‘Dood van een handelsreiziger’ in Schouwburg

Het beroemde uit 1949 daterende stuk van Arthur Miller ‘Dood van een Handelsreiziger’ is donderdag 26 april te zien in de schouwburg (Stadsplein). Het wordt gespeeld door het Ro Theater en is genomineerd voor de Toneel Publieksprijs 2012. Alize Zandwijk regisseert het hartverscheurende verhaal van Willy Loman, de verkoper die vastloopt in de illusie dat iedereen met een goede lach en een mooi praatje het ver kan schoppen in het leven. Het oude toneelstuk lijkt actueler dan ooit: personages relateren hun geluk op aan economische vooruitgang. De mens telt alleen mee als hij succesvol, rijk en geslaagd is. Herman Gilis speelt handelsreiziger, die steeds minder werk krijgt, zijn huwelijk ziet verslechteren en een moeizame relatie onderhoudt met zijn zoons Biff (Gijs Naber) en Happy (Bart Slegers). Zijn problemen verstikken langzaam de hele familie en Lomans neergang is een hartverscheurend schouwspel. Bijzonder is de live muziek van Beppe Costa en Maartje Teussink. Meer informatie op www.rotheater.nl.Willy Loman loopt zich letterlijk en figuurlijk dood op de illusie van ‘The American Dream’. Als verkoper is hij verloren, een faillissement kondigt zich aan. Hij moet opboksen tegen het beeld van zijn overleden broer Ben, een in alle opzichten een geslaagd man. Steeds meer deuren worden in het gezicht van Loman dichtgegooid. Terwijl zijn wereld instort, vlucht hij in zijn fantasie en gaat daarin tot het uiterste.

 

Arthur Millers won met het stuk de Pulitzerprijs voor drama en de Tony Award voor het beste toneelstuk. Het is verschillende keren bewerkt voor film en televisie, onder andere in 1985 met Dustin Hoffman in de hoofdrol.

Spelers bij het Ro Theater:  Herman Gilis, Hannah van Lunteren, Gijs Naber, Sylvia Poorta, Bart Slegers, Lukas Smolders, Maartje Teussink en Jack Wouterse. Tekst: Arthur Miller. Vertaling: Marcel Otten. Dramaturgie: Liet Lenshoek. Muziek: Beppe Costa, Maartje Teussink. Decorontwerp: Thomas Rupert. Lichtontwerp: Casper Leemhuis. Kostuumontwerp: Erik Bosman.  

 

 

 

Lees ook:‘Het Verlangen’ op Ladies Night
Lees ook:Jeugdmusical ‘Koning Arthur’in schouwburg
Lees ook:Familievoorstelling ‘Welterusten, kleine beer’
Lees ook:‘Oorlogsgeheimen’ in schouwburg
Lees ook:‘Oorlogsgeheimen’ (9+) in schouwburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.