VVD: ‘Sport kan efficiënter”

Rob Ellermeijer

Rob Ellermeijer

Net als andere fracties wil de VVD dat goede sport voorzieningen toegankelijk blijven voor alle Amstelveners. Ook als het Sportbedrijf op enige afstand van de gemeente komt te staan en de relatie tussen beide verzakelijkt wordt. Maar de VVD pleitte er woensdag in de gemeenteraad, die het besluit over de verzelfstandiging van het bedrijf nam, er ook voor de verenigingen aan beheer en exploitatie meer zelf te laten doen. Vooral op het gebied van de horeca.

“Sport is belangrijk om actief en fit te blijven en zorgt dat mensen van jong tot oud meedoen in de samenleving.” zegt raadslid Rob Ellermeijer. “Het Sportbedrijf en de sportverenigingen hebben daarin een belangrijke rol. Ruimte geven aan de instellingen die de sport aanbieden betekent het loslaten van de gemeentelijke sturing op tarieven, programmering en openstelling van de sportaccommodaties. Daarbij is wel van belang dat de raad de uitvoering van het sportbeleid en de tarieven samen met het sportbedrijf periodiek evalueert.” Ellermeijer diende woensdag een motie in die trant in, die raadsbreed werd gesteund.

 

Ellermeijer: “De exploitatie van sportaccommodaties moet zo efficient en slim mogelijk moet worden opgezet. Zo blijven de kosten onder controle, de tarieven laagdrempelig en de sport toegankelijk voor zoveel mogelijk Amstelveners . Het beheer en onderhoud en de exploitatie van de horeca van sportaccommodaties kan veel beter en voordeliger georganiseerd worden.

Betrokkenheid

Hij denkt daarbij aan nauwe samenwerking en grotere betrokkenheid en eigen verantwoordelijkheid van de leden van de verenigingen. Ook wordt het volgens hem tijd om de huur die de gemeente doorberekent aan het sportbedrijf te baseren op meer actuele en reële grondslagen. Er zijn verenigingen die een hogere huur betalen die dan die in vergelijkbare sportparken elders, zegt hij. “Andersom komt ook voor. Dat moet eens nader worden beoordeeld.”.

Ellermeijer vindt het wel juist dat het Sportbedrijf meer los komt te staan van de gemeente. Het krijgt naar zijn ening nu de ruimte, samen met de verenigingen, de sport in Amstelveen op professionele wijze te organiseren. “Maar bij dat op afstand zetten, moet de gemeenteraad wel goed geïnformeerd blijven. Zodat die zo nodig snel kan bijsturen. In onze motie hebben we daarom voorgesteld jaarlijks te worden geïnformeerd door middel van de begroting en jaarrekening van het Sportbedrijf, de voortgang in de prestatieafspraken, de twee jaarlijkse benchmark en de externe audit op de bedrijfsresultaten”, zegt hij. Waarmee dus de rest van de raad het eens was. Jaarlijks gaat er een gesprek komen door een afvaardiging van de raad met de Raad van Toezicht en de directie.

 

Lees ook:VVD praat B&W na: ‘Sport kan goedkoper’
Lees ook:Raad wil grip houden op zelfstandig sportbedrijf
Lees ook:CDA: 10% hoger sporttarief per jaar is te veel
Lees ook:Sportaccommodaties worden duurder
Lees ook:Tennispark Startbaan naar vereniging

12 reacties op “VVD: ‘Sport kan efficiënter”

  1. frank bikker

    De sport kan wel in de kantines de prijzen optrekken met name voor drank, want daar heerst vaak een valse concurrentie met de echte horeca.

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

      Niet zeuren frank over drank in sport kantines, dat bestaat bijna niet meer in Amstelveen. Misschien heb je nog tijd over naast dat vele vrijwilligerswerk om eens echt naar een voetbal/hockey/rugby/korfbal wedstrijd te gaan.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Frank

        Voor mij geen sport op sportvelden.

          /   Beantwoorden  / 
  2. Kees

    VVD ziet eindelijk het risico van sport in op de kas van de gemeente.
    En zo wordt het op alle beleidsterreinen minder, minder,minder..
    Ook met dank aan de VVD.

      /   Beantwoorden  / 
  3. herrie

    Typisch VVD: publieke taken ‘loslaten’, ‘op afstand plaatsen’ en dan met ‘praten’ en ‘evalueren’ kijken hoe het gaat.
    En dan vooral ook VVD’ers/PvdAers etc in de Raad van Toezicht.

    Ondertussen kan het dan misgaan. (Cardanus, Amstelwijs) en kan de bal bij de stichting worden gelegd. Of wordt de toegankelijkheid en tarieven lekker omhoog geknald met 10% per jaar. Moet je als gewoon bedrijf eens proberen.

    En die Stichting is wel een door de gemeente in het leven geroepen monopolist die dus vrijelijker met subsidies mag werken.

    Bovendien mag die zelfde subsidie ontvanger ook op alle sportvoorstellen haar visie geven als preferente adviseur. Dat begrijp ik uit de motie van diezelfde VVD.
    Wat een vaag beleid, nota bene uitgevoerd door een BBA wethouder.

    Maar wat is er over van wat het CDA stelde met dat 10% stijging per jaar te veel is en dat het maximaal 10 % per 4 jaar (naast inflatie) mocht zijn!? Persbericht stond overal, was het een CDA luchtballonnetje!? Lekkere oppositie is dat!

    Niets meer van vernomen…

      /   Beantwoorden  / 
  4. Leen

    VVD maakt er een bende van, ook in de sport.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Even een reactie

    VVD-ers sporten niet, die borrrrrelen alleen maar.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Even een reactie

    En dan heb ik het nog niet eens over golfende VVD-ers, liegende en bedriegende VVD-ers, draaiende lui, grijpgrage lui, geldversllindende wolven, niet integere leden, machtswellustelingen, al die enorme miskleuns van de afgelopen jaren, waarbij die VVD-ers moesten opstappen met meeneming van belastingeld opgebrachte bonussen. Zal ik het rijtje opnoemen??

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

      Doe maar,
      En vergeet die van de PvdA ook niet!

        /   Beantwoorden  / 
  7. frank bikker

    zie foute politici. Een rijk scala aan boeven en boefjes door alle partijen heen!

      /   Beantwoorden  / 
  8. Even een reactie

    PvdA? Die partij die hier in het college zit terwijl het zoveel verloren had? Nee hoor, die vergeet ik niet, maar dit artikel ging over de VVD en sport. Neemt niet weg, dat de PvdA al bijna is weggevaagd en terecht, alleen nu dat andere gedrocht nog.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Leen

    Ballonnen oplaten tijdens evenementen mag niet meer.
    Dus rest enkel gooien met: taart, eieren en tomaten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.