ChristenUnie blij met volgens PvdA incompleet welzijnsbeleid

Bert de Pijper

Hoewel de meeste politieke partijen er een extra vergadering van een raadscommissie en aanvullende informatie van wethouder Jacqueline Koops voor nodig hadden om te kunnen besluiten of de nieuwe welzijnsnota wel rijp genoeg is om aan de gemeenteraad voor te leggen, juicht ChristenUnie-raadslid Bert de Pijper over het document. Logisch, de wethouder vertegenwoordigt zijn eenmansfractie in B&W. De Pijper zegt blij te zijn dat in de nota over de uitvoering van de gewijzigde Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de kwetsbare Amstelvener centraal staat. Maar een ander element is dat primair wordt gekeken naar de mogelijkheden van mensen zelf, naar de eigen kracht van de burger dus. Dat lijkt in gewoon Nederlands verbazingwekkend veel op bezuinigen, omdat burgers zolang mogelijk op zichzelf (en hun buren) aangewezen moeten blijven, maar de gemeente legt het positief uit als een hele verbetering.

Esther Veenboer

Een van de drie pijlers van het Wmo-beleid ontbreekt overigens in de nota, namelijk hoe de gemeente de sociale samenhang in de gemeente gaat bevorderen. Daar komt een aparte nota over, maar volgens de PvdA voldoet het nu voorgestelde lokale beleid door dat hiaat niet aan de wet. Die zegt, vertelde PvdA-raadslid Esther Veenboer vorige week in de raadscommissie Burgers en Samenleving, dat bij het vaststellen van een lokale verordening omtrent het welzijnsbeleid in élk geval die sociale cohesie daarvan deel moet uitmaken. Het lijkt haar en bijvoorbeeld GroenLinks dus beter maar even te wachten tot de zaak compleet is.

Daar willen B&W niet van weten, omdat zij vast aan de slag willen met de nieuwe aanpak, die overigens nogal wat verslechteringen voor de burgers inhoudt. Maar volgens De Pijper zorgt de nota ervoor dat alle mensen mee kunnen blijven doen in de samenleving. “Dat kan als de gemeente ondersteuning biedt, bijvoorbeeld in de vorm van een hulp bij het huishouden of in de vorm van een scootmobiel. Maar ook streeft de gemeente naar een tegengaan van sociale en individuele problemen, bijvoorbeeld bij de jeugd. De nota bevat dan ook beleid op een groot aantal maatschappelijke velden,” zegt De Pijper.  

Hij constateert dat inderdaad de nieuwe beleidsnota een breuk met het verleden berekent, omdat meer naar de eigen kracht van mensen wordt gekeken, maar kwalificeert dat juist als mensen noch hun mogelijkheden afschrijven. In de nota wordt volgens hem een “scherpere scheiding tussen kwetsbaren en niet kwetsbaren” gemaakt.  “Dat is belangrijk, want ons schaarse geld moet immers dáár terecht komen, waar het voor is bedoeld. Daarbij geldt het voor ons belangrijke uitgangspunt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.” Een ‘kanteling’ in het welzijnsbeleid is dat niet langer wordt uitgegaan van aanbieden van voorzieningen, maar scheppen van oplossingen, vat De Pijper het nieuwe beleid samen. Ofwel:  “Wat is de vraag achter de vraag en hoe kunnen we er voor zorgen dat mensen écht worden geholpen. Een overdracht naar andere organisaties, om maatwerk te kunnen bieden, is belangrijk. Een dergelijk sociaal makelaarschap is een belangrijk element van de uitvoering. Als dat gebeurt, dan beantwoordt de nota echt aan zijn doel. Als we dan ook nog eens over twee jaar met een goede effectenmeting kunnen vaststellen dat bij Amstelveners de eigen kracht naar boven is gehaald, dan vind ik dat een goed resultaat,” zegt De Pijper.

Lees ook:PvdA: ‘Onduidelijkheid over Cardanus heeft te lang geduurd’
Lees ook:Koops verbindt politieke lot aan snelle invoering welzijnsbeleid
Lees ook:ChristenUnie: geen / lage eigen bijdrage WMO
Lees ook:ChristenUnie blij met soepeler schuldhulpverlening
Lees ook:College wil vraaggericht welzijnsbeleid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.