Beweegplan jonge kinderen gestart

‘Jong geleerd is oud gedaan”, herhaalt directeur Dave Offenbach van Sportbedrijf Amstelveen nog maar eens een oude wijsheid. Op initiatief van die organisatie is het programma BOOST gestart om jonge kinderen (tot 4 jaar)  te laten bewegen. Daartoe worden in drie wijken (Bankras, Keizer Karel Park en Waarduizen) markten georganiseerd, waar diverse aanbieders van sportiviteit, maar ook bijvoorbeeld welzijnsinstelling AanZ, opvangorganisatie KinderRijk en andere bij een gezonde opvoeding betrokken instanties zich presenteren. In de Ben Goudsmithal tekenden zij dinsdag een convenant om hun medewerking aan de actie te bekrachtigen.

De actie loopt van augustus tot en met mei. “Een beweegmarkt”, noemt projectleider Casper Groenhuijzen van het Sportbedrijf de happening waarmee in de diverse wijken de actie start. “Alle partijen kunnen daar laten zien wat zij zoal doen. In totaal hebben wij nu tien aanbieders. Wij willen bewegen in de opvoedsfeer brengen.” Onder de aanbieders bevindt zich ook een diëtiste, want gezond opvoeden, is nu eenmaal niet alleen een kwestie van sporten, maar ook van gezond eten.

De aanbieders, onder wie bijvoorbeeld sportschool Buenting, laten op de markt zien wat kinderen zouden kunnen gaan doen. En proberen ook de ouders daarvoor warm te maken. Bijvoorbeeld voor de peuterdans in Alleman of turnvereniging ODIN. “Wij proberen vooral mensen die niet zo dicht bij sport leven zover te krijgen dat zij hun kinderen meer laten bewegen, hen er meer bij te betrekken”, vertelt Groenhuijzen.

 Wijken

Intussen liegen de prijzen van sportscholen en verenigingen er, na de introductie niet altijd om. Minima, die mogelijk ver van de sport af staan om financiële redenen, kunnen die mogelijk niet ophoesten. Volgens Offenbach voorziet in sommige gevallen de AV (korting) pas voor die doelgroep daarin. Bovendien is onlangs de Sport en Cultuur Pas voor jongeren geïntroduceerd.

Doel van de actie is kinderen in eigen wijken te bereiken. Telkens wordt daar op twee zaterdagen achter elkaar iets sportiefs gedaan . Op de eerste is er de beweegmarkt, waar de aanbieders zich met allerlei kramen manifesteren, op de tweede krijgen zij de gelegenheid hun activiteit in de praktijk te  promoten. Ouders en kinderen kunnen dan meedoen met een aantal korte lessen.

Cultuur

Er zijn niet alleen financiële barrières voor aanhaken bij de sport. Soms gaat het ook om culturele grenzen, legt Groenhuijzen uit. Zoals taalproblemen. Een flyer voor het project verschijnt daarom ook in het Engels. “De mensen moeten begrijpen dat als je kinderen jong leert bewegen, zij daar later profijt van hebben”, zegt Offenbach. De voortschrijdende technologie staat een beetje haaks op gezond bewegen. Doordat kinderen urenlang achter het scherm van gun computer of iPad zitten, dreigt bewegen nogak in het gedrang te komen, geeft hij toe.

Het programma van BOOST ziet er als volgt uit: 29 augustus 13.30 – 15.30 uur en 05 september 09.30 – 11.00 uur: Nieuwe Bankrashal, Pandora 3; 26 september 13.30 – 15.30 uur  en 03 oktober 09.30 – 11.00 uur: De Meerkamp, Van der Hooplaan 239; begin januari (data en tijden nog niet bekend): De Meent, Orion 3.

Band

‘Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met bewegen’ is het motto van de actie voor een gezondere levensstijl, zoals het voorkomen van overgewicht. Ouders verbeteren volgens het Sportbedrijf op deze manier ook de band met hun kind. Door het aanbieden van kortingsbonnen op de markten worden ouders en kinderen in de gelegenheid gesteld op laagdrempelige manier kennis te maken met het aanbod op de locaties van de aanbieders. Op de tweede zaterdag kunnen ouders en kinderen meedoen met een aantal korte lessen.

Partners in BOOST naast Sportbedrijf Amstelveen: Professionals: Amstelring, AanZ, Fysiotherapiepraktijk Sleedoorn, KinderRijk, SEZO maatschappelijke dienstverlening Amsterdam, Home-start Amstelveen, GGD/JGZ.

Beweegaanbieders: Allekids, Buenting Sport, De EnergieBrigade, Fit & Soul aan de Amstel, GietelinkSport, Sportkidsclub, Turnvereniging Odin, Voetjebal/panasj, zwembad De Meerkamp.


 


 

 

 

Lees ook:Sportbedrijf wil jonge kinderen laten bewegen
Lees ook:Dave Offenbach directeur Sportbedrijf
Lees ook:Presentatie sporten in bibliotheek
Lees ook:Buurtsportcoaches komen er als het Rijk mee betaalt
Lees ook:Nieuw programma gezonde voeding en bewegen gestart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.