Diverse bridge-cursussen

De bridgeleraren Ria Disseldorp (BC Pegasus-Amstelland) en Eddy Mock (BC Aemestelle) starten weer een aantal bridgecursussen. Die variëren van een beginners- tot spelverbeteringscursus. Voor degenen die de cursus voor beginners achter de rug hebben, is er een vervolgcursus. Verder wordt een opfriscursus aangeboden.

Bridge is een populair kaartspel dat bestaat uit twee onderdelen: bieden en uitspelen. Wie nog nooit heeft gebridged – of zelfs nog gekaart – kan zich opgeven voor een cursus bridge voor beginners. Daarna zullen de cursisten al veel plezier aan het bridgen beleven, zeggen de cursusleiders.

Het zogenoemde ACOL-biedsysteem staat hierin centraal. Bieden en spelen horen bij elkaar. Ook al speelt men het spel met een partner, tijdens de cursus speelt dit geen rol. Men kan gerust alleen komen. De organisatie zorgt voor een geschikte partner met wie men later ook kan spelen.

De eerste 12 lessen van de beginnerscursus zijn bestemd voor mensen die bridge willen leren. In een rustig tempo wordt eerst het slagen maken geoefend. Daarna komt het bieden aan de orde. Gekozen is voor de methode “Contract 5-kaart hoog” van Jacques Barendregt. Die gaat van start met ‘uitspelen’. Spelenderwijs raakt men gewend aan het spelen met en zonder troef. In een later stadium komt het ‘bieden’ aan de orde. Helder communiceren met de partner, daar draait het om. In zo’n ‘biedgesprek’ vertelt men elkaar iets over het aantal punten dat men in de hand heeft, met de bedoeling zo veel mogelijk slagen te maken. Doel van de tegenpartij is dat plan te dwarsbomen, zij mogen dat beoogde aantal slagen juist niet te laten halen (‘down spelen’).

Opfriscursus

De opfriscursussen zijn bedoeld voor mensen die wel eens hebben gebridged of die hun eigen bridgekennis en bridgekunde willen verhogen. Bekende onderdelen worden herhaald en uitgediept maar ook nieuwe zaken komen aan de orde. Zo maakt men kennis met competitiespelen en natuurlijk heel veel oefenen.

Spelpeilverbetering

Voor diegenen, die al wel bridgen, maar het gevoel hebben, dat ze hun spel kunnen verbeteren, start er dit voorjaar, bij voldoende deelname, een cursus spelpeilverbetering. Er wordt aandacht besteed aan speelfiguren, het uitkomen, het tegenspelen maar ook aan het bieden. Ook wordt ingegaan op de specifieke wensen van de cursisten. Er is verder aandacht voor de consequenties van het Vijfkaart Hoog systeem.

Data en start bridgecursussen Ria Disseldorp: Dinsdag 24 januari Vervolgcursus 2, start 13.30 uur; Donderdag 26 januari: Beginnerscursus 1, start 13.30 uur; Donderdagavond 26 januari: Cursus-4 Spelpeilverbetering, start 19.30 uur.

Data en start bridgecursussen Eddy Mock: Dinsdag 14 maart, beginnerscursus 1, start 19.30 uur; Woensdag 15 maart, Vervolgcursus 2, start 19.30 uur.

Aanmelden: [email protected]

 

Lees ook:Voorlichtingsmeeting en cursussen bridge
Lees ook:Cursussen bridge werd van start
Lees ook:Bridgecursus van club Aemstelle
Lees ook:Cursussen voor beginnende bridgers
Lees ook:Bridhe bij boekhandel Venstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.