Raat: kortere lijnen tussen gemeente en werkvloer jongerenwerk

Herbert Raat

Herbert Raat

Het gemeenbestuur moet intensiever bij de uitvoering van het jongerenbeleid worden betrokken. Dat vindt wethouder Herbert Raat. Hij zei dat woensdagavond (19 maart) in reactie op een nogal oeverloze discussie in de raadscommissie Burgers en Samenleving, naar aanleiding van een notitie over het controleren en sturen van subsidies voor jongerenwerk en P60. Waarbij het poppodium vooral bij het traject was betrokken om vergelijkingsmateriaal te hebben. Want het gaat al jarenlang vooral om het aan Stichting Cardanus uitbestede jongerenwerk. Daarvoor wordt nog steeds teveel betaald, c.q. door Cardanus te weinig gepresteerd in relatie tot de in rekening gebrachte miljoenen, constateerde inspreekster Hermine Janssens van wijkplatform Waardhuizen / Middenhoven opnieuw. Zij leverde enkele jaren geleden met Ria Ganzinotti voor een rapport erover dat voor veel deining bij de gemeente zorgde en bleef haar vervolgens het vuur aan de schenen leggen.

Raat wil af van een papierwinkel op afstand en de bestaande problemen kennelijk in hun proporties zien. “We maken het te moeilijk,” zei hij. “We weten allemaal wat er aan de hand is. Met 95 procent van onze jongeren gaat het goed, met een kleine groep niet. Jongeren die niet naar school gaan, niet werken en soms nog crimineel gedrag hebben ook. Daarvoor hebben we een paar jaar geleden geïnvesteerd in extra ambulante jongerenwerkers en straats- en gezinscoaches. De vraag is of daar voldoende uitkomt. Maar het gaat in feite om 74 jongeren en vraa hoe we die fatsoenlijk van de straat kunnen krijgen.”  Hij kondigde aan na de zomer met een voorstel te zullen komen rond de vraag of het gemeentebestuur de uitvoering dichter bij zichzelf moet leggen, in plaats van constant de rol van opdrachtgever op afstand te spelen. En vervolgens als het fout gaat de schuld aan de opdracht aanvaardende partij te geven. “Ik wil de bestaande instrumenten wel in stand houden, maar de zaak zo organiseren dat wij er zelf meer bij betrokken worden. Ervoor zorgen dat we ons niet als een soort multinational verschuilen achter allerlei opdrachten en daarover vervolgens weer papieren formuleren. In een relatief kleine stad als Amstelveen. Ik wil kortere lijnen met de werkvloer.”

D66 pleitte voor een halfjaarlijkse bespreking in de raadscommissie van kwartaalrapportages van Cardanus en vond het de primaire taak van de raad controle uit te oefenen op de besteding van de subsidiegelden. Overigens was Raat het wel met de democraten en GroenLinks eens dat jongerenwerk uiteraard meer behelst dan de aanpak van overlast veroorzakende probleemjongeren. Maar David de Jong van Burgerbelangen (BBA) constateerde dat het formeel dan wel om meer dan de 74 probleemjongeren gaat, maar dat de praktijk iets anders ligt. Volgens hem is bestaat nog steeds de door Hermine Janssens aangegeven wanverhouding tussen de hoogte van de subsidies en de door Cardanus daarvor geleverde diensten. Die komt er op neer dat er gewoon te weinig capaciteit bij de stichting aanwezig is om de afgesproken diensten te leveren, die vervolgens wel fors in rekening worden gebracht. “ Alle gesubsidieerde producten moeten door hetzelfde kleine aantal medewerkers (9 fte) worden geleverd,” zei ze. Volgens Janssens bedraagt de overhead bijna zestig procent. Zij signaleerde dat de gemeente de 1,4 miljoen die de laatste jaren extra voor ambulant jongerenwerk is uitgetrokken nu structureel wil maken en toevoegen aan de 1,2 miljoen die er al voor op de begroting staat. En intussen blijft de capaciteit voor de uitvoering bij Cardanus even mager.

Lees ook:Raad wil nog steeds beter zicht op Cardanus
Lees ook:Verspilling versus overlast
Lees ook:‘Cardanus levert niet waarvoor het wordt betaald’
Lees ook:Oppositie bang dat jongerenwerk overlastbestrijding wordt
Lees ook:Uitvoering nieuw jeugdbeleid start medio dit jaar

Eén reactie op “Raat: kortere lijnen tussen gemeente en werkvloer jongerenwerk

  1. de schoolmeester

    Hoe noemden ze dat ook alweer 10 jaar geleden? Privatisering? En nu willen ze met een heleboel poeha weer terug. Lijkt me oude wijn in nieuwe zakken.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.