Parkeertarieven alsnog aangepast

Wethouder John Levie

Na de storm van protest, vooral uit het Stadshart, tegen de begin dit jaar ingevoerde tarieven worden die alsnog aangepast. Als de raad er volgende week woensdag (23 maart) mee akkoord gaat, gelden al van de volgende dag af hogere tarieven voor het betaald parkeren bij meters en gaan die voor de bezoekersvergunning met terugwerkende kracht per 1 januari  naar 75 euro. Dat is nog altijd een forse verhoging ten opzichte van de € 16,60, die tot nu toe moest worden betaald, maar eerder had de raad het tarief naar 90 euro verhoogd. De tweede bezoekersvergunning wordt daarentegen veel duurder, in plaats van zoals eerder aangekondigd goedkoper. Die zou eerst namelijk € 100 gaan kosten, in plaats van de voorheen geldende € 140,50, maar dat wordt met ingang van 24 maart € 160 euro. Intussen werkt het college aan de voorbereiding van een geheel nieuw parkeerbeleid. Daarmee komt et op zijn vroegst in 2012, laat het weten.

Het nieuwe voorstel is onder druk van de protesten van de Belangenvereniging Meanderbewoners en het wijkplatform tot stand gekomen, geeft verkeerswethouder Levie toe. De vereniging stelde onder meer verhoging van het tarief van het betaalde parkeren op het maaiveld voor. Daaraan geven B&W nu blijkbaar gevolg. Tijdens een vergadering van  de raadscommissie Ruimte Wonnen en Natuur bleek al dat de politiek hevig was geschrokken van de deining over het eerder unaniem genomen raadsbesluit. Overigens wilden de bewoners van het Stadshart de tarieven voor de bezoekersvergunningen hooguit verdubbelen. Maar de dan veel lagere opbrengst zou volgens B&W te ver uit de pas lopen met de aan het verstrekken van de vergunningen en de handhaving verbonden kosten, die overigens naar de mening van de bewoners krankzinnig hoog zijn.

Betaald parkeren moest eigenlijk – zoals nu pas voorgesteld – wel duurder worden, blijkt uit het voorstel van B&W. Er ligt namelijk een contractuele afspraak met de exploitanten van de parkeergarages dat de gemeentelijke tarieven voor parkeren op straat altijd hoger zijn dan die voor dat in de garages. In het Stadshart moet daarom van 24 maart af een euro per 30 minuten (nu € 1,05 per 35 minuten) worden betaald, dus twee euro per uur. De duurste parkeergarage kost € 1,94.

Lees ook:Parkeervergunning 1 augustus goedkoper
Lees ook:Burgerbelangen blij met 20 procent hoger bustarief
Lees ook:Parkeertarieven blijven stijgen
Lees ook:Stadshartbewoners ontevreden over nieuwe parkeertarieven en college
Lees ook:BBA blij met inlossen parkeerbelofte

3 reacties op “Parkeertarieven alsnog aangepast

  1. Knip

    Bos schreef “In het Stadshart gaat moet daarom van 24 maart af een euro per 30 minuten (nu € 1,05 per 35 minuten)” Dat is volgens mij geen verhoging :)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Even goed rekenen: 1,05 per 35 minuten is 1,80 per uur. Dat wordt nu 2 euro. Tel maar na.

        /   Beantwoorden  / 
  2. R.A. Herinckx

    Iemand die steelt wordt, als het goed is, opgepakt, maar wat te doen met een gemeente die van haar burgers steelt. Dit leidt naar
    burgelijke ongehoorzaamheid. Ik stel dan ook voor dat niemand een parkeervergunning en bezoekerskaart afneemt. Wij betalen al diverse
    gemeentelijke belastingen. Laat de bezoekers van buiten Amstelveen
    als ook de bedrijven betalen voor een plek in de parkeergarages en
    geef de omwonenden gratis parkeerplaatsen in hun wijk(en).

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.