Trio Louis van Dijk bij Griffioen

Louis_van_Dijk_530_tcm240-767951Pianist Louis van Dijk treedt zondag 13 november met zijn trio om 17.00 uur op in cultuurcentrum Griffioen op Uilenstede. Eigenlijk is hij gestopt, maar voor de Amstelveense Jazz Society daar geeft hij concert in bijna de eerste bezetting van zijn legendarische trio: met John Engels op drums en Harry Emmery op bas.

Louis van Dijk studeerde piano en orgel aan het Amsterdams Conservatorium en slaagde cum laude voor solospel piano. Tijdens zijn studie raakte hij gefascineerd door de jazz. In 1961 won hij het Loosdrechts Jazzconcours, de start van een veelzijdige en glansrijke carrière. Louis van Dijk maakte veel succesvolle albums onder eigen naam, maar werkte ook graag samen met muzikanten uit diverse disciplines van klassiek tot jazz, zoals Elly Amelink, Jaap van Zweden, Rogier van Otterloo, Rita Reys en vele anderen. Bekend werden ook zijn concerten voor het fonds slachtofferhulp, samen met Mr. Pieter van Vollenhoven.

In 1964 richtte hij het Louis van Dijk trio op met bassist Jacques Schols en drummer John Engels. Beiden zaten tot dan in de Diamond Five, in de jaren vijftig en zestig één van de hardst swingende en populairste bands van Nederland, die avond aan avond optraden in de Amsterdamse Jazz Club Sheherazade.

Eerste bezetting

Het trio deelde het podium met grootheden zoals Dizzy Gillespie, Thad Jones, George Coleman, Slide Hampton en Toots Thielemans. Speciaal voor het optreden in Amstelveen zal de bijna eerste bezetting van het trio in november weer bij elkaar komen.

John Engels is jazzdrummer. Hij speelde samen met onder meer Stan Getz, Clifford Brown, Ben Webster en Chet Baker. Kreeg een Bird-Award op het North Sea Jazz Festival (1985), de Boy Edgar Prijs (1989) en zes Edisons. Van 1987 tot 1993 en van 2000 tot 2002 ontving hij elk jaar de Benelux Award voor de beste drummer.

Harry Emmery is contrabassist, arrangeur, muziekproducent en docent aan onder andere het Rotterdams Conservatorium. In zijn 35- jarige carrière speelde hij op vele (jazz) podia en op festivals in binnen- en buitenland met Archie Shell, Louis Hayes, Freddy Hubbard, Joe Farrell, Duke Jordan, Ann Burton, Jan Kuiper en Theo Jörgensmann. Hij was zeven jaar de eerste contrabassist bij het Metropole Orkest onder leiding van Rogier van Otterloo.

 

Lees ook:Jazz met Robert Rook Trio in Villa Randwijck
Lees ook:Trio Anne Guus Teerhuis in Noorddamcentrum
Lees ook:Robert Rook Trio in De Bolder
Lees ook:Trio Leo Bouwmeester start ‘Jazz in de Buurt’
Lees ook:Floris Kappeyne Trio in Villa Randwijck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.