Levie eens met Amsterdam: snorscooters van fietspad

 

John Levie

John Levie

De Amstelveense verkeerswethouder John Levie (bbA) staat naar zijn zeggen ‘vierkant’ achter de uitspraak van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan dat snorscooters van fietspad af moeten.  Eerder al had Levie’s hoofdstedelijke collega Eric Wiebes zich over de overlast van snorscooters op fietspaden uitgesproken.

De nu bestaande situatie is te gek voor woorden, vindt Levie. “Zowel lokaal als landelijk wordt veel gedaan om de verkeersveiligheid te vergroten en letselschade te verminderen, maar scooterrijders blijven daarbij helaas nog buiten schot. En dat terwijl in Amsterdam scooters, maar één procent van de verkeersdeelnemers, verantwoordelijk zijn voor zestien procent van de ongelukken, al dan niet met soms zwaar persoonlijk letsel,” schrijft hij op zijn blog. En de problemen houden echt niet bij de grens van Amsterdam, zodat de scooterwereld er in Amstelveen rooskleuriger uit zou zien, voegt hij er aan toe.

Hij constateert het volgende:

Snorscooters zijn breder dan fietsen en hebben daardoor bij het passeren vaak (te) weinig ruimte; veel fietspaden zijn vaak simpelweg te smal voor de combinatie van fiets en snorscooter. Snorscooters hebben een te groot snelheidsverschil ten opzichte van de gewone fietser, geven de berijders ervan vaak een onterecht “king of the road” gevoel, hebben geen helmplicht (hoewel ze al gauw 30 kilometer rijden, met alle kans op hoofdletsel bij een ongeval), terwijl racefietsers bij hoge snelheid wel een helm dragen en snorscooters zijn vaak ontdaan van hun snelheidsbegrenzer (“soms met hulp van een “vakhandelaar” die hiervoor gek genoeg niet strafbaar is”). Levie voegt er aan toe dat de scooters vaak zijn voorzien van opvoersets, waarbij ook onstrafbare vakhandelaren helpen, dat de pakkans door gebrek aan mankracht beperkt is en sancties niet afschrikwekkend.

Redenen genoeg om te pleiten voor een nieuwe regelgeving voor snorscooters, vindt Levie. “Dat zij daarbij  als gewone scooters worden behandeld en naar de rijbaan verwezen, inclusief helmplicht, lijkt onontkoombaar”, vindt Levie. Hij is er voorstander van dat Amstelveen de initiatieven van Amsterdam steunt.

Lees ook:Levie: ‘Veel ongelukken door slechte fietspaden’
Lees ook:Fout geparkeerde fietsen toch niet naar Amsterdam
Lees ook:Half miljoen van regiobestuur voor verkeersveiligheid
Lees ook:Gele kaart van groene fractie voor Levie
Lees ook:Fout geparkeerde scooters en fietsen weggesleept uit Stadshart

Eén reactie op “Levie eens met Amsterdam: snorscooters van fietspad

  1. frank

    Mijn steun heeft ie, maar wel handhaven he.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.