P60 wil ton meer subsidie

 

Gerard Lohuis

Gerard Lohuis

Om het in de rode cijfers verkerende poppodium P60 te redden, is jaarlijks een ton extra subsidie van de gemeente nodig. Dat meldde directeur Gerard Lohuis woensdagavond aan de raadscommissie voor Burgers en Samenleving (BS). Nu krijgt het ruim zes ton. Maar al enkele jaren kampt het centrum met een exploitatietekort.

Volgens Lohuis is dit jaar het tekort vergroot door het alcoholverbod voor jongeren onder de achttien. Van de ruim zes ton betaalt P60 er overigens weer twee voor huur van het pand aan het Stadsplein aan de gemeente. Mocht de gemeente niet over de brug komen, dan is een oplossing op dinsdag en woensdag dicht te gaan, zei Lohuis.

Behalve concerten organiseren, doet P60 ook aan talentontwikkeling, vertelde hij. Daartoe zijn er open podia en workshops. De instelling heeft 12 betaalde medewerkers (8 fte) en zeventig vrijwilligers, van wie ongeveer een kwaer extra aandacht en begeleiding vergt. Het centrum wordt ook gebruikt voor taakstraffen. Er komen jaarlijks 40.000 bezoekers. Het zou betekenen dat de gemeente € 15 bij elk kaartje legt.

En voor er is een wachtlijst van vrijwilligers. Jaarlijks zijn er 131 programma’s. Behalve uit tickets en subsidie komen er baten van sponsors, zoals Heineken, Red Bull en Rabobank. In totaal bedroegen de inkomsten vorig jaar 1.385.575 euro, waar 1.433.911 aan lasten tegenover stond.  Ook komt er subsidie van de EU.

De explotietekorten lopen al jaren. Vorig jaar was er een tekort van bijna een halve ton en het eigen vermogen van de organisatie is negatief. De horeca inkomsten daalden van 162.599 eiro in 2013 naar 126.626 vorig jaar.

Cultuurwethouder Maaike Veeningen maakte enige tijd geleden bekend geld bij de bibliotheek weg te willen halen om het over te hevelen naar P60.

 

Lees ook:Lohuis beste directeur poppodia van Nederland
Lees ook:‘Verlies subsidie voor Kunstuitleen is rechtsongelijkheid’
Lees ook:Lohuis (P60) in bestuur Europees podianetwerk
Lees ook:Geen extra geld voor RTV Amstelveen
Lees ook:Rabobank: 80% minder nettowinst

14 reacties op “P60 wil ton meer subsidie

  1. frank bikker

    Erg leuk zo´n P60, maar ze bedient in hoofdzaak jongeren. Mevr. Veeningen wil geld gaan weghalen bij de bibliotheek, een instelling die mensen van 4 tot 94 bedient om dit in stand te houden, terwijl men ook nog een Uilenstede heeft en diverse beroemde poppodia op een 15 min tot 30 min. afstand per ov in de hoofdstad.

    Wanneer beseft men eens dat Amstelveen een slaapstad is van de culturele hoofdstad Amsterdam en dat het dan niet nodig is om allerlei hoogculturele plaatselijke
    voorzieningen te hebben.

    Kunnen we dit geld niet beter besteden?

    Bijvoorbeeld aan culturele basisvoorzieningen.
    Men denke aan wijkbibliotheken, buurtcentra, uitplaatsen van de Volksuniversiteit naar goedkopere locatie enz.

      /   Beantwoorden  / 
  2. CeeBee

    P60 ligt kennelijk goed bij de gemeente. In 2012 ging de subsidie immers al omhoog van 5 naar nu ruim 6 ton. Daar moet dus nu nog een ton extra bij en andermaal treft P60 een gewillig oor. Ik mag hopen dat gemeente aanvullende subsidievoorwaarden gaat stellen, zoals het terugdringen van de exploitatieverliezen, anders krijgen we over drie jaar hetzelfde verzoek..

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Even dan een vraag voor je.
      Dus je bent het er wel mee eens dat Veeningen het geld voor P60 weg haalt bij de bibliotheken?

        /   Beantwoorden  / 
      1. CeeBee

        Ik beschouw het als twee verschillende onderwerpen en niet als communicerende vaten. Overigens de stelling dat de wethouder de korting op de bibliotheeksubsidie wil gebruiken voor P60 heb ik niet gehoord uit haar mond. Anderen kennelijk wel.

          /   Beantwoorden  / 
        1. frank bikker

          Johan Bos heeft het dus niet goed gehoord?

          Als je budget hetzelfde blijft of krimpt, moet je toch een keuze maken. M.a.w. een keuze heeft toch consequenties voor het andere. Of zie ik dat verkeerd?

            /   Beantwoorden  / 
          1. CeeBee

            Ík heb het haar niet horen zeggen in elk geval.

            En de discussie gaat wat mij betreft niet alleen over de hoogte van de subsidie, maar ook over hoe je die aanwendt en/of aanpast naar aanleiding van ontwikkelingen. En dat kan betekenen dat je bijvoorbeeld als bibliotheek mee moet bewegen en zo zij dat al doet, dat nog veel sneller moet. Echter tot nu toe klampen zij zich teveel vast aan de status quo is mijn mening.

            Veelzeggend vond ik dat zij als inspreker bij de commissievergadering niet de directeur, adjunct-directeur of de voorzitter van de Raad van Toezicht hadden afgevaardigd, maar een ‘gewone’ medewerker. Het is een kwestie van keuzes maken zei wethouder Veeningen al..

              /  
          2. frank bikker

            Tja, daar heb je wel een punt.

            Inderdaad “vreemde” reactie van de bibliotheek.

            Je praat over “mee bewegen” en “aanwenden/ aanpassen nav ontwikkelingen”
            Wat versta je daar in concreto onder? Ik kan me daar niet zo veel bij voorstellen.

            Ik vraag dit, omdat je weet dat de bibliotheek mij zeer interesseert als laagdrempelige cultuurbasis.

              /  
  3. frank bikker

    Bedankt, doorgenomen, verhelderend, maar ik blijf toch nog met vragen zitten, maar misschien voor een volgende keer.

    Ok, terug naar dat ^P60.
    Denk jij dat de demografisch ontwikkeling aanleiding geeft in Amstelveen tot een grotere markt voor dit instituut.
    En vind jij dat er niet te veel spelers op deze markt actief zijn gezien de nabijheid van Amsterdam, waar al heel veel op dit gebied gebeurt?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Robert van Waning

    Sponsort Heineken om alcoholgebruik van jongeren te stimuleren dmv reclameuitingen binnen de muren van P60? Moet P60 op zo’n dure locatie staan? Zijn er geen plaatsen waar jongeren zich meer kunnen uitleven? 40.000 Unieke bezoekers per jaar of inclusief stamgasten?

      /   Beantwoorden  / 
  5. gerben

    Op dinsdag en woensdag dan een muziek soos voor senioren? Frank, Robert, CeeBee, etc?
    Hou toch P60 open voor de jeugd. OZB met 1 ton omhoog.
    Of Ton minder op groen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Ja leuk!!!
      Rollator twisten en rolstoeldansen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. gerben

        Deed een voorstel. Denk je Frank dat de ton opgebracht kan met muziek activiteiten door senioren? En waar halen we de jongere senioren vandaan?

          /   Beantwoorden  / 
        1. frank bikker

          Ik denk eerlijk gezegd dat die ton nooit opgebracht kan worden, zoals gezegd is dit niet het eerste jaar, dat er tekorten zijn.

          Misschien moet men zich niet alleen op jongeren richten en op andere activiteiten die een breder publiek trekken.

            /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.