Café Welkom voor vluchtelingen druk bezocht

dscn4292Boven verwachting van de organisatoren was het Welkom café donderdag (6 oktober) bomvol. Vluchtelingen en buurtbewoners vinden opnieuw de weg naar Café Welkom, constateert het bewonersplatform Vluchtelingen Welkom Kronenburg.

Goed, niet de honderden vrijwilligers die het aantal geprognotiseerde vluchtelingen dat naar de noodopvang zou komen overtrof, was aanwezig. Er kwamen trouwens veel minder vluchtelingen naar de noodopvang dan verwacht en binnen de kortste keren stond de toko in Kronenburg al weer leeg. Het had daarna een azc moeten worden, houdt Hans Straeter van het platform vol. En dat het voormalige kantoorpand die promotie niet maakte, ligt volgens hem voornamelijk aan ‘het gebrek aan initiatief’ dat burgemeester Van ’t Veld en wethouder Jeroen Brandes getoond zouden hebben. Onzin, vinden die. Het COA had helemaal geen behoefte aan nog een AZC, het pand is niet van de gemeente en het aantal in Nederland op te vangen vluchtelingen bleek een fractie van wat was voorspeld.

Maar de vrijwilligers zijn hun doelgroep en daarmee kennelijk hun hobby kwijt. Het platform intussen standvastig door, spoorde een aantal voormalige Kronenburg-bewoners op en wil zich nu richten op onder meer het AZC aan de Wenckebachweg in Amsterdam en de asielzoekers die een status krijgen en in Amstelveen worden gehuisvest.dscn4296

Het ‘cafe welkom’ werd donderdag gehouden in het Huis van de Wijk Buitenveldert en zat tegen verwachting bomvol. Met zo’n tachtig bewoners en vluchtelingen, die in het Amsterdamse AZC wachten op het afronden van hun toelatingsprocedure. De massale opkomst heeft Straeter wel verbaasd. Men had eigenlijk op zwaar tegenvallend bezoek gerekend.

Wensen

Godfrey Lado, die 19 jaar geleden vluchtte uit Zuid-Soedan, zorgde zingend voor de muzikale opening van de bijeenkomst. Hij is zanger, dichter, schrijver, vertaler en oprichter van de band ‘The Forgotten Stones’. Uit Eritrea afkomstige vluchtelingen hadden eten gemaakt.

Buurtbewoonster en vrijwilligster Willemijn Lemaire droeg het gedicht ‘Hoop’ van Toon Hermans voor. Ze had het speciaal voor Café Welkom in het Engels vertaald. Vluchtelingen konden opschrijven waaraan zijn behoefte hebben.

Straeter had daarom gevraagd en zijn oproep werd in het Arabisch vertaald door buurtbewoonster Maro Elmzaly. Veel vluchtelingen schreven hun wensen op en de vrijwilligers gaan daarbij aansluitende activiteiten beginnen. Op 3 november is er weer een café Welkom.

 

Lees ook:Vrijwilligers leeg pand vluchtelingen stoppen
Lees ook:‘Sluiting opvang vluchtelingen gemiste kans’
Lees ook:Vrijwilligers vluchtelingen willen doorgaan
Lees ook:Weggeefmiddag voor kleding aan statushouders
Lees ook:Ex-Kronenburg vluchtelingen nu in Bijlmer Bajes

5 reacties op “Café Welkom voor vluchtelingen druk bezocht

  1. Frank

    Laten die ” vrijwilligers” zich nu op ander werk storten , genoeg te doen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hans Straeter

    Beste Frank, er valt zowel voor vluchtelingen als anderen veel te doen. Je kunt je oproep kracht bijzetten door zelf iets voor anderen te doen. Neem aan dat je begrijpt dat vrijwilligers zelf het beste kunnen uitmaken voor wie ze zich willen inspannen.

    Nog een PS bij het artikel: Omdat het zoals gesuggereerd wordt ‘onzin’ is om in Amstelveen van de noodopvang een AZC te maken, worden er nu in nabijgelegen gemeenten zoals Amsterdam en Zaandam AZC’s gerealiseerd met plaats voor vele honderden vluchtelingen.

    Kleinschalige opvang lijkt me een betere oplossing. Maar ja, dan hadden burgemeester Mirjam van ‘t Veld en Jeroen Brandes dit moeten inbrengen in een overleg met o.a. het COA. Daar voelden ze duidelijk niets voor. Wat hen betreft beter tot maximaal 1000 vluchtelingen in cellen in de voormalige Bijlmerbajes, dan een aantal van hen in het voor veel geld verbouwde, beter uitgeruste pand aan de Laan van Kronenburg.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Frank

    Beste Hans, dat doe ik al en wel werk waar wel klanten voor zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hans Straeter

      Prima Frank, als je je als vrijwilliger inspant voor ‘n ander, draag je bij aan ‘n betere samenleving.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Geah

    Nou, nee..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.