SP wil eindelijk standpunt van B&W over steun Voedselbank

Joep van Erp (SP)

De SP wil weten of en hoe de unaniem door de gemeenteraad aanvaarde motie, waarin werd gepleit voor financiële steun aan onder meer de Voedselbank, door B&W wordt uitgevoerd. Fractievoorzitter Joep van Erp hielp zaterdag bij de inzamelingsactie (bij supermarkten) en werd getroffen door de betrokkenheid van veel Amstelveners. Die kochten dan een of meer extra boodschappen, om die af te staan aan de Voedselbank. “Het is maar een enkeling die te kennen geeft niet bij te willen dragen. Er zijn wel steeds meer mensen die zeggen dat ze geen bijdrage meer kunnen leveren en bang zijn dat ze zelf een beroep moeten gaan doen op de voedselbank,” zegt Van Erp. Dat vrijwilligers bij de supermarkten van C1000, Jumbo en AH stonden, staat volgens hem in schril contrast met de houding van B&W en gemeenteraad, “Op SP en PvdA na houden alle politieke partijen de boot af als het gaat om structurele steun voor de voedselbank.” Volgens hem bestaat er ook in Amstelveen armoede, maar lijkt het gemeenbestuur geneigd daar de ogen voor te sluiten.In deze motie werd het college verzocht met een voorstel te komen om een nader te bepalen bedrag beschikbaar te stellen ter tijdelijke ondersteuning van Amstelveense charitatieve initiatieven die noodhulp bieden aan Amstelveense inwoners, waaronder de Voedselbank. Ook wilde de raad in kaart gebracht zien hoeveel Amstelveners onder de armoedegrens leven en voor hen specifieke maatregelen nemen. Omdat B&W nog niet hebben gereageerd, komt de SP nu met nieuwe vragen. Zij vraag of B&W wel weten dat het lokale filiaal onderdeel is van de Amsterdamse voedselbank en daardoor ook wordt gefinancierd. De vaste kosten voor een voedselpakker bedragen volgens de SP € 3,50. Dat komt op dit moment neer op ongeveer acht mille per jaar.

De fractie wil weten of het college niet vindt dat de ‘rijke’ gemeente Amstelveen voor die kosten zou moeten opdraaien. De inhoud van de pakketten komt overigens van bedrijven en particulieren. De SP vraagt ook of B&W het niet gênant vinden de buurgemeente voor de vaste kosten te laten opdraaien en waarom zij stelselmatig een verzoek om subsidie aan de voedselbank afwijzen. En of het college nog van plan is de motie eens te gaan uitvoeren. En zo nee, waarom niet. Zo ja, waneer een voorstel voor de steun van charitatieve instellingen  tegemoet kan worden gezien. Ook wil de SP graag weten of het aantal onder de armoedegrens levende inwoners al in haart is gebracht en wanneer de raad die gegevens krijg.

 

Lees ook:SP: Voedselbank graadmeter van armoede, oproep hulp inzameling
Lees ook:‘Charitatief geld’ uit raadsmotie wordt eindelijk uitbetaald
Lees ook:VVD zet nu toch deur op kier voor bijdrage aan Voedselbank
Lees ook:Raad draait 180 graden en steunt nu Voedselbank
Lees ook:Raad unaniem achter verticaal groen

3 reacties op “SP wil eindelijk standpunt van B&W over steun Voedselbank

  1. gerben

    Inderdaad scherp aan de tijd om naar de uitvoering van de unaniem aanvaarde motie te vragen.
    Teven voldoende aanleiding voor de SP om de motie tot inleveren op de zitgelden van de raadsleden opnieuw te agenderen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. x

    Belachelijk dat de gem. A’dam, met een gemiddeld veel lager inkomen per inwoner, moet bijspringen voor zo’n relatief rijke gemeente als Amstelveen. Het zou mijn eer als gemeente te na zijn, zeker als het om zo’n flutbedragje gaat.

      /   Beantwoorden  / 
    1. gerben

      Idem: Aalsmeer, Uithoorn, Ouder Amstel, Schiphol e.v.

      Omgekeerd ook: NZ lijn door naar Schiphol. Denk niet klein, denk groot!

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.