PvdA tegen elke bezuiniging die jeugd treft

Terwijl volgens financieel wethouder Herbert Raat de kosten voor de jongerencentra per bezoeker ervan de uit de pan rijzen, wil de PvdA daarop absoluut niet bezuinigen, zoals B&W hebben voorgesteld. De fractie heeft becijferd dat het college van de voorgestelde bezuinigingen – de twee miljoen euro op het ambtelijke apparaat buiten beschouwing gelaten –  bijna de helft ten laste van het jongerenwerk laat komen. Maar de PvdA wil daarop juist helemaal niet bezuinigen. Toch denkt ook zij, net als het college, de minima te kunnen ontzien. De fractie zegt de begroting ook zonder de jeugdvoorzieningen te treffen sluitend te kunnen krijgen, maar geeft niet in concrete cijfers aan hoe dat dan moet.

In plaats daarvan wil zij van een aantal door B&W voorgestelde besparingen eerst de effecten laten onderzoeken, alvorens de raad daarover een besluit neemt. Bijvoorbeeld over de voorgestelde harmonisatie (samenvoeging) van de peuterspeelzalen en kinderopvang, de korting op het ouderenwerk van welzijnsorganisatie Vita en de bezuiniging op de volksuniversiteit. Onderzoek naar de effecten is wat haar betreft blijkbaar niet nodig voor de besparingen op jeugdvoorzieningen. Voor de PvdA staat bij voorbaat vast dat die effecten nadelig zullen zijn voor het meedoen van de jeugd in Amstelveen, vooral van kinderen met ouders die het minder breed hebben. In elk geval is de PvdA tegen bezuinigingen op de jongerencentra, P60, de muziekschool, het poppentheater, de brede school, het schoolzwemmen, milieueducatie. Speelboerderij Elsenhove, kinderspeelplaatsen, zandbakken en zwembadjes. De bibliotheek mag van haar wel iets inleveren, maar minder dan B&W hebben voorgesteld.

Waar moeten de noodzakelijk te bezuinigen miljoenen dan vandaan komen? Om de beginnen wil de PvdA dat alle Amstellveense huishoudens 24 euro per jaar meer gaat betalen voor afvoer van afvalstoffen. Volgens haar moet het straatvegen namelijk worden ondergebracht bij het afvalbeheer, waarvoor kostendekkend geldt. Om de begroting sluitend te krijgen wil de PvdA het straatvegen onderbrengen bij het kostendekkende tarief van het afvalbeheer. “Het is niet uit te leggen dat je als je afval netjes in de bak gooit daarvoor zelf betaalt, maar als je het ernaast gooit de gemeente dat doet,’ meent de fractie. Verder stelt de PvdA voor nog meer op topsport te bezuinigen en voor een klein bedrag op de brandweer. Een concrete tegen-begroting heeft de fractie nog niet gepubliceerd, maar zij constateert dat er bij de bevolking geen draagvlak bestaat voor de door het college voorgestelde bezuinigingspakket.

Lees ook:D66 en PvdA: B&W kiezen verkeerde bezuinigingen
Lees ook:Gemeente bezuinigt op groen, cultuur en fietspaden
Lees ook:Oppositie tegen forse bezuiniging op cultuur, groen en jongeren
Lees ook:PvdA wil juist in crisis college blijven
Lees ook:Raat: ‘PvdA houdt burgers een worst voor met tunnelactie’

2 reacties op “PvdA tegen elke bezuiniging die jeugd treft

  1. bakker bik

    Topsport eruit! Voor de rest mistig gedrag van de PvdA. Jongens, wat willen jullie nou eigenlijk? Een euro kun je maar 1 keer uitgeven. Links lullen, maar rechts laten vullen met dit gebrek aan duidelijkheid!!!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Peter O..

    @PVDA Zijn jullie ook tegen bezuiniging op alcoholmisbruik bij jeugdigen?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.