Kunstroute weerspiegelt historie Amstelland

266px-Amsterdam_Amstel_20041105‘De Verbeelding aan de Amstel’ heet de kunstroute die tot 30 augustus is te zien langs de gelijknamige rivier, die een rijke geschiedenis heeft. De route langs de oevers, tussen Amsterdam en Ouderkerk aan de Amstel, is uitgezet door Stichting Beschermers Amstelland.

De rivier gaf Amsterdam haar naam, was onmisbaar voor de ontwikkeling van de stad en vormt nog altijd de kern van het schilderachtige Amstelland, de groene driehoek ten zuiden van de ring.

Verspreid over de kunstroute verbeelden 23 historische prenten, tekeningen en schilderijen het verhaal van de rivier en de groeiende stad. Zij bieden een blik op de Amstel door de ogen van kunstenaars tussen 1600 en 1960: heden en verleden zijn er sinds 30 mei naast elkaar te bewonderen.

Het wintergezicht op de Amstel bij de IJsbreker van Petrus Schenk uit 1746 is een van de kleurrijkste panelen. Het Rondeel aan de Binnenamstel, Cornelis Vroom, 1615 geeft een geheel andere sfeer van de stad weer. En natuurlijk ontbreken ook Het bruggetje van Six geschilderd door Rembrandt van Rijn (1645) en Het Huis Kostverloren aan de Amstel een kleine 20 jaar later geschilderd door Jacob van Ruysdael en het dorpsgezicht van Ouderkerk en de Lange brug over de Amstel van J.G. Kam (1934) niet op deze route.

Een overzicht van alle panelen is te downloaden op de site. Kijk voor routebeschrijving en extra informatie over de kunstpanelen op www.beschermersamstelland.nl

Wie Beschermer van Amstelland wil worden kan zich aansluiten bij de stichting voor € 10 per jaar en steunt daarmee haar activiteiten.

 

 

 

 

Lees ook:Weer proef voor bootdienst A’dam-Ouderkerk
Lees ook:Tiende Amstellanddag met extra veel attracties
Lees ook:Boot tussen Hermitage en Ouderkerk
Lees ook:Werken kunstroute nu in Kunstuitleen
Lees ook:Kunstroute tussen Cobra en Vd Togt geopend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.