BBA: Gemeente mist controle op subsidies welzijn

David de Jong

David de Jong

Het gemeentelijke subsidiebeleid deugt niet. Er gaan scheppen geld nogal ongecontroleerd naar organisaties. Dat vindt Burgerbelangen (BBA). De fractie doelt evident in het bijzonder op de kapitalen die naar welzijnstichting Cardanus gaan. De betaling aan haar was recent onderwerp van discussie in de raadscommissie Burgers en Samenleving, die overigens nog wordt voortgezet. Voor het jongerenwerk krijgt Cardanus 196 euro per uur, wat verantwoordelijk wethouder Veenboer normaal vindt. Bovendien wordt voor elk geleverd uur ook nog een of anderhalf uur ‘voorbereiding’ in rekening gebracht. “Met zulke bedragen zit je echt boven het topsegment autobedrijf en een topadvocaat, zeker met die voorbereidingsuren,” zegt BBA-raadslid David de Jong. Bovendien constateerden Hermine Janssens en Ria Ganzinotti van het wijkplatform Waardhuizen / Middenhoven dat voor de vorstelijke bedragen niet eens de uren worden geleverd die in rekening zijn gebracht. Daarvoor beschikt Cardanus volgens hen namelijk over te weinig beschikbare medewerkers.Janssens en Ganzinotti zorgden met een onderzoek al eerder voor veel deining in de welzijnstent. Die leidde uiteindelijk tot vertrek van de directeur en een reorganisatie. Maar volgens De Jong lijkt het er op dat B&W het nu allemaal zonder controlesysteem wel best vinden en Cardanus alleen zichzelf controleert.

Er werd eerder door extern deskundige Van Alles ook een onderzoek ingesteld dat niet gunstig voor Cardanus uitpakte. Volgens Veenboer heeft de gemeente de aanbevelingen van de expert onverkort overgenomen, maar BBA spreekt dat tegen. “Het ontbreekt vooral aan duidelijke kaders voor de producten die de gemeente afneemt. De kern van het Van Aller-onderzoek is dat de gemeente op bepaalde productniveaus te veel betaalt.”

BBA wil dat Van Aller opnieuw wordt gevraagd aanknopingspunten te geven voor het aansturen van de subsidies door de gemeenteraad. Een nieuw College van B&W kan dan orde op zaken stellen, denkt BBA.  De Jong deelt de opvatting van Janssens en Ganzinotti dat de subsidieontvanger voor jongerenwerk door een monopolie positie de kans krijgt zich niet aan een marktconforme aanpak te houden.

Lees ook:‘Cardanus levert niet waarvoor het wordt betaald’
Lees ook:Raad wil nog steeds beter zicht op Cardanus
Lees ook:Burgerbelangen: ‘B&W hebben wat uit te leggen over subsidies welzijn’
Lees ook:Politiek laat subsidiebesteding Cardanus onderzoeken
Lees ook:Raat: kortere lijnen tussen gemeente en werkvloer jongerenwerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.