Telefooncirkels Rode Kruis bestaan 25 jaar

De zogenoemde telefooncirkels van het Rode Kruis bestaan 25 jaar. Met een koffietafel in het Rode Kruis gebouw vierden zondag ongeveer zeventig leidsters en deelnemers er aan dat jubileum. De plaatselijke afdeling van de organisatie bestaat 75 jaar en telt zo’n 125 vrijwillige medewerkers. De telefooncirkels is een van jaar activiteiten. Het concept komt oorspronkelijk uit Noorwegen, waar isolement in heel dun bevolkte gebieden aanleiding was voor het bedenken ervan. Het komt er in Amstelveen op neer dat dagelijks van 08.45 tot 09.30 uur de cirkels draaien. Er zijn er hier zeven, waarbij ongeveer zeventig mensen zijn betrokken, vertelt coördinator Alice Hovestadt-Cornelissen. “Er is dan even contact van mens tot mens, gewoon om te horen of alles in orde is en de laatste nieuwtjes met elkaar uit te wisselen. Men wordt gebeld door een van de deelnemers, die dan weer de volgende op de lijst belt.”Een telefooncirkel wordt geleid door een vrijwilliger van het Rode Kruis. Als een belpartner niet opneemt of men maakt zich na het gesprek zorgen over iemand uit de cirkel, dan wordt de leidster geïnformeerd. Die neemt dan poolshoogte of schakelt zonodig hulp in Behalve met de cirkels houdt het Rode Kruis zich met andere maatschappelijke activiteiten bezig, zoals het mogelijk maken van vakanties voor chronisch zieken, mensen met beperkingen en hulpbehoevende ouderen uit Amstelveen. Het wandelproject, een creatieve groep, EHBO cursussen en inzetten van EHBO-ers bij evenementen en calamiteiten en rolstoelfietsen zijn enkele andere vormen van hulpverlening.

Volgens voorzitter Yeter Tan van de lokale Rode Kruis afdeling staat bij het Rode Kruis hulp aan de zwaksten in de samenleving voorop. “In deze tijd van verdere ontzuiling zijn juist activiteiten als de telefooncirkel broodnodig. De sociale contacten zijn minder geworden en de eenzaamheid neemt toe. En waar verschraling van zorg plaatsvindt door de terugtredende overheid, is het werk van het Rode Kruis ook op locaal niveau hard nodig”.

Voor vragen over de telefooncirkels kunt u zich wenden tot de coördinator tel: 020-6451347 tussen 8.30-9.30 en 19.00-20.00 uur. De afdeling kan voor diverse activiteiten overigens nieuwe vrijwilligers goed gebruiken. Wie interesse heeft kan van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur bellen of langs komen aan Heuseplein 15, telefoon 020-6414499.

Lees ook:Telefooncirkels Rode Kruis ontmoeten elkaar
Lees ook:Rode Kruis heeft dringend collectanten nodig
Lees ook:‘Vraag naar diensten Rode Kruis zal toenemen’
Lees ook:Burgemeester bedelaar voor Rode Kruis
Lees ook:Bedrijf Markit werkt samen met Rode Kruis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.