Tiende Amstellanddag met extra veel attracties

kievitDe tiende jaarlijks door Stichting Beschermers Amstelland georganiseerde Amstellanddag wordt op 5 juni gehouden. Wegens het jubileumjaar van de Stichting is er een extra uitgebreid en feestelijk programma, met onder meer een unieke kunstroute en een proef met een bootdienst over de Amstel tussen Amsterdam en Ouderkerk. De stichting koopt dat de proef slaagt en tot een reguliere dienst leidt.

Tijdens de Amstellanddag zetten boeren, kunstenaars en ondernemers hun deuren open zetten voor bezoekers. De kunstroute ‘De verbeelding aan de Amstel’ loopt van Amsterdam centrum naar Ouderkerk aan de Amstel. Op 23 locaties langs de Amstel staan panelen met historische prenten en schilderijen die tezamen het verhaal van de rivier en de groeiende stad vertellen. De panelen bieden een blik op de Amstel door de ogen van kunstenaars tussen 1600 en 1960; heden en verleden zijn ter plekke te zien. De expositie is volgens de stichting uniek en heeft een tijdelijk karakter van 30 mei tot en met 30 juni 2016. Met een mogelijke verlenging van een maand.

Een tweede onderdeel van het programma is dus de bootdienst tussen Amsterdam en Ouderkerk aan de Amstel, die op de Amstellanddag gratis toegankelijk is voor alle bezoekers. De boot start in Amsterdam ter hoogte van de Hermitage, heeft drie stops op verschillende plekken langs de Amstel en vaart vervolgens door naar Ouderkerk aan de Amstel en vice versa. Getest wordt ook die dag of deze vorm van duurzaam vervoer levensvatbaarheid voor de toekomst heeft. De bootdienst zal nog twee weekenden (16 en 17 juli en 27 en 28 augustus) worden uitgevoerd. In het programma en op de website van Stichting Beschermers Amstelland vindt men de tijden en opstapplaatsen.

Poldersafari

Meer dan 70 activiteiten zijn op de Amstellanddag over het hele gebied verspreid. Natuur, cultuur historie, kunst, culinair; alles wat Amstelland zo divers en bijzonder maakt is te zien en te beleven. Men kan bij vele boeren terecht aan wie we de openheid van het landschap te danken hebben. Via een poldersafari of een wandeling is te zien waarom het zo goed met de weidevogels in Amstelland gaat.

Bij de melktap kan men verse melk drinken en de buitenplaatsen zijn te bezoeken, waaronder het onlangs gereed gekomen Tulpenburgh. In Nes aan de Amstel viert de Urbanuskerk haar 125 jarige bestaan met een bijzondere tentoonstelling en de toren is te bezichtigen en te beklimmen. In de nabij gelegen Zomerbloemen Pluktuin zal door toneelgroep TOBO een toneelstuk worden opgevoerd en men kan ook een verrassend trouwarrangement uitproberen.

In Ouderkerk aan de Amstel, volgens de stichting ‘de hoofdstad van Amstelland’, zijn culturele bezienswaardigheden – zoals de Joodse begraafplaats Beth Haim, de Amstelkerk en het Historisch Museum – te bezichtigen.

Vanuit Amsterdam beginnen de activiteiten bij de begraafplaats Zorgvlied en Het Gemaal Stadwijck, of aan de overzijde van de Amstel bij tHUIS a/d Amstel met o.a. een zuivelproeverij.

Speciaal voor deze dag zijn er verschillende workshops georganiseerd voor jong en oud, op het gebied van tekenen, keramiek en bewegen. Vele kunstenaars doen ook dit jaar mee en stellen hun ateliers open. Zie ook: www.amstellanddag.nl.

 

Lees ook:Boot tussen Hermitage en Ouderkerk
Lees ook:Amstellanddag op 2 juni
Lees ook:Kunstroute weerspiegelt historie Amstelland
Lees ook:Weer proef voor bootdienst A’dam-Ouderkerk
Lees ook:Jacqueline Cramer opent zondag Amstellanddag

Eén reactie op “Tiende Amstellanddag met extra veel attracties

  1. Ceaucescue

    Beth Haïm wordt aangemerkt als de culturele bezienswaardigheid van Amstelland. Wie er meer over wil weten dient te gaan naar hun website.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.