CDA: 10% hoger sporttarief per jaar is te veel

Gerard Hulsman

Gerard Hulsman

Het Sportbedrijf mag dan wel meer commerciële ruimte krijgen en verder van de gemeente komen te staan, maar de sport moet bij die verder opgeschoven verzelfstandiging wel betaalbaar blijven. De meeste fracties denken dat, maar het CDA laat weten er woensdag, als de raad beslist nog eens op terug te komen.

Volgens het voorstel van het College kunnen de tarieven voor Amstelveense sporters en sportverenigingen tot 10% per jaar stijgen. Wordt het een hogere prijsstijging dan moet het bedrijf daarvoor wel toestemming hebben van de lokale overheid.

Maar het CDA zegt die 10% vrijheid van het sportbedrijf te hoog te vinden. Als de tarieven ieder jaar met 10% omhoog gaan wordt de sport onbetaalbaar, denkt burgerraadslid Gerard Hulsman. Daarom komt zijn fractie met het voorstel dat slechts één keer in de vier jaar die verhoging maar plaats vinden. Ook wil het CDA dat de risico’s voor de gemeente beperkt blijven als het Sportbedrijf gaat ondernemen buiten Amstelveen.

“Natuurlijk moet het Sportbedrijf zijn tarieven aan kunnen passen”, zegt Hulsman. “Amstelveense sportterreinen en sporthallen moeten wel goed gebruikt blijven worden. Volgens ons biedt 10% verhoging per vier jaar (naast inflatie) voldoende ruimte. Daarboven moet het Sportbedrijf in overleg met de gemeente. Maar nu kunnen de tarieven volgens het voorstel van het College tot 10% per jaar stijgen. Met zo’n lastenverhoging willen we de Amstelvener niet opzadelen.”

 Risico’s

Het Sportbedrijf moet volgens het CDA ook voldoende weerstandsvermogen opbouwen om de risico’s van ondernemen op te vangen. Er is nu te weinig ruimte voor financiële tegenvallers. Bovendien mogen ondernemingsactiviteiten van het Sportbedrijf niet tot extra risico’s leiden voor de sporter of de gemeentefinanciën. Hulsman: “Er staan voldoende voorbeelden in de krant hoe het mis kan gaan als op afstand geplaatste organisaties die overheidstaken uitvoeren gaan ondernemen. We doen daarom voorstellen om de vinger aan de pols te kunnen houden als het Sportbedrijf (ondernemings)risico’s neemt of financieel te krap komt te zitten.”

 

Lees ook:CDA: Zelfstandig sportbedrijf aan voorwaarden binden
Lees ook:VVD: ‘Sport kan efficiënter”
Lees ook:Sportbedrijf wordt zelfstandige onderneming
Lees ook:ChristenUnie en CDA tegen lange koopzondag
Lees ook:VVD praat B&W na: ‘Sport kan goedkoper’

Eén reactie op “CDA: 10% hoger sporttarief per jaar is te veel

  1. Herrie

    en? Wat is er gebeurd met dit idee…? Of was dit een luchtballonnetje, dat bedoeld was voor de media!?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.