelveense’ glazen huis is er om de actie in Haarlemse te ondersteunen. Men kan er van 19 tot en met 24 december terecht met donaties. Het staat op het Dorpsplein om geld in te zamelen voor het échte Glazen Huis in Haarlem. Daar kan men muziek aanvragen tegen betaling. De opbrengst is voor hulp aan meisjes en vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Het geld gaat daartoe naar het Rode Kruis.

Behalve de lokale afdeling van die organisatie en de gemeente, claimen de politieke partijen PvdA en D66 er aan mee te werken. En dus ook RTV Amstelveen.

Stille ramp

Ben Westendorp, voorzitter van het Rode Kruis Amstelveen (RKA) over de slachtoffers van seksueel geweld: “Er is al jarenlang veel te weinig aandacht besteed aan deze stille ramp. Het Rode Kruis zorgt daar voor medische zorg en psychische begeleiding, geeft voorlichting en gaat het gesprek aan.”

Lokale ambassadeurs van Serious Request zijn de raadsleden Esther Veenboer (PvdA) en Anne-Mieke van der Vet (D66). Zij zeggen dat het eigenlijk allemaal is voortgekomen uit het eerder dit jaar georganiseerde evenement  ‘Jazz in het Dorp’. Daarbij werd ook duidelijk hoe coöperatief de gemeente zich kan opstellen, vindt Van der Vet. “Een inwonersinitiatief krijgt alle kansen. Zo zien we dat graag in de participatiesamenleving die we samen moeten maken”, zegt het raadslid van de coalitiepartij D66, daarmee aansluitend op het nieuwe welzijnsbeleid, waarin burgers vooral veel zélf moeten.  

VVD-raadslid Remco Snoek is verantwoordelijk voor de horeca tijdens Serious Kerst. .“Mensen moeten iets lekkers kunnen eten en drinken dat bij dit jaargetijde hoort,” zegt hij. In elk geval belooft hij Glühwein en een warme hap. “Daar wordt geen winst op gemaakt en zal de bijdrage van de Horeca in het Oude Dorp zijn aan Serious Kerst.”

Samenzang

Na de actie kan de organisatie van de Kerstsamenzang gebruik maken van een aantal voorzieningen van Serious Kerst. Overigens streeft de gemeente naar een editie van ‘Serious Request’ met het echte glazen huis, die minimaal 450.000 euro zou kosten, maar volgens de gemeente haar op de kaart zet.

Het Rode Kruis zorgt voor een bus die de laatste dag naar Haarlem rijdt, zodat diegenen die het meeste geld hebben opgehaald dit in het echte Glazen Huis kunnen aanbieden.
De Amstelveense afdeling van het Rode Kruis is al 76 jaar actief. De meer dan 125 vrijwilligers werken er aan ook in Amstelveen het Rode Kruis een herkenbaar gezicht te geven. De vrijwilligers bieden hulp en steun aan de inwoners van Amstelveen door middel van diverse activiteiten op sociaal gebied.

Lees ook:Ruim 100 uur radio van Dorpsplein
Lees ook:Humberto Tan sluit Serious Kerst af
Lees ook:Gemeente verdubbelt opbrengst collecte stagiars voor Rode Kruis
Lees ook:Burgemeester opent Serious Kerst
Lees ook:Serious Kerst brengt ruim 15 mille op

Eén reactie op “‘Glazen Huis’ in Oude Dorp

  1. gerben

    Doet de gemeenteraad de inleg verdubbelen?!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.