Excentriek dansgezelschap Pilobolus’ in schouwburg

Het moderne dansgezelschap ‘Pilobolus’ speelt vrijdag 29 november in Schouwburg Amstelveen. De landelijke theatertournee van de groep startte op 5 november en eindigt op 1 december. De sfeervolle voorstellingen van ‘Pilobolus’   staan bekend om hun excentrieke en verfijnde choreografieën. Het repertoire bestaat uit meer dan honderd verschillende choreografieën. De voorstelling wordt gepresenteerd door BIBA Producties en DommelGraaf Theaterproducties.

De fysieke taal van ‘Pilobolus’  is niet ontwikkeld uit een danstraditie, maar ontstaan uit maandenlange improvisaties, waarbij de choreografen gebruik maken van de grote creativiteit van de dansers zelf. Voorstellingen van ‘‘Pilobolus’ kenmerken zich door schitterende beelden en compilaties. Het publiek ziet vervlechtingen van lichamen van dansers die onmogelijk lijken. ‘Pilobolus’  ontwikkelde daarbij een wijze van elkaar liften die hun danskunst een acrobatisch karakter verleent. Kortom; ‘Pilobolus’ blinkt uit in hoogstandjes.

Het gezelschap ontstond in 1971 en werd al snel in Nederland gelanceerd in het Holland Festival. Het ensemble heeft sindsdien een vruchtbare ontwikkeling doorgemaakt.

Inmiddels is ‘Pilobolus’ wereldwijd een begrip in de danswereld. Na het overlijden in 2010 van medeoprichter Jonathan Wolken is naast Moses Pendleton, Robby Barnett de enige overgebleven oprichter, die nu nog deel uitmaakt van het gezelschap. Renee Jaworski, voormalig danseres van MOMIX en ‘Pilobolus’,  is inmiddels toegetreden tot de artistieke leiding en heeft een aantal nieuwe choreografieën op haar naam staan.

Lees ook:Jonge choreografen in Shearing the Wolves
Lees ook:Beroemd danstheater MOMIX in schouwburg
Lees ook:Spirit of the Dance in schouwburg
Lees ook:Musical ‘A Chorus Line’ in schouwburg
Lees ook:‘Shearing the Wolves’ (dans) in Schouwburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.