Beroemd danstheater MOMIX in schouwburg

Webfoto-Momix-1415-174x268Dansliefhebbers kunnen zaterdag 15 november (20.00 uur) hun hart ophalen in Schouwburg Amstelveen. Dan is daar het beroemde Amerikaanse dansgezelschap MOMIX van Moses Pendleton te zien met de voorstelling ‘Dreamcatcher’. Een verzameling van de mooiste stukken van oprichter en choreograaf Moses Pendleton. MOMIX geniet een internationale reputatie voor haar illusionistisch en acrobatisch danstheater.

Het gezelschap is wereldwijd geliefd om zijn verfijnde, inventieve choreografieën, fysieke kracht en schoonheid. Dansers met een perfecte lichaamsbeheersing, theatrale illusie, magisch licht- en schaduwspel, wonderlijke geluidseffecten en hier en daar een knipoog. Het zijn de ingrediënten van sprookjesachtige shows waarin schoonheid, gratie en spektakel samenvloeien.

Moses Pendleton, oprichter en creatief directeur van MOMIX, maakt zijn belofte ‘verwacht het onverwachte’ waar. Met ‘Dreamcatcher’ viert hij een ‘celebration of movement’. Een verzameling van verschillende stukken uit zijn uitzonderlijk creatieve verbeelding. De visuele vondsten van Pendleton zijn soms zo fascinerend dat men zich als toeschouwer verrast afvraagt: hoe doen ze het? Met niet meer dan licht, schaduw, rekwisieten en het menselijk lichaam, heeft MOMIX in meer dan 30 jaar op 5 continenten het publiek verrast.  Zie voor een voorproefje YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=YC4V3UNfyq8

Moses Pendleton (1949) is al meer dan veertig jaar creatief regisseur en choreograaf. In 1981 richtte hij MOMIX op, dat snel een internationale reputatie opbouwde.

Pendleton is opgegroeid op een boerderij in North-Vermont, USA. Zijn eerste showervaring was het rondleiden van de prijswinnende koeien van het familiebedrijf op de jaarmarkt. Onder de huid van danser en choreograaf Pendleton schuilt nog steeds een boer, maar nu als hoeder van een kudde moderne dansers.

Pendleton maakte choreografieën voor het Parijse Opera Ballet en de Duitse Opera in Berlijn. Zijn choreografie voor de slotceremonie van de Olympische Winter Spelen van 1980 in Lake Placid (New York) heeft geleid tot het ontstaan van MOMIX. In mei 2010 ontving hij een eredoctoraat van de University of the Arts in Philadelphia.

Naast wereldwijde optredens is MOMIX ook op televisie en in film te zien, onlangs nog in een landelijke reclame voor Hanes Ondergoed en tijdens de uitzending van de 67ste jaarlijkse Golden Globe Awards.

In maar liefst 55 landen is het gezelschap op de buis geweest, bv bij PBS ‘Dance in America’, op de Franse Antenne II, de Italiaanse Rai TV. Ze waren ook te zien in films, o.a. de Montreal Symphony in de film Pictures at an Exhibition. De film won een Internationale Emmy voor Best Performing Arts.

 

Lees ook:Excentriek dansgezelschap Pilobolus’ in schouwburg
Lees ook:Royal Ballet live in Cinema Amstelveen
Lees ook:‘Shearing the Wolves’ (dans) in Schouwburg
Lees ook:Spirit of the Dance in schouwburg
Lees ook:Ned. Dans Theater met wereldpremière in schouwburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.