BBA voor feest rond sloop Bankrashal

 

Avital Selinger ( nr. 9) en Ron Zwerver (8)

 

Avital Selinger (9) speelt de hoog opspringende Pieter Jan Leeuwerik aan..

De gemeente moet plannen steunen voor een feestje bij de sloop van de (oude) Bankrashal. Dat vindt Burgerbelangen Amstelveen (bbA). De festiviteit doet recht aan ‘de geweldige sportgeschiedenis’ en kan een bouwsteen vormen voor de toekomst van het Nederlandse volleybal, meent de fractie. De gemeente zou volgens haar bijvoorbeeld stenen van de hal kunnen verkopen.

Sportmarketeer Bob van Oosterhout heeft plannen voor de festiviteiten gepubliceerd, waarbij de sloop van de Bankrashal gaat fungeren als een nieuwe start van het nationale topvolleybal. Hij schrijft dat onder meer op de website van Sport en Strategie. Bij de uitvoering van de plannen moet de gemeente volgens bbA en rol spelen.

Van Oosterhout was vroeger manager van basketbalkampioen Nashua / Den Bosch en leerde in die functie de Bankrashal kennen. Daarin speelde toen ook Zapad / Amstelveen, de club van sponsor en coach Theo Kinsbergen. Maar de grootste bekendheid dankt de in 1972 geopende Bankrashal aan de Nederlandse volleybalmannen van Brother / Martinus. Die begonnen er in november 1985 met hun dagelijkse trainingen onder leiding van de Amerikaan Arie Selinger. Het team werd uitgebouwd met enkele spelers uit Friesland en Limburg. De daaruit gevormde nationale ploeg behaalde in 1992 op de Olympische Spelen van Barcelona de zilveren medaille en vier jaar later onder coach Joop Alberda goud in Atlanta. De finale tegen Italië werd door het Nederlandse tv-publiek later gekozen tot het sportmoment van de eeuw.

Bankrasmodel

De revolutionaire aanpak werd wel het Bankrasmodel genoemd, een woord dat uiteindelijk tot ver over onze landsgrenzen bekend werd. Het hield in feite in dat dagelijks 5 tot 6 uur werd getraind en dat topsport als werk werd gezien. In die tijd was dat nog zeer ongebruikelijk. Het model werd vervolgens door vele teamsporten, zoals handbal en waterpolo, overgenomen.

De hal was ook de plaats van talrijke topevenementen, zoals de finale Europacup volleybal, Europacupwedstrijden van AMVJ, Martinus en Amstelveen/Zapad, judokampioenschappen, nationale kampioenschappen turnen en Europees kampioenschap bandstoten (biljarten). Grote nationale volleybalploegen als China, Rusland, Brazilië, Korea, Japan en de Verenigde Staten deden bij hun wereldtrips graag de Bankrashal aan voor trainingen of oefenwedstrijden. Met name de zeer bijzondere zwevende vloer werd  algemeen geprezen, omdat die door zijn vering de kans op blessures verminderde.

Bob van Oosterhout hield in december 2013 zijn boek over de geschiedenis van de sportsponsoring in Nederland in de hal ten doop. Met onder anderen Louis van Gaal,  Umberto Tan, Frank van den Wall Bake en talrijke topvolleyballers en  -basketballers uit de jaren ’80. Voormalig wethouder John Levie (ook bbA) besloot de Bankrashal tijdelijk te heropenen.

Thuishallen

Ook binnen volleybalvereniging Amstelveen circuleren plannen voor een waardig afscheid van de thuishallen in Bankras en aan Zonnestein. Men wil  daarin ook de  dreigende sloop van Zonnestein betrekken, de plaats waar vroeger  volleyballers voor en na hun wedstrijden bijeenkwamen, menig kampioenschap werd gevierd en die nu nog steeds als thuishonk van de vereniging fungeert.  Regelmatig krijgt de club vragen van oud-leden of men stenen als herinnering kan krijgen. Van Oosterhout vindt dat de Volleybalbond of de gemeente Amstelveen losse stenen moet verkopen tegen een symbolisch bedrag van 5 Euro. “Haal de Helden van het Bankrasmodel er bij en maak er een mooi evenement van”, zegt hij. 

BBA drong al eerder bij het College aan op behoud en herstel van het kunstwerk bij de Bankrashal en denkt aan de mogelijkheid om de verplaatsing van het kunstwerk te combineren met de plannen van Van Oosterhout.  

Lees ook:Oude Bankrashal gaat weer open
Lees ook:Bot juichend over actie oude Bankrashal
Lees ook:Afscheid van oude Bankrashal…
Lees ook:Oranje volleybalteam terug in Bankras
Lees ook:Bankras wereldwijd bekend in sportkringen

5 reacties op “BBA voor feest rond sloop Bankrashal

 1. gerben

  De wethouder Bankrashal doet een greep uit de gemeentekas voor een gepast feest. Desnoods volgend jaar de OZB omhoog.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Keesje

   Het lijkt inderdaad op een particuliere hobby van de man. Dat mag, maar wel graag uit eigen zak, s.v.p.!

   “Helden van het Bankrasmodel”. Als je deze verdienstelijke mensen al als helden betitelt, lijdt de term helden wel aan inflatie.

   Een Gandi of een Mandela noem ik helden, maar niet een goede sportman.

     /   Beantwoorden  / 
   1. P.G. van Faassen

    Ga maar eens Googelen op Gandhi of Mandela in combinatie met racist.

    Krijg je toch een iets ander beeld.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Keesje

     Voor de grap eens gedaan. En wat vond ik.
     De hr. Reagan had gezegd in de 80 jaren dat het ANC ” one of the most terrorist organsations “was.
     Reagan om je te bescheuren! Moet ik deze clown in de geschiedenis serieus nemen?

     Of je moet natuurlijk een voorstander van de Afrikaander Weerstandsbeweging zijn.

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.