Discussie bij Venstra over de oorlog bij ‘kutvoetbal’

9789461642776[1]Bij boekhandel Venstra aan het Stadsplein 102 wordt maandag 2 december een discussieavond gehouden over het gebrek aan respect bij het voetbal. De bijeenkomst is georganiseerd door de boekhandel zelf en de website ‘Het Amsterdamsche Voetbal’. Een jaar na de dood van een grensrechter rijst de vraag wat er is veranderd, al menen sommigen dat er zonder rfespect geen voetrbal meer kan bestaan. De bijeenkomst begint om 20:15 uur.

De aanleiding is het verschijnen van twee boeken over het onderwerp door twee Amstelveense auteurs. Maarten Bax schreef ‘ Wat een kutvoetbal hè?’ en Wesley Meijer schreef ‘Oorlog langs de lijn’. Mathijs Groenewoud van Het Amsterdamsche Voetbal zal de twee auteurs interviewen en met het publiek openlijk de discussie aangaan.

Precies een jaar na het verschrikkelijke voorval op een veld in Almere kijken de aanwezigen met de auteurs terug op de gevolgen en wat er nu eigenlijk is veranderd.

‘Wat een kutvoetbal, hè?’ Dat waren de laatste woorden van Richard Nieuwenhuizen, de grensrechter die zijn belangeloze inzet voor zijn favoriete sport met de dood moest bekopen. Heel Nederland is na dit vreselijke incident in rep en roer. Bij de KNVB komt het nieuws binnen ‘als een bazooka.’ Wat gebeurde er precies op die decemberzondag? Hoe was het voor de familie, de vrijwilligers van de club en andere betrokkenen om dit te moeten doormaken? Hoe kon zoiets gebeuren? Wat voor rol speelde de KNVB? In zijn boek geeft sportjournalist Maarten Bax een overzicht van het turbulente jaar dat volgde op die fatale dag. Maarten Bax schreef eerder ‘De Boertjes’ over Frank en Ronald de Boer, en ‘Mijn leven, mijn verhaal, mijn Ajax’ over Joark, de bekendste hooligan van de F-side.

Oorlog

‘Oorlog langs de lijn’. Hoe de dood van een grensrechter de verloedering van een volkssport markeerde. De ophef is enorm. ‘We’ willen dit nooit meer, maar desondanks gaat het geweld onverdroten voort. Oorlog langs de lijn schetst een beeld van het voetbalgeweld, in verleden, heden en toekomst. Het amateurvoetbal, ons grootste culturele erfgoed, verloedert. Voetbal blijkt letterlijk oorlog. Journalist Wesley Meijer verslaat voor Het Parool al jaren het

amateurvoetbal in Amsterdam en ging voor dit boek op onderzoek uit. Meijer schrijft over de daders en hun achtergrond, over die fatale dag in Almere en geeft een scherpe analyse van het voetbalgeweld op de Nederlandse velden. Aanmelden gewenst maar niet verplicht .

www.hetamsterdamschevoetbal.nl  en www.venstra.nl

 

 

Lees ook:Makers boek Amsterdam in oorlog bij Blankevoort
Lees ook:Vierde ‘Indiëlezing’ met dr. Stef Scagliola
Lees ook:Voorlezen bij Blankevoort
Lees ook:Boek over Nora Valk naar scholieren
Lees ook:‘Proza van nu’ meeting met vier auteurs

Eén reactie op “Discussie bij Venstra over de oorlog bij ‘kutvoetbal’

  1. frank bikker

    Smerige overtredingen dienen in het profvoetbal veel harder aangepakt te worden met gevolgen voor de club, de speler, het team en de competitie.Het is toch duidelijk dat menige speler wat in het lichaam heeft wat er niet in thuis hoort. Daarnaast dient het gedrag van de hooligans van invloed te zijn op de kas van een profclub.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.