ChristenUnie wil meer pilots ‘sociale samenhang’

Bert de Pijper (CU)

Bert de Pijper (CU)

De ChristenUnie komt woensdag in de gemeenteraad met een motie om meer – door de gemeente gesubsidieerde –  pilots op het gebied van sociale samenhang in wijken te krijgen. Vorig jaar besloot de raad jaarlijks niet meer dan drie pilots toe te staan. Maar volgens de ChristenUnie bleek dat er meer animo voor de pilots is dan werd verwacht. En zij wil dat de gemeente daarnaar handelt. Tot 1 maart kwamen er al drie verzoeken voor een pilot bij de gemeente binnen. Op alle drie verzoeken heeft het college in beginsel positief beslist. Tegen de raadscommissie Burgers en Samenleving zei iemand van de in oprichting zijnde Bolderraad, in feite een bewonersinitiatiefgroep bij wijkcentrum De Bolder, dat die in 2014 een pilot wil starten, maar dat niet kon omdat de aanvraag voor een pilot vóór 1 maart van dit jaar binnen had moeten zijn. Maar toen was men nog even niet zover in Groenelaan.

Wethouder Jacqueline Koops vabn Welzijn (ook ChristenUnie) zei tegen de commissie  soepel met de datum van 1 maart te willen omgaan, maar kan daarover geen beslissing nemen zonder uitspraak van de gemeenteraad.

De animo onder wijkbewoners om meer taken, zoals beheer van een wijkcentrum en de coördinatie van activiteiten, zelf uit te voeren, is volgens de CU een positieve verrassing. Een pilot-status wordt verleend aan een groep bewoners (bewonersinitiatiefgroep) die zelf meer taken en verantwoordelijkheden op zich wil nemen dan andere bewonersgroepen. Voor een pilot betaalt de gemeente aan een bewonersinitiatiefgroep 80% van het budget dat anders aan Cardanus was betaald. “Meer pilots leiden er dus toe dat met minder geld, meer door de bewoners van de wijk zelf wordt gedaan”, zegt CU-fractievoorzitter Bert de Pijper.  “Wij zien veel belangstelling voor pilots en zullen elk burgerinitiatief daartoe ondersteunen. Laten we vooral geen belemmeringen opwerpen als wijkbewoners zich meer willen inzetten voor hun buurt of wijk.”

 

Lees ook:Proef in twee wijken met ‘bewonersinitiatiefgroep’
Lees ook:ChristenUnie tegen betaald parkeren deel Randwijck
Lees ook:Bewonersavond van wijkplatform Elsrijk
Lees ook:Suggesties ‘sociale samenhang’: van fietstocht tot buurttuin
Lees ook:Wethouder opent wormenhotel voor compost

Eén reactie op “ChristenUnie wil meer pilots ‘sociale samenhang’

  1. Jan Demming

    Hoe komt de ChristenUnie erbij dat de animo van wijkbewoners om meer verantwoording in wijkcentra op zich te nemen, groter zou zijn geworden? Ik heb als vrijwilliger in De Meent zeer regelmatig gesprekken met andere vrijwilligers over de gang van zaken m.b.t. het welzijnswerk in Amstelveen en heb tot op heden nog niemand gesproken die het wel zag zitten om bijvoorbeeld te worden gesteld voor het tijdig openen en ‘s avonds weer afsluiten van de tent, om verantwoordelijk te worden gesteld voor de inkomsten en uitgaven, om de administratie te voeren, om de nodige bestellingen te doen en bij storing/alarm de juiste instantie(s) te waarschuwen.
    Wat de ChristenUnie, in casu de heer De Pijper, vertelt is dan ook klinkklare nonsens en luchtfietserij. Het is in mijn ogen slechts bedoeld om wethouder Koops – ook CU – een hart onder de riem te steken. Erg doorzichtig.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.