Stichting wil Schildersbuurt behouden

MEDION DIGITAL CAMERARuim vijftig bewoners uit de wijk hebben zich al aangesloten bij de pas opgerichte Stichting Schildersbuurt Amstelveen. Dat vertelde voorzitter Rudolf Herinckx dinsdagavond tegen de raadscommissie Ruimte Wonen en Natuur. De organisatie kwam voort6 uit de onrust die vorig jaar ontstond toen eigenaar Unibail-Rodamco van het Stadshart dat wilde uitbreiden en daarvoor 70 woningen slopen. De gemeente leek het daarmee eens, maar keerde onder massaal protest op haar schreden terug.

De stichting streeft naar behoud van de buurt, zei Herinckx. De plannen van UR zouden de wijk volgens hem onherstelbaar hebben geruïneerd. De Poeter Lastmanweg zou veranderen in een aanvoerroute voor het vergrote winkelcentrum. De stichting heeft geen bezwaar tegen modernisering, maar wel tegen schade aan de buurt. Volgens haar kleefden er ook financiële gevolgen voor de bewoners aan de plannen.

“Veel bewoners hebben diep in de buidel getast toen zij in de Schildersbuurt kwamen wonen. Verouderde woningen werden gemoderniseerd, vaak uitgebreid en voorzien van de gemakken van deze tijd”, zei Herinckx. “Een deel van de investeringen verdween als sneeuw voor de zon na de eerste sloopberichten.” Een woningen werd, in vergelijking met 2012, vorig jaar 35% lager getaxeerd, zei hij. Nadat wethouder Raat sloopt van de Schildersbuurt een heilloze weg heeft genoemd, lijkt de rust enigszins weergekeerd. ”Maar uitstek is geen afstel”, zei Herinckx. Volgens hem wil UR nog steeds het winkelcentrum uitbreiden, zij het met breed overleg met de bevolking. Dat is althans beloofd, maat concreet logt er nog niets op tafel, constateert de stichting. Haar standpunt zal niet veranderen als er een aanzienlijke financiële compensatie komt voor woningsloop, antwoordde Herinckx op een vraag van raadslid Harry van den Bergh (PvdA).

Lees ook:Raat over Stadshart: ‘Wij gaan voor inhoud’
Lees ook:‘GroenLinks: ‘Unibail moet stoppen met Schilderswijk’
Lees ook:Stadshart mogelijk te koop
Lees ook:Schildersbuurt
Lees ook:GroenLinks: ‘Raat als olifant door Schildersbuurt’

2 reacties op “Stichting wil Schildersbuurt behouden

  1. CeeBee

    Feitelijk heeft raadslid Harry van den Bergh dus gevraagd of de mening van Rudolf Herinckx te koop is..

      /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

    Als UR en de eigenaars en huurders van de woningen aan de Pieter Lastmanweg met elkaar tot overeenstemming kunnen komen over passende koopsommen en goede vervangende woningen in de directe omgeving, dan zou de Schildersbuurt juist aantrekkelijker kunnen worden door de uitbreiding van het winkelcentrum zoals die door UR werd geschetst tijdens de ‘ontwerpateliers’. Over het algemeen werd daarop door de deelnemers positief gereageerd.

    Ik kan mij de bijdragen van stichtingsvoorzitter Herickx aan dat overleg niet herinneren.

    Wethouder Raat wist met zijn populistische praatjes weer eens niet waarover hij het had.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.