Stadshartkinderen van de rekening

Nee, hoor, de gemeente kan er niets aan doen. Ondernemers binnen haar grenzen worden uitgeknepen, krijgen torenhoge rekeningen voor servicekosten, worden als dat de verhuurder uitkomt gewoon weggestuurd, maar het gemeentebestuur wast de handen in onschuld. Zij is tenslotte niet de baas in het Stadshart. En, o ja, die huurovereenkomsten zijn natuurlijk privaatrechtelijk. Tussen huurder en verhuurder. Kan zij dus niets aan doen. Wat betekent dat ook burgers die door de verhuurders van hun woningen aan de bedelstaf komen, gewoon pech hebben. Niets aan te doen. Klop maar niet bij de gemeente aan. Die kon er tenslotte ook niets aan doen dat de bewoners destijds uit het appartementencomplex Amstelsteijn werden gejaagd, omdat de eigenaar er een hotel van wilde maken. De lokale overheid haalde de schouders op. Jammer mensen…Toen de projectontwikkelingsmaatschappij, waarin de gemeente volop participeerde, het Stadshart verkocht, ging blijkbaar daarmee de volledige heerschappij over dat deel van de stad in andere handen over. Ondernemers kunnen standaard rekenen op mooie woorden, strijdlustige taal vaak zelfs, over de gemeentelijke inzet voor het plaatselijke bedrijfsleven, in de praktijk moet dat gewoon altijd de eigen bontjes doppen. En intussen trekt het college naar Japan, India en andere verre oorden om de aantrekkelijkheid van Amstelveen als vestigingsstad voor bedrijven te promoten. Als dan maar geen winkeliers worden bezocht, of winkelketens. En als maar niet met die aantrekkelijkheid op het Stadshart wordt gedoeld. Wie daar belandt, wordt automatisch een kind van de rekening…

Lees ook:Raat: Stadshart niet ten koste van rest van AV
Lees ook:D66 bezorgd over huuropzeggingen in Stadshart
Lees ook:Oorlog
Lees ook:Vierde ster Veilig Ondernemen voor Stadshart
Lees ook:Raad wil bij bouw meer aandacht voor investering in energiebesparing

39 reacties op “Stadshartkinderen van de rekening

  1. Harry Velleman

    Beste Johan,

    Mooi kernachtig samengevat. Ik houdt ook mijn hart vast voor de besluitvorming rond de A9 tunnel. Daarnaast vrees ik ook voor de planning en uitvoering van het ver-metroplan gekoppeld aan opheffing van een aantal van de nu nog bestaande lijn 51 stations, de complete opheffing van lijn 5 c.q. omlegging van een aantal prima buslijnen en dito verplaatsing van het nu prima gelegen busstation.

    Harry Velleman

      /   Beantwoorden  / 
  2. de schoolmeester

    Prima uitgedrukt, Johan, maar je had er ondertussen ook nog wel even bij kunnen zetten, hoe de inspanningen zijn van de gemeente Amstelveen voor Jan Modaal, want dan ga je ook huilen. Het lijkt wel of ze hier een maatschappelijk ghetto willen creëren voor de ge-goeden met al die flauwekul, de maatschappelijke “apartheidspolitiek”.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Peter

      Schoolmeester, altijd dat gemaar van jou. Johan doet zijn best om e.e.a. aan te kaarten m.b.t. het stadshart, en dan ga jij zeuren over geheel amstelveen.
      Nu begrijp ik Hans van der Liet een beetje dat hij jou af en toe eens voor de kleine testikeltjes trapt.
      Ga anders lekker zelf een blogje starten met amstelveense perikelen.
      Gezien de tijd van jouw schrijfsel (01:14) zal je hem wel behoorlijk geraakt hebben.

        /   Beantwoorden  / 
      1. de schoolmeester

        Ik ben nagenoeg geheelonthouder! en indien u verder nog PC heet, vind ik deze reactie erg vermakelijk.

          /   Beantwoorden  / 
  3. Hans van der Liet

    Heren Bos en Bikker: verhuist u toch vooral naar Cuba of Noord-Korea: daar heeft de staat nog onbeperkte macht over de private economie en het reëel bestaand socialisme heeft daar van alle burgers in het arbeidersparadijs gelukkige mensen gemaakt!

      /   Beantwoorden  / 
    1. de schoolmeester

      Op Cuba zou ik best een kijkje willen nemen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Hans van der Liet

        Nee, Bikker, niet even een kijkje nemen en dan weer terug naar je comfortabele baantje in Amstelveen. Maar werken in de bauxietmijnen van Cuba! Tot aan je gruwelijke dood aan toe!

          /   Beantwoorden  / 
  4. Hans van der Liet

    Overigens vliegt wethouder Groot inderdaad op 4 september weer naar het land van de Rijzende Zon om nieuwe bedrijven naar Amstelveen te halen.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Harry Velleman

    Beste Hans,
    Prima dat je binnen dit toch specifieke Stadshart discussie topic, trots laat weten dat wethouder Groot naar China gaat om nieuwe bedrijven naar Amstelveen te halen!
    Weet jij misschien hoeveel chinese bedrijven Amstelveen inmiddels binnen de gemeente grenzen heeft en dan uiteraard zonder alle Chinese restaurants en toko’s mee te tellen?
    Hoe vaak is men er met Amstelveense bestuurders inmiddels heen geweest?
    Hoe succesvol zijn de reizen van onze bestuurders naar China tot nog toe geweest?
    Levert dit ook werkgelegenheid op voor de Amstelveense beroepsbevolking? Dat zou heel mooi zijn.
    Ik ben heel benieuwd waar Wethouder Groot straks concreet mee terug komt nu China nog steeds in de groei is.
    Veel van de kleding en schoenen die in de circa 60 Stadshart modewinkels te koop is zal ook wel goedkoop in China gemaakt worden toch? Is dat dan je link met het Stadshart en de hoge huren en servicekosten declaraties?
    Hoort China ook niet thuis in jouw rijtje Cuba en Noord Korea of zijn ze er daar nu helemaal los van kwa vrijheid van de burgers?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Sorry, ik dacht dat Japan het land van de rijzende zon was….Dat er in Amstelveen een forse Japanzse gemeenschap ontstond (mede waardoor er voor geboren Amstelveners geen woonruimte is) komt volgens mij niet door de inspanningen van het gemeentebestuur. Het is omgekeerd: doordat in de regio nogal wat Japanse bedrijven neerstreken, kunnen de bestuurders geregeld naar Japan reizen. Ik heb nog nooit gezien dat in concreto een bedrijf als gevolg van zo’n reis naar Amstelveen kwam. Maar misschien vergis ik me….De verslagen van die reisjes hangen van excursies, recepties, diners etc. aan elkaar. Maar ja, dat geouwehoer met een glas in je hand heet tegenwoordig netwerken. Schijnt een metier te zijn.

        /   Beantwoorden  / 
  6. Harry Velleman

    Beste Johan,
    Ok je hebt helemaal gelijk, rijzende zonnen vindt je voornamelijk in Japan. Dan is jouw verhaal beter op zijn plek dan mijn vragen over China. Blijf ik toch kennelijk samen met jou benieuwd wat deze reis Amtelveen gaat opbrengen ook al is het naar Japan en (nog niet) naar China. Ook dan is er gelukkig voor de topic toch ook weer een link met het Stadshart. Immers veel Japanse medeburgers van Amstelveen doen er hun boodschappen! :)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Neem van mij aan: dit zijn zinloze snoepreizen, die nog nooit enig aantoonbaar resultaat opleverden, maar ik begrijp best dat als er weer zo’n uitbodiging binnenkomt er binnen B&W wordt geloot wie er nu aan de beurt is. En ja dan kom je al gauw – wil je het nog enigermate kunne verdedigen – bij de wethouder EZ of de burgemeester terecht. Paar suggesties: is er in de partnersteden niet eens wat op te losssen over jeugdzaken (kunnen Koops en Raat erheen) of infrastructuur (kan Levie afzeizen). Niet kwaad worden, ik denk even mee, want die andere leden van het college mogen toch ook wel eens zinloos reizen?

        /   Beantwoorden  / 
      1. de schoolmeester

        Ik dacht dat de gemeente moest bezuinigen!?

          /   Beantwoorden  / 
  7. Hans van der Liet

    Meneer Bos, het positieve effect van dat soort reizen is net zo min meetbaar als het effect van een vrije pers. Geen reden om beide dan maar af te schaffen, nietwaat?
    En de zelfbenoemde wethouder gezelligheid moet maar weer eens terug naar school om zijn geografie nog wat bij te spijkeren.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Wat een onzin. De vrije pers, effect of niet, bedruipt zichzelf. En vraagt niet om meetbare resultaten. Maar bestuurders verdedigen hun reizen met de melding dat die voor acquisitie diene. Voor hun reisjes draait de belastingbetaler op. Er wordt trouwens ook nooit lokale pers meegevraagd op zo’n reisje. Logisch, want die kan dat zelf niet betalen en pottenkijkers op kosten van de belastingbetaler zijn uiteraard ook niet welkom. Waarvoor ik – wat de financiering betreft – ook volkomen begrip heb. Een van de redenen waarom ik naar buitenlandse bestemmingen – u gelooft het niet maar die heb ik nogal eens voor andere media – nooit op kosten van bedrijven, ministeries en lokale overheden reis. De reisjes worden daardoor beperkt, de verslagen juist niet.

        /   Beantwoorden  / 
  8. Mike

    Snoepreisjes zijn het, niks meer en niks minder !!

      /   Beantwoorden  / 
  9. de schoolmeester

    Overigens kan de gemeente heus wel invloed uitoefenen, als zij echt wil. Ik noem dingen als koopzondagen, evenementen, markten, vergunningen voor terrassen, verbouwingen enz.. De bewering dat zij dit niet kan, riekt naar mijn smaak naar bedrog. Men probeert zich heel goedkoop in te dekken, mochten er zaken gebeuren die Amstelveners niet bevallen.
    -
    Het feit dat inwoners echt inspraak willen hebben over het centrum van hun gemeente, vind ik getuigen van burgerschap, iets waar menige bestuurder van Amstelveen na zijn verkiezing maling aan heeft.
    -
    Je zou, om het heel grof te stellen, misschien wel kunnen zeggen dat de ontroerend goed lobby en de gemeente onder 1 deken liggen. Dit is misschien niet waar, maar de uitkomst is hetzelfde.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hans van der Liet

      En door een vergunning voor een terrasje te verstrekken of te weigeren kan de gemeente het beleid van UR sturen? Bikker, houd toch op met te snateren over zaken waar je de vellen verstand van hebt!

        /   Beantwoorden  / 
      1. de schoolmeester

        Ja, hr. vd Liet, ik heb inderdaad geen verstand van ontroerend goed,( u wel???) maar ik zie de resultaten wel. Kantorenleegstand oplopend tot 90%, wachttijden in sociale woningbouw tot 22 jaar, onbetaalbare koopwoningen voor het gemiddelde inkomen, kunstmatige hoge huizenprijzen door aftrek hypotheekrente, wildgroei van industrieparken, die niet eens gebruikt worden.
        -
        Mijn beste, jij praat veel, maar je zegt niets. Weerleg het dan gewoon, dan ben je een vent.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Hans van der Liet

          Och Bikkertje, wat een (ont)roerend betoog. Alsof jij ooit iets met bewijzen staaft. Laat ik je dan iets vertellen: het is bij onroerend goed vaak lucratiever om het te laten leegstaan dan om het te verhuren aan een minder betalende huurder. Want zo creeert men verliezen die men kan compenseren die elders in het concern gemaakt worden, zodat er minder belasting betaald hoeft te worden. Dat is fiscaal, daar heb jij toch geen verstand van….

            /   Beantwoorden  / 
          1. de schoolmeester

            Bedankt voor je antwoord, ik heb daar ook over gehoord en jij als allesweter hebt daar natuurlijk veel verstand van. Dus mag ik concluderen; Alles volplempen met leegstaande gebouwen, die enkel en alleen nuttig zijn om verliezen elders te compenseren??? Zullen we in deze tijden van recessie wel veel leegstaande gebouwen zien.(En loont het blijkbaar ook de moeite om enkele lokale ondernemers in het Stadshart de nek om te draaien en de bijstand in te sturen, maar dan op de kosten van de belastingbetaler uiteraard)
            -
            Handig zo’n systeem!!!
            Of zit nou onzin te beweren?

              /  
    2. Peter

      What the fuck is “ontroerend” goed?

        /   Beantwoorden  / 
      1. de schoolmeester

        Een schoolmeester zegt dan; “Ik wilde even kijken of je oplette.”
        In jouw geval moet het zijn; “Ik wilde even kijken of je nuchter was.”

          /   Beantwoorden  / 
          1. de schoolmeester

            Ool bij mij bekend Ingrid, maar jij kent Peter niet!!!!

              /  
          2. Peter

            Hans,

            het probleem met de querulant Bikker is dat eindeloos herhalen
            van stupiditeiten. En indien daarop attent gemaakt, het afdoet
            met “even kijken of je oplet”. Brrrrr.
            Helaas doet deze “schoolmeester” dit niet alleen op dit blog,
            maar waarschijnlijk ook met zijn onmondige leerlingen. De zielepoten zullen door dit kwalijke gedrag potentiele TBS’ers
            worden, is mijn idee.

              /  
  10. Hans van der Liet

    Meneer Bos: de vrije pers bedruipt zichzelf? Weet u, dat Nederland liefst drie publieke tv-zenders kent, die uit belastinggelden worden betaald? Dat mensen als Pauw en Witteman hun salarissen van drie ton (twee maal Balkenende) door ons betaald krijgen!
    Bikker: onbewezen beschuldigingen die grenzen aan smaad!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Th. Bos

      Hebt u gelijk in. Die torenhoge honoraria van enkele omroepmedewerkers vind ik ook krankzinnig. En wie eenmaal geregeld met zijn kop op tv verschijnt kan als dagvoorzitter van seminars over onderwerpen waar hij/zij geen zak van weet ook nog eens diodicuul hoge bedragen vragen. Maar dat terzijde. Ik constateer wel dat nagenoeg alle ontdekkingen van fraude, die veelal parlementaire enquetes tot gevolg hadden, niet door politici of bestuurders, maar door de media zijn gedaan. Denk aan de bouwfraude. Zulke resultaten zijn toch aardig te meten.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Hans van der Liet

        Er zijn ook aantoonbaar een paar Japanse bedrijven die zich in Amstelveen hebben gevestigd. Dat Amstelveen na Frankfurt am Main de grootste kolonie Japanners heeft van Europa is niet gekomen doordat de Amstelveense EZ-wethouders op hun krent bleven zitten aan de Poel.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Johan Bos

          Ook niet door hun buitenlandse reizen. Canon is ooit door Jan Eger binnengehaald, waarna overigens toenmalig wethouder De Vrieze van de PvdA aftrad, omdat die vond dat Eger in zijn portefeuille had geroerd. Noem nou eens 1 bedrijf dat aantoonbaar door een snoepreis van bestuurders naar Amstelveen kwam.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Hans van der Liet

            En wat vindt u dan als bewijs aanvaardbaar? U zult met niets genoegen nemen. Geen bedrijf stuurt namelijk een brief waarin staat: “we hebben besloten ons bij u in Amstelveen te komen vestigen omdat JW Groot is langsgeweest en omdat die zo’n leuk verkooppraatje heeft gehouden”. Zo werken die dingen niet en eigennlijk weet u dat donders goed, maar u houdt zich bewust van de domme. Dat is ng tot daar aan toe, maar u vergiftigt op die manier het politieke klimaat in plaats van objectieve journalistiek te bedrijven.

              /  
        2. de schoolmeester

          Nee, omdat het hier nog betaalbaar was voor een centraal gelegen gebied. Wat je niet kon zeggen van andere steden in NW Europa. Daar hadden die Japanners heus niet wat wethouders uit een nieuwbouwwijk van Amsterdam voor nodig. Dat hadden ze echt zelf ook wel bekeken. Alsof ze daar achterlijk zijn.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Hans van der Liet

            Nou, Bikker, dan kunnen eigenlijk alle landen hun handelsmissies en hun economische attaches bij de ambassasdes wel opdoeken en gewoon wachten tot de Japanners vanzelf komen aankloppen! Briljant plan! Jij wordt nog wel eens iets!

              /  
  11. de schoolmeester

    @ Hans. Ben je dan een voorstander van commerciele zenders, waarvan het meest uitgezondene van een zeer bedenkelijk niveau is, onderbroken door reclameblokken van 5 minuten.
    -
    Je hebt het over Pauw en Witteman. Inderdaad ze verdienen heel veel op kosten van de belastingbetaler(te veel), maar noem gelijk even Knevel. Deze man heeft jaren de kroon gespannen met 8 ton en niet alleen mensen van de zo door jou verfoeide “linkse kerk”.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hans van der Liet

      Inderdaad ben ik daar een voorstander van, Bakker Henk Bik, want dat hoef ik niet te bekostigen.

        /   Beantwoorden  / 
  12. Harry Velleman

    Ik gun iedereen zijn links en rechts draaiende discussies en ook die over minstens 2 publieke zenders tegenover wel 5 commerciele. Echter deze topic ging over het Stadshart toch? Ja als Pauw, Witteman en Knevel tot de Yuppen rekent die hier straks lekker geld kunnen komen uitgeven dan is er toch weer een link toch?

    Johan misschien kan je beter een aparte topic opstarten over de Publieke zenders versus Commercieele omroepen? Het is maar een suggestie.

    Nog een topic suggestie is om te gaan discuesieren over openbare versus bijzondere scholen deze laatste (extra) gesubidieerd op basis van levensovertuiging. Enz enz.

    Ik vindt het geniaal hoe sommige van de deelnemers aan dit soort blogs toch steeds weer van het onderwerp weten weg te draaien. Is dat om de aandacht af te leiden als het ze te heet onder de voeten wordt. Is het de bedoeling de discussie in het belachelijke te trekken, zodat soms prima argumenten niet meer serieus genomen worden?

    Wat mij betreft hoeft niemand te reageren op deze reactie, want dat zou ook alweer voorbijschieten aan het onderwerp STADSHART.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hans van der Liet

      Wethouder gezelligheid: jij hebt een absolute non-issue verheven tot discussiestuk. Je had net zo goed een topic over het weer van morgen kunnen beginnen. Daar hebben we net zo min invloed op.

        /   Beantwoorden  / 
  13. de schoolmeester

    @Harry, zie je reactie op 20 augustus 19.28. Wie praat over wie?

      /   Beantwoorden  / 
  14. Hans van der Liet

    Inderdaad zijn de leerlingen van Bakker Bik beklagenswaardig. Als ik een ouder was, zou ik toch eens een hartig woordje met de directie gaan praten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.