GroenLinks bezorgd over bezuiniging op fietspaden

Raadslid Hans Koot
Raadslid Hans Koot

GroenLinks protesteert tegen de door B&W aangekondigde bezuiniging van tachtig procent op de uitvoering van de plannen voor verbetering van de voorzieningen voor fietsers. Op initiatief van die partij bepaalde de gemeenteraad vorig jaar dat daarvoor structureel vijf ton op de begroting moest komen. Dat bedrag was ook volgens verkeerswet Tabak nodig om de beleidsnota ‘Fiets’ te kunnen uitvoeren. Maar nu heeft het college op de begroting 2010 dat bedrag naar een ton teruggeschroefd. GroenLinks-raadslid Koot heeft er schriftelijke vragen over gesteld. Hij wil weten waarom het college de bezuiniging verdedigbaar acht en welke maatregelen dan nog wél genomen worden ten behoeve van de fietsers.

Koot vraagt ook of B&W niet met hem vinden dat het schrappen van 400 duizend euro tot een ernstige verschraling van de fietsvoorzieningen leidt, waarmee hun hoge ambities op dat punt in rook opgaan. Zijn fractie wil bezuinigingen – die wegens de abominabele financiële situatie van de gemeente wel nodig zijn – tegen elkaar kunnen afwegen. Zij zegt nu over te weinig informatie te beschikken om dat te kunnen doen. Welke andere bezuinigingen op het gebied van verkeer heeft het college overwogen en waarom zijn die alternatieven afgevallen? vraagt Koot. De in de nota aangegeven investeringen betroffen onder meer (beter) fietspaden, veilige fietsenstallingen bij bushaltes en aanpak van gevaarlijke kruispunten.

Lees ook:D66: gemeente moet burgers betrekken bij bezuinigingen
Lees ook:D66 wil burgers laten meepraten over bezuinigingen
Lees ook:Raad wil wel en niet bezuinigen
Lees ook:PvdA tegen elke bezuiniging die jeugd treft
Lees ook:GroenLinks protesteert tegen beukenhaag aan Oostermeerweg

6 reacties op “GroenLinks bezorgd over bezuiniging op fietspaden

  1. Jan Demming

    Zo’n ridicule bezuiniging hoort precies bij de het imago van de belangenvereniging voor auto’s, bij uitstek: groen licht voor het snelverkeer en rood voor fietsers en voetgangers. En ondertussen maar promoten dat mensen UIT de auto moeten en OP de fiets of IN het openbaar vervoer plaats moeten nemen.
    Ik stond vandaag met m’n fiets op de kruising dr. Willem Dreesweg en de Bovenkerkerweg. In de regen uiteraard. Ik moest eerst het snelverkeer van alle kanten tot twee maal toe voor laten gaan voordat het verkeerslicht voor fietsers op groen sprong. Nou is de gemiddelde fietser natuurlijk wel gehard, maar dit geeft toch duidelijk aan dat fietsers en voetgangers nog steeds als tweederangs burgers worden gezien. En als er wat dit betreft geen mentaliteitsverandering in het raadhuis plaatsvindt, zolang zal het vervoer per auto alleen maar toenemen! En om dit te voorspellen hoef je echt geen profeet te zijn!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Demming

    Zin 1:
    …. bij het imago van de belangenvereniging voor auto’s bij uitstek, de VVD: groen licht voor…..

      /   Beantwoorden  / 
  3. Johan Bos

    @Jan. Ja met alle respect voor je sportieve gehardheid en promotie voor de fiets: in de auto had je toch lekker droog gezeten. En ja, dat de verkeersregels dan de fietser harder treffen, is toch min of meer diens keuze. OV is rampzalig en – zeker op langere afstanden – te duur. En dan moet je ook nog soms in de regen er heen. Niets is dan toch comfortabeler dan voor de deur in en uitstappen. Prima dat milieufreaks daar niet aan willen en lekker blijven doortrsppen in de kou of gebruik maken van het OV, dat bij een beetje bladeren of sneeuw niet werkt, maar ik hen er eerlijk gezegd weinig mee. Ik vrees echt voor de fietsers dat zij het nooit winnen van de auto, nou ja tenzij de pesterij van de overheid zo intens wordt dat het autorijden echt onbetaalbaar wordt. Jammer dat al die fietsers dan ook moeten mee betalen aan de uitkeringen van de werklozen in de autoindustrie. Nou ja, zij doen dat graag waarschijnlijk. Hoe meetr hoe liever, begrijp ik. Ik iets minder….

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      He Johan, rustig aan Ik heb geen rijbewijs vanwege medische redenen. Ik wil toch voor zover mogelijk ook een beetje comfortabel en veilig fietsen. Een lift sla ik natuurlijk ook niet af.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Jan Demming

    Ik begrijp niet helemaal waarom mensen die het goed voorhebben met het milieu en de natuur ‘milieufreaks’ genoemd moeten worden. Maar los daarvan: Een gemeente die zegt het fietsgebruik te willen promoten en dat fietsgebruik tegelijkertijd met maatregelen weigert te stimuleren, is ongeloofwaardig bezig en maakt zich in feite belachelijk.
    De pesterij van de overheid zal nooit zodanig zijn dat het autorijden écht niet meer te betalen is, want dat zou betekenen dat het Rijk bankroet raakt. Maar met maatregelen om het ongebreidelde gebruik van de auto af te remmen zou ik een goede stap in de richting vinden. Dus niet meer de auto pakken voor het posten van een briefje of een boodschapje op de hoek!

      /   Beantwoorden  / 
  5. j

    Probeer eens per voet of fiets het Schinkeldijkje over te steken vanuit Bovenkerk, neem wel een laddertje mee…..
    Auto kan meteen naar rechts.
    Ook mis ik veel voetpaden in A’veen, bv. langs Beneluxbaan, Gondel enz…
    LOPEN VEBODEN???

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.