Koops moet van politiek aan tafel met Cardanus

Jacqueline Koops

Wethouder Jacqueline Koops van welzijn gaat praten met Cardanus over de rol die de organisatie nog in Amstelveen kan spelen. Dat moet onder meer duidelijkheid opleveren voor de medewerkers, die anders volgens bestuurder Wim Bouman op korte termijn ontslag krijgen aangezegd. Onder druk van de politiek heeft de wethouder met enige tegenzin een afspraak met Bouman gemaakt. Nadat diverse fracties daar woensdagavond in de raadscommissie Burgers en Samenleving op hadden aangedrongen, kwam de wethouder met de reactie dat haar deur altijd open staat. Maar daarmee nam de commissie geen genoegen. “Te vrijblijvend,” zei Esther Veenboer van de PvdA. “U doet of het een soort nederlaag is met Cardanus aan tafel te gaan zitten,” klaagde D66-fractievoorzitter Rien Alink. “Herstel de contacten in het belang van de organisatie, haar medewerkers en het welzijnswerk in Amstelveen.” En Dorien Mijksenaar van GroenLinks liet weten: “Aan een open deur hebben we niks. Ik wil dat u vanavond een afspraak maakt. Ik wil resultaat zien.”  Waarop Koops toezegde haar secretaresse te zullen laten bellen met Bouman. “Maak gewoon nu even een afspraak, de heer Bouman is hier,”  zei tenslotte commissievoorzitter Ben Jonker (CDA).De kwestie kwam aan de orde bij de behandeling van de beleidsnota ‘Bewoners aan zet’, die gericht is op een nieuwe aanpak van het welzijnswerk en sociale cohesie in de wijken.  Het komt er op neer dat de bewoners zélf meer de touwtjes in handen nemen, de wijkcentra gaan sturen, maar daarvoor professionele ondersteuning krijgen. Maar de meeste fracties vonden de nota de onvoldragen en weinig concreet. De wethouder kreeg een lawine van vragen over zich heen. Zij besloot, na een schorsing, die niet namens het college meteen te beantwoorden, maar dat schriftelijk te doen. Waarna nog diverse schorsingen volgden, omdat de commissie die gang van zaken – met een tribune vol in onzekerheid verkerende Cardanus-medewerkers – toch welk enigszins vreemd vond. Zij legde zich er tenslotte bij neer, maar eiste wel dat de wethouder toezegde in gesprek te gaan met de inmiddels behoorlijk geslonken welzijnsorganisatie, die alleen het cultureel sociaal werk in de wijken wil behouden. Maar B&W hebben aangekondigd daarvoor offertes te gaan vragen aan diverse instellingen. Of Cardanus ook wordt gevraagd, is tot nu toe volstrekt onduidelijk. De wethouder heeft daarover alleen gezegd dat ook die organisatie, als zij wil, natuurlijk kan offreren. Maar dat is een soort open sollicitatie en dus iets anders dan benadering door de gemeente.

Per 1 januari loopt de bestaande subsidierelatie met Cardanus af. Het betekent dat lang voor die tijd, als er geen enkel vervolg komt, de ontslagprocedures in gang moeten worden gezet, vertelde Bouman. De commissie had er overwegend ook moeite mee dat B&W het beheer van de wijkcentra exclusief bij het Sportbedrijf willen onderbrengen. Verder wil zij duidelijkheid over de functie van de wijkplatforms naast de door het college gewenste bewonersraden en een concreet plan voor de volgens B&W niet of nauwelijks te bereiken 15 tot 55-jarigen.

Een vertegenwoordiger van Randwijck zette als inspreker nog eens de daar bestaande plannen uiteen voor een door de wijk als een sociale onderneming beheerd wijkcentrum. Koops ziet daarin een voorbeeld van hoe het in de wijken zou moeten. Maar hoe moet het dan in de zwakkere wijken, met minder initiatieven en misschien minder mensen om in actie te komen? Ook op die vraag, verwoord door Alink, wil de commissie een antwoord. Plus een duidelijk uitvoeringsprogramma. De nu door Koops aangedragen grote lijnen voor het nieuwe beleid zijn haar te flets.

Lees ook:Koops wil zicht op gang van zaken bij Cardanus
Lees ook:Koops: ‘Cardanus breekt ontmantelingsproces af’
Lees ook:Cardanus wil activiteiten opsplitsen over andere partijen
Lees ook:Cardanus wil sterk afgeslankt verder met welzijn in wijken
Lees ook:Cardanus: ‘akkoord met pistool op de borst’

4 reacties op “Koops moet van politiek aan tafel met Cardanus

  1. Annemarie

    Jammer dat er zoveel missers in het verhaal staan dat nog niet duidelijk is wat er nu bedoeld wordt. Ik mis woorden, zinnen zijn niet af.

      /   Beantwoorden  / 
  2. gerben

    Koops de goede weg wijzen. Da’s de bedoeling.

      /   Beantwoorden  / 
  3. frank bikker

    Even herschrijven, Johan, want ik kan Annemarie enkel gelijk geven. Een leerkracht van gr. 8 zou hier een onvoldoende voor geven.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

      Moet die leerkracht maar even de fouten aangeven

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.