Politiek: geen tennishal bij heempark

nationalebeeldbank_2011-5-629248-2_jac-p-thijssepark-amstelveen[1]De gemeenteraad voelt niets voor een opblaasbare tennishal op Sportpark Overburg, waarvoor B&W vergunning willen geven. Die zou zes maanden per jaar (in de winter) vlak bij het J.P. Thijssepark – evenals heempark De Braak een rijksmonument -  komen te liggen. Raadsbreed kan met dat moeilijk rijmen met de ambitie van Amstelveen de groenste stad van Nederland te zijn en zelfs mee te doen aan de Entante Florale. Vertegenwoordigster Moira Zerbst van de Groenraad, een adviesorgaan van de gemeente, deelde dat bezwaar volledig. Zij was dinsdag een van de insprekers tijdens een lang debat in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur. Namens de omwonenden maakte een van hen, wonend op de grens van zowel Thijssepark als prinsessenwijk, gehakt van het in opdracht van de gemeente verrichte onderzoek. Dat was alleen een quick scan, die volgens hem onjuiste resultaten opleverde, constateerde hij.  

In het park overwinteren volgens hem wel degelijk vleermuizen, terwijl de onderzoekers het tegendeel beweren. En ook van eekhoorns en andere dieren, die in de buurt niet aanwezig zouden zijn, ziet hij geregeld hele kolonies in zijn tuin. Het verbaasde hem verder dat de mensen die het onderhoud van het park verrichten niet zijn gehoord. En het lijkt er op dat zij tegenover burgers een zwijgplicht hebben, zei hij.  Natuur- en milieuorganisatie IVN had ook geen goed woord voor de plannen over. “Er is geen serieus onderzoek gedaan”, vond inspreker De Jong van die club. “En de expertise van de mensen die in het park werken is niet benut door de gemeente. Iemand van een bureau is een dagje of middagje langs geweest voor een quick scan, is mijn indruk van de rapportage.”

En dan was er nog de mogelijke planschade. Omwonenden dreigen met claims te komen wegens vermindering van de waarde van hun huizen en de omgeving door de hal. Dag en nacht moet een aggregaat draaien om de opblaashal overeind te houden en het uitzicht, ook voor bezoekers van het park, wordt geschaad.

Het risico van planschade willen B&W bij initiatiefneemster tennisvereniging Aemstelburgh leggen. Maar, hoewel er volgens haar nauwelijks risico bestaat, toonde bestuurder Polak zich daarvan een fel tegenstander. Het is een blanco cheque neerleggen bij de vereniging, die een eigen vermogen van € 120.000 heeft, vindt hij. Als het college het risico daar tóch zou willen neerleggen, moet dat wat hem betreft aan een maximum worden gebonden.  Volgens hem is het onderzoek zorgvuldig uitgevoerd, de hal noodzakelijk voor de sport (in de winter) en de compressor voor de hal niet verder dan op tien meter afstand te horen.

Ponjee[

Raadslid Ponjee (VVD)

Voor het afgeven van een vergunning is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. En dat doet een gemeente pas als men zeker weer dat een project echt nergens anders valt te realiseren, betoogde VVD-raadslid Ponjee. En dat staat naar zijn mening in dit geval niet vast. Bovendien verdraagt zo’n hal zich niet met het nabijgelegen park, evenals De Braak een rijksmonument (de enige heemparken in het land met die status), vindt Ponjee, die ook financiële risico’s vreest.

Ook andere partijen zagen geen heil in het project. Fractievoorzitter Maaike Veeningen van D66 verbaasde zich erover dat aan het groene imago, waarnaar de gemeente streeft,  nauwelijks aandacht is besteed in het voorstel van B&W. Wethouder Levie vond dat er goed is getoetst (“niet met een negatieve, maar met een objectieve bril’), maar voorzitter Linda Roos van zijn eigen fractie Burgerbelangen noemde het verrichte onderzoek broddelwerk. “Wij maken een lachertje van onszelf als wij hoer mee akkoord gaat”, zei ze. Roos heeft zich lang ingespannen om de heemparken op de rijks monumentenlijst te krijgen.

Grea Twint van de SP – evenals anderen – constateerde dat in de startnotitie van B&W niet staat dat de Groenraad bij de zaak is betrokken.

De Groenraad vindt dat minimaal aanvullend onderzoek naar de aanwezigheid van bijvoorbeeld vleesmuizen en bosuilen in de winter nodig is. “En dan toch wel uitgebreider dan een quick scan”zei Moira Zerbst.

 Zij citeerde de propagandateksten voor de parken op de gemeentelijke website , met speciaal aandacht voor de heemparken. Uit die teksten spreekt trots, maar Zerbst vroeg zich af waar die in dit geval is gebleven. En volgens haar kunnen tennissers ’s winters op veel andere locaties doorspelen. “Het gevolg van een eventuele opblaashal is dat véél  meer recreanten dan het aantal tennissers tegen een lelijke opblaashal moeten aankijken”, zei ze. Wat haar betreft kan de hal beter aan de Startbaan worden geplaatst.

Lees ook:Gemeente onderzoekt schoolverzuim bij ROC
Lees ook:Burgerbelangen tegen opblaasbare tennishal
Lees ook:SP vraagt opheldering over sloop seniorenwoningen
Lees ook:Geen blaashal voor tennis op Sportpark
Lees ook:Koos Landwehrpark nu officieel gemeentelijk monument

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.