OCA bezorgd over kleine winkeliers in Stadshart

Henk Fokkink

Henk Fokkink

Terwijl de eigenaar van het Stadshart, Unibail-Rodamco, nu eenmaal van met het Stadshart de PC Hooftstraat naar de kroon wil steken, begint de Ouderen Combinatie Amstelveen (OCA) in de gemeenteraad zich opeens zorgen te maken over het behoud van de kleine winkeliers daar. De laatste jaren zijn lokale ondernemers er, onder meer met forse huurverhogingen, weg getreiterd, maar blijkbaar hebben B&W daar altijd volledig achter gestaan. Met de verkiezingen in zicht, gaat de tot de coalitie behorende OCA plotselingf uit een ander vaatje tappen.

Kleine winkeliers worden geconfronteerd met ‘wurg’ contracten, intimidatie, loze beloften en het niet nakomen van afspraken door projectontwikkelaar Unibail-Rodamco, praat de fractie nu degenen na die dat al jarenlang beweren. Niets weerhoudt UR er volgens de OCA van de voorbereiding van haar renovatieplannen stevig ter hand te nemen en van het Amstelveense Stadshart een voor de lokale bevolking afstandelijk centrum te maken, waarin voor de zelfstandige winkelier nauwelijks tot geen plaats meer is.

“UR heeft nog geen enkele vergunning, maar er wordt gewoon verder gegaan met de realisatie van de plannen, die in juni van dit jaar tot een grote bewonersopstand leidden”,  constateert OCA-fractievoorzitter Henk Fokkink. Hij doelt op het feit dat als donderslag bij heldere hemel de bewoners van tientallen huizen even van de gemeente te horen kregen dat zij wegens de uitbreiding van het winkelcentrum het veld zouden moeten ruimen. Het voorstel aan de gemeenteraad met die uitbreiding maar in te stemmen, werd schielijk terug genomen toen men massaal in opstand kwam. Fokkink: “Een aantal partijen in de raad, dat aanvankelijk enthousiast was over het UR-plan om het Stadshart om te bouwen tot een groot regionaal aantrekkelijk centrum, kwam geschrokken door die reacties deels terug op zijn steun.”

“Vernieuwing diende plaats te vinden na goed overleg met betrokken partijen, was de opdracht van de raad, die een beroep deed op het college om daarover met UR te gaan praten. Maar na de raadsvergadering van 3 juli zijn er geen mededelingen meer gedaan over eventuele aanpassingen van het UR-plan.” Fokkink zegt steeds meer verontrustende geluiden uit het Stadshart te horen.

Van goed overleg is geen enkele sprake, meldde één van de betrokken winkeliers hem. Die zei volgens Fokkink ook: “Terwijl ons oude huurcontract nog twee jaar doorloopt, kregen we een nieuw huurcontract voorgelegd met een looptijd van twee jaar, dat daarna per dag kon worden opgezegd. Voor een kleine zelfstandige is dat natuurlijk volstrekt onbespreekbaar, ook omdat er geen enkel alternatief wordt geboden”.

UR probeert volgens Fokkink zo veel mogelijk grote retail bedrijven te interesseren met de slogan dat het Stadshart ruim negen miljoen bezoekers per jaar trekt. “Achter dat aantal mag je rustig een groot vraagteken zetten, want dat betekent dat er elk uur dat het centrum open is minimal 300 bezoekers moeten zijn en wie vaak genoeg in het centrum komt, weet dat het een utopie is. Een bedrijf dat in dat aantal wel perspectief zag, kwam na anderhalf jaar tot de slotsom dat bezoekers nog geen kopers zijn en vertrok gedesillusioneerd”.

 

Dat UR gewoon verder gaat met sanering van een aantal zaken, wordt volgens Fokkink duidelijk in het geval van de kiosken, die op het plein tussen Blokker en de Hema staan. De eigenaar van één ervan die kiosken kreeg het aanbod te vertrekken naar een voor hem onaantrekkelijke plaats. “Daar ben ik niet op ingegaan en om uitzetting te voorkomen, zag ik geen andere uitweg dan naar de rechtbank te stappen. Kort voor de zitting kwam UR met een voorstel voor een gesprek. Maar dat leverde niets op en dus werd weer een zitting bij de rechtbank aangevraagd. Toen stelde UR daar nog niet klaar voor te zijn en vroeg om uitstel. Nu staat het binnenkort voor de derde keer op de rol. Het kost allemaal veel geld en dat is voor UR een minder groot probleem dan voor mij. Op die manier denken ze uiteindelijk hun zin te krijgen, maar ik geef het niet zo maar op.”

Fokkink: “Het college stelt in antwoord op een klacht van één van de winkeliers niet te kunnen treden in de relatie huurder-verhuurder. Het kan UR alleen vragen tot overleg te komen. Maar het pleegt wel overleg met de bewoners van de woningen boven de winkels.Die hebben volgens de winkelier toch dezelfde relatie als de ondernemers.” Fokkink overweegt om in de raadscommissie dan wel raadsvergadering mondelinge vragen te stellen

Lees ook:Winkeliers Stadshart vrezen omzetverlies door aanleg A9-tunnel
Lees ook:Adviescommissie Stadshart gevormd
Lees ook:Gelderlandplein wordt stevig opgeknapt
Lees ook:De ingewikkelde oorlog in het Stadshart
Lees ook:Politiek wil Stadshart ‘Amstelveens’ houden

2 reacties op “OCA bezorgd over kleine winkeliers in Stadshart

  1. frank

    Dat gehele stadshart, daar tracht UR een bubble van te maken ten koste van de plaatselijke middenstand en de gemeente. De laatste keer was de gemeente er ook 27 miljoen gulden bij in geschoten. Wethouder Stevens zal u daar alles van kunnen vertellen ( als ie dat zou willen), maar ja dat weet en wist Henkie ook wel die nu uit zijn duttertje is opgeschrikt. Herbie het is tijd dat de verkiezingen komen! Het is staat anders zo oenig, die andere coalitiegenoten.

      /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    Beter laat dan nooit. Hulde voor Fokkink!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.