Eigenaar Stadshart: geen boetebepaling zondagsluiting

De eigenaar van het Stadshart spreekt tegen dat (kleine) ondernemers die daar niet wekelijks op zondag hun winkel willen open doen een boete van € 500 krijgen. Dat zeggen B&W in een brief aan de gemeenteraad. In de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) hadden enkele fracties betoogd dat in een nieuw huurcontract die boete wordt opgenomen. Wethouder Groot van Economische Zaken zegt op gezag van eigenaar Unibail-Rodamco dat in het nu bestaande huurcontract niets is vastgelegd over winkeltijden. Maar het verwijst wel naar het huishoudelijk reglement, waaraan alle huurders zich moeten houden. En daarin staat dat het winkelcentrum nu eenmaal als één geheel functioneert en de omzet van de huurders goeddeels is te danken aan het feit dat zij daarvan deel uitmaken. Dat slaat onder meer op de uitstraling, inclusief de manier van bevoorrading. Het is bijvoorbeeld ook niet de bedoeling dat elke winkelier met een eigen uitstalling buiten zijn winkel komt.Maar ook de openingstijden komen wel degelijk in het huishoudelijk reglement aan bod. Daarover staat dat het, ter wille van het gezamenlijk optrekken (‘samen uit, samen thuis’), niet de bedoeling is dat men met die openingstijden een eigen weg gaat. Het huishoudelijk reglement is eenzijdig door de eigenaar vastgesteld, maar volgens de wethouder moeten beide partijen zich bij de uitvoering wel houden aan wat redelijk en billijk is. En daarover kunnen de meningen natuurlijk verschillen.

In de brief staat dat volgens verhuurder sommige winkeliers in het begin moeite hebben met het invullen van koopzondagen, onder meer doordat zij niet over voldoende gekwalificeerd personeel beschikken. Maar dat zou doorgaans na een paar maanden zijn opgelost. Het lijkt er dus op dat Unibail-Rodamco er vanuit gaat dat alle winkels elke zondag open zijn.

Twee groepen huurders zijn oom nu al niet open op de koopzondagen: banken en ondernemers met op hun geloof gebaseerde gewetensbezwaren. Onduidelijk is of straks economische en sociale motieven van kleine ondernemers ook tot gesloten houden van winkels kunnen leiden.

Er bestaat op dit moment de mogelijkheid voor het opleggen van een boete van € 250, wegens niet naleven van het huishoudelijk reglement, bijvoorbeeld door voor een rommelige aanblik van het centrum te zorgen. Die boete is nog nooit opgelegd, staat in de brief aan de raad. Er bleek altijd goed overleg mogelijk.

Lees ook:ChristenUnie: ‘VVD / D66 naïef over Stadshart’
Lees ook:D66: ‘Kerstmarkt-ondernemers willen ‘s avonds open’
Lees ook:Vierde ster Veilig Ondernemen voor Stadshart
Lees ook:Stadsharteigenaar stuurt aan op leegstand
Lees ook:Groot vraagt Stadsharteigenaar aantrekkelijke winkelmix te houden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.