De ingewikkelde oorlog in het Stadshart

Stadshart_amstelveenOorlog in het Stadshart dus. Volgens de Winkeliersvereniging Stadshart Amstelveen (WSA) tussen ondernemers en vastgoedeigenaar Unibail-Rodamco (UR), maar in elk geval tussen de twee verenigingen die het centrum kent. Behalve de door een vorige eigenaar de lastig gevonden WSA bestaat er namelijk de destijds door diezelfde eigenaar opgerichte Vereniging Centrum Promotie (VCP). Daarvan is nu Hans de Groot – franchisenemer van Intertoys – voorzitter. Hij was dat in het verleden ooit van de WSA. De strijd gaat over diverse hete hangijzers: sterk verhoogde servicekosten, eenzijdig door de eigenaar opgezegde huurcontracten en aangekondigde verbouwing van het winkelcentrum. Volgens de VCP, waarop UR stevig invloed heeft, gaat het allemaal prima in het Stadshart. Zij ventileerde dat in een persbericht. Sinds de upgrading in 2009 en 2010 zou het aantal bezoekers zijn toegenomen.Eindelijk dan, als het waar is, want veel winkeliers klaagden jarenlang dat de huren waren gebaseerd op ooit in het vooruitzicht gestelde aantallen, die nooit zijn gehaald. Langdurige juridische strijd tussen ondernemers en eigenaar hielpen kennelijk niet. In tegendeel: de huren werden stelselmatig nog veel hoger. Chocolaspecialist Martinez, bijvoorbeeld, verruilde Binnenhof voor Rembrandtweg toen een huurverhoging van liefst zestig procent dreigde.

Alle sussende berichtgeving van VCP kon niet verhelen dat de WSA via een juridische procedure een onafhankelijk accountantsonderzoek wil afdwingen naar de schrikbarend verhoogde servicekosten en dito naheffingen over vorige jaren.  UR en VCP hebben inmiddels wel een onderzoek aangekondigd, maar dat is volgens de protesterende winkeliers allerminst onafhankelijk. Het wordt uitgevoerd door Intervisie Vastgoed, dat voor de eigenaar ook de gewijzigde huursystematiek ontwikkelt, die tot forse verhogingen leidt. Volgens de VCP wordt overwogen in de toekomst een servicekostencommissie te benoemen. Maar dat zal dan wel door die vereniging gebeuren. En die is allerminst onafhankelijk van de eigenaar.

Unibail-Rodamco heeft ondernemers een zwijgplicht over de ontstane conflicten willen opleggen, maar een aantal van hen legden dat naast zich neer en stapten naar de media om hun woede over de naheffingen voor servicekosten te uiten. Voor sommigen bleken die kosten te zijn verdubbeld.

Volgens de VCP heeft het allemaal te maken met een andere verdeelsleutel en zouden er ook winkeliers zijn die geld terug kregen. Ook zou het serviceniveau zijn toegenomen.

Maar niet alleen de servicekosten vormen oorzaak van oorlog. Ook het aangekondigde nieuwe beleid van de eigenaar, waardoor sommige winkels moeten verdwijnen en eenzijdig huurcontracten werden opgezegd, speelt een rol. UR wil naar een luxere, ‘internationale’  uitstraling met het centrum. En daar passen sommige winkels niet meer in. Bovendien moet het Stadshart volgens de eigenaar ten dele worden gesloopt, verbouwd en uitgebreid. En UR is de baas. De gemeente staat er bij en kijkt er naar.

Intussen wil UR geen gesprek met het WSA-bestuur over de bestaande problemen. De eigenaar ziet, volgens het aloude principe van verdeel en heers, meer in gesprekken met individuele winkeliers. De VCP - die zich eigenlijk alleen met promotie zou moeten bemoeien, maar dat blijkbaar ook al met servciekosten doet –  heeft daar geen moeite mee. Om begrijpelijke redenen, gezien haar verstrengeling met de tegenpartij.

Lees ook:Politiek wil Stadshart ‘Amstelveens’ houden
Lees ook:Eigenaar Stadshart vindt huren ‘marktconform’
Lees ook:Winkel van Action in Middenhoven
Lees ook:Stadshartkinderen van de rekening
Lees ook:CDA wil debat Stadshart in raadscommissie

Eén reactie op “De ingewikkelde oorlog in het Stadshart

  1. Bakker Bik

    Hoe is dat eigenlijk afgelopen met die bezorgdheid van D66? Of wisten ze zelf het antwoord al.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.