Cardanus wil sterk afgeslankt verder met welzijn in wijken

Wim Bouman

Welzijnsorganisatie Cardanus gaat zichzelf niet opheffen, zoals in oktober het plan was, maar wil in sterk afgeslankte vorm doorgaan en zich exclusief richten wijken. Het betekent dat kringloopwinkel De Boemerang en Vrijwilligerscentrale worden verzelfstandigd. Bureau Opvang Nieuwkomers (BON) en de taal- en opvoedingsondersteuning wil Cardanus aan andere instellingen overgedragen. Het eerder op de rand van faillissement verkerende Cardanus heeft, na een ingrijpende reorganisatie vorig jaar alsnog een bescheiden positief saldo van 6.500 euro geboekt, wat nog toeneemt door de gemeentelijke vergoeding van (met de reorganisatie verband houdende) frictiekosten. De sterk gekrompen instelling gaat haar diensten op het gebied van het wijkwelzijnswerk aanbieden aan de gemeente, die overigens de oude subsidierelatie verbrak. Doordat zij onder meer het jongerenwerk bij Cardanus weghaalde, om dat zelf te gaan doen, en de kleuterspeelzalen overhevelde naar kinderdagverblijven, slonk het aantal medewerkers van ruim honderd naar 66. Na de nieuwe afslankoperatie blijven er 35 tot 40 over.

Onder de naam ‘Cardanus Nieuwe Stijl’ is een visienota gepresenteerd, die qua inhoud aansluit nieuwe beleid van het Rijk en – daardoor – van de gemeente. Dat beleid komt neer op een terugtredende overheid en meer verantwoordelijk leggen bij de burgers. Tegelijk gaat voor het uitvoeren van allerlei sociale wetgeving de verantwoordelijkheid naar de gemeente. Volgens bestuurder Wim Bouman van Cardanus hebben B&W zich tot nu toe niet willen of kunnen uitspreken over de vraag hoe het welzijnswerk na 1 januari 2013 georganiseerd moet worden en of daarin voor Cardanus nog een plaats is. “Daarom zijn we er zelf over gaan nadenken,” zegt Bouman. De eerder door wethouder Koops aangekondigde openbare aanbesteding is volgens hem niet van de grond gekomen. “Er worden wel offertes gevraagd aan diverse partijen, maar dat is wat anders. Wij zien kansen voor een kleiner Cardanus, met een bij de nieuwe visie passende andere aanpak. Daarbij kunnen wij voortbouwen op de netwerken die wij tot in de haarvaten van de wijken al hebben. We denken daarmee aan te sluiten bij wat de wethouder als nieuw beleid heeft.”

Volgens voorzitter Jan Hogema waren Koops en haar collega Raat van Financiën er de laatste tijd niet van gecharmeerd op enigerlei wijze met Cardanus door te gaan. Hij hoopt dat de visie op welzijnswerk door een afgeslankte organisatie daarin verandering brengt. Cardanus wilde wijkcentra wel blijven beheren, maar daarin meer dan voorheen de activiteiten van initiatieven van bewoners laten afhangen. De medewerkers van Cardanus functioneren in het versterken van de sociale cohesie nog als aanjagers, adviseurs en ‘startmotors’, zegt Bouman. Aan activiteiten die de organisatie zelf aanbiedt, hangt een kostendekkend tarief, zodat daarvoor geen subsidie nodig is. “Wij hebben niet stil gezeten, schrijven weer zwarte cijfers en zijn met onze medewerkers klaar voor de toekomst. Wij hopen een eerlijke kans te krijgen om dat te bewijzen,” zegt Bouman.

Volgens hem is de gemeente nooit ingegaan op een eerder door Cardanus ingediend plan voor opsplitsing van de onderdelen van de organisatie, zodat die bij andere instellingen, zoals het Sportbedrijf en Vita Advies & Welzijn, konden worden ondergebracht.

Hogema: “Het zou jammer zijn als de gemeente een prachtige organisatie, met veel ervaring, nu overboord gooit.” Als B&W niet met de afgeslankte organisatie in zee willen voor het wijkwerk, volgt een liquidatie, die kostentechnisch volgens Bouman ook de overheid raakt.

Verandering van het politieke landschap in Amstelveen, met een centrum rechts college, heeft naar zijn mening een rol gespeeld bij de afkalving van Cardanus. “Vorig jaar werd nog gezegd dat negentig procent van het werk van Cardanus goed ging. Maar als je op school een negen krijgt, doe het redelijk goed. Tussen de regels door hoorden en lazen wij dat het oordeel daarna is veranderd. Maar wij leggen nu geen aan het gemeentelijke beleid vreemde visie voor.”

Lees ook:Cardanus wil activiteiten opsplitsen over andere partijen
Lees ook:Directeur Wim Bouman vertrekt bij Cardanus
Lees ook:Koops: ‘Cardanus breekt ontmantelingsproces af’
Lees ook:Koops moet van politiek aan tafel met Cardanus
Lees ook:Cardanus: ‘akkoord met pistool op de borst’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.