‘Verlies subsidie voor Kunstuitleen is rechtsongelijkheid’

Gerard Lohuis

Temidden van de culturele instellingen in het Stadshart wordt de Kunstuitleen slachtoffer van rechtsongelijkheid. Tot die conclusie kwam voorzitter Gerard Lohuis van het overleg van directeuren cultuur (DICU) dinsdagavond bij de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM), die zich over de zogenoemde kadernota 2013 (basis voor de begroting) boog. Zowel hij als bestuurslid Ilse Schröder van de Kunstuitleen (Stichting Beeldende Kunst) beklaagde zich over een nieuwe bezuiniging, waardoor die instelling helemaal geen subsidie meer overhoudt en ook de 26 mille gaat missen die zij als huur aan de gemeente moet betalen. Alle andere culturele instellingen ontvangen die huursubsidie wel. Lohuis betoogde dat zij dit jaar samen bijna een miljoen aan bezuinigingen over zich heen kregen, waar volgend jaar nog eens 285 duizend euro bij komt.“Wij zijn optimistisch dat wij onze bijdrage aan de bezuinigingen zullen halen zonder te moeten inleveren op de kwaliteit van het aanbod. Maar wij hebben grote moeite met nog meer bezuinigingen die de Kunstuitleen treffen na 1 januari 2013.” Dit jaar kreeg de organisatie nog 29 mille. Lohuis pleotte er voor dat het zo blijft.

“Wij gaan het niet meer trekken,” zei Schröder. Ook zij vond dat haar instelling rechtsongelijkheid over zich heen krijgt. In de commissie bleken diverse fracties wel gevoelig voor de argumenten, al vroeg D66 zich af of de mogelijkheden wel zijn onderzocht om meer inkomsten zelf te genereren. Die inkomsten zijn er al, reageerde Schröder, maar staan onder druk. De stichting adviseert onder meer bedrijven over kunstaankopen, de salarissen zijn al geruime tijd niet verhoogd, de tarieven wel. Maar zonder enige subsidie wordt het voortbestaan bedreigd. Burgerbelangen stelde voor de bezuiniging een jaar uit te stellen. En VVD-raadslid Gast dacht aan kinderfeestjes. Volgens wethouder Levie zit er in het cultuurbudget geen ruimte meer en zou herstel van de subsidie aan de Kunstuitleen ten laste konen van de algemene middelen.

 

Lees ook:P60 wil ton meer subsidie
Lees ook:Burgerbelangen tegen schrappen subsidie Kunstuitleen
Lees ook:Bibliotheek protesteert tegen bezuiniging
Lees ook:Schrappen subsidie Kunstuutleen weer uitgesteld
Lees ook:Urbanus krijgt weer vier klokken

Eén reactie op “‘Verlies subsidie voor Kunstuitleen is rechtsongelijkheid’

  1. Frank bikker

    Waarom kan niet een klein stukje van het voormalige KPMGgebouw daarvoor gebruikt worden. Vangen de eigenaren nog iets, sponsoren ze nog de cultuur, een stukje kantoorleegstand is weg en de plek ligt ook nog mooi centraal.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.