Raad wil royale kans voor voortbestaan De Bolder

"Waar hebben we een enorme welzijnsorganisatie voor nodig? Wij willen alleen ons wijkcentrum draaiende houden." Met die woorden maakte het bestuur van wijkplatform Groenelaan vorige week in een bespreking met de raadscommissie Burgers en Samenleving duidelijk wat de wijk in de toekomst met De Bolder wil. Tot nu toe wordt dat centrum beheerd door Cardanus, maar die wil daarmee stoppen. Er is in de toekomst enkele multifunctionele centra gepland. De Bolder zou moeten verdwijnen, maar van sluiting ziet de gemeente nu af. De vraag is alleen nog hoe het beheer dan moet worden ingevuld. De constructie met Cardanus kost jaarlijks aan subsidie 3,5 ton. Voor dat bedrag moet het centrum ook onafhankelijk kunnen worden voortgezet, meenden diverse fracties.

 

Het wijkplatform had een lange lijst van activiteiten ingediend die op het ogenblik plaatsvinden in het gebouw. Daarnaast is het elke dag open als inloopcentrum, waar tegen redelijke prijzen iets kan worden gedronken, een biljartje gemaakt, gelezen enzovoort. En dat wil de buurt graag zo houden, bleek uit de door ruim 3200 wijkbewoners ondertekende wensenlijst. Het overleg tussen commissie en wijkplatform vond plaats op initiatief van het CDA. Het gebouw is eigendom van de Stichting Ontmoetingscentrum Groenelaan (SOG), maar werd beheerd (en geprogrammeerd) door Cardanus. Wijkplatform en SOG pleiten voor een nieuwe kleinschalige beheersvorm. D66-commissielid Rien Alink wees er wel op dat een nieuw groot multifunctioneel centrum in Keizer Karelpark voor overlapping kan gaan zorgen, waardoor voor activiteiten uit De Bolder minder interesse kan gaan bestaan.
Overigens wenst Cardanus volgens het wijkplatform geen cijfers te verstrekken over de exploitatie, bezoekersaantallen, opbrengsten enzovoort. "Wij zien alleen volle zalen," zei wijkbestuurslid Aafke de Maar. Ook bij de commissie blijkt de liefde voor Cardanus overigens aardig bekoeld. "Die stichting is nog steeds aan het bezuinigen op activiteiten, terwijl er steeds meer geld van de gemeente heen gaat," was een van de verwijten.
Volgens VVD-er Herbert Raat moet De Bolder een reële kans krijgen om door te gaan. "Dat moet geen financieel afknijpmodel worden."

Lees ook:Open houden De Bolder duurder dan verwacht
Lees ook:Raadscommissie praat met wijkplatform over toekomst De Bolder
Lees ook:Actie tegen sluiting van De Bolder
Lees ook:Stichting geeft De Bolder cadeau aan gemeente
Lees ook:Plan voor een ‘Bolderboek’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.