Wijkbewoners moeten socialer worden…

Jacqueline Koops

Dat bewoners in de wijken meer zelf voor hun welzijn moeten gaan zorgen, heeft volgens wethouder Jacqueline Koops van Welzijn (ChristenUnie) niets te maken met bezuinigingen. Het gaat er alleen om dat de onderlinge sociale contacten worden versterkt en welzijnsinitiatieven van de bewoners gestimuleerd. Dat is de kern van een beleidsnota, waaraan de gemeente nog werkt, maar waarover zij toch al vast een persbericht de wereld instuurde. Het voor welzijn gemeentelijke budget blijft gelijk, meldt Koops. B&W willen alleen dat bewoners die daar tot nu toe geen zin in hadden, opeens uitgroeien tot uiterst maatschappelijk betrokken Amstelveners. En de lokale overheid gaat die metamorfose blijkbaar organiseren, uiteraard met daarvoor ingehuurde instellingen vol zachte sector specialisten als regisseurs.  En Koops ziet als ideaal, zegt ze zelf, dat professionele welzijnswerkers zichzelf overbodig maken, doordat zij veel vrijwilligers hebben gestimuleerd hun werk over te nemen.Wethouder Jacqueline Koops van Welzijn (ChristenUnie) is enthousiast en van plan de wijken in te gaan om haar plannen toe te lichten. Zij wil ook de dialoog met wijkbewoners aangaan. Nou ja, met degenen die naar daarvoor georganiseerde bijeenkomsten komen natuurlijk. En daar komen dan weer uiteraard degenen die in het onderwerp zijn geïnteresseerd en toch al op een of andere manier actief waren in de wijk. Wie bijeenkomsten van de wijkplatforms geregeld bezoekt, weet dat daar louter het handjevol actievelingen verschijnt. Degenen die niets hebben met sociaal zijn, alleen slapen in Amstelveen en wier maatschappelijke engagement zich beperkt tot de kroeg, blijven – welk beleid men er ook op loslaat – buiten beeld.   

Koops heeft tijdens wijkbezoeken wel al gemerkt dat de meningen verschillen, meldt het persbericht. Zij noemt Randwijck voorloper in de door haar gewenste sociale krachtpatserij van bewoners, omdat daar nu eenmaal een initiatiefgroep bezig is een eigen wijkcentrum van de grond te tillen en dat te beheren, c.q. te exploiteren. De vraag rijst natuurlijk of dat dan écht geen bezuinigingen oplevert, als er geen betaalde welzijnsorganisatie meer aan de pas komt. En de gemeente alleen, zoals zij nu ook doet, het gebouw beschikbaar hoeft te stellen. Randwijck wil trouwen zelf zo weinig mogelijk subsidie.  

 Wethouder Koops zegt te geloven in de kracht van de burger en meer sociale samenhang te verwachten als wijkbewoners zelf maar het initiatief nemen.  De gemeente moet alleen zorgen voor voldoende randvoorwaarden. Verder zijn er vrijwilligers nodig, want – hoe dan ook – de professionele inzet wordt verminderd. Zelfredzaamheid wordt het nieuwe sleutelwoord.  Koops: “Met Welzijn Nieuwe Stijl is een omslag in het welzijnswerk gestart. Van de welzijnswerkers wordt vooral verwacht dat zij vraaggericht werken.” Er zijn al proeven gestart daarmee in Groenelaan en Keizer Karel Park. Om de eigen kracht van de burgers boven tafel te krijgen, ziet zij diverse scenario’s. Daarbij blijft professionele ondersteuning of beheer nog wel mogelijk, maar het is min of meer aan de wijken zelf hoe zij daarmee willen omgaan. Tenminste, zolang het in het budget past.

Lees ook:Suggesties ‘sociale samenhang’: van fietstocht tot buurttuin
Lees ook:Wethouder Koops gaat wijken in om ideeën op te doen
Lees ook:Bewoners volgend jaar zelf aan de slag voor wijkwelzijn
Lees ook:Cardanus: nog 16 werkers voor sociale samenhang wijken
Lees ook:Proef in twee wijken met ‘bewonersinitiatiefgroep’

4 reacties op “Wijkbewoners moeten socialer worden…

  1. Zwaffelaar

    Zelfredzaamheid dat is het nieuwe denken in de politiek.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Feniks

    Dus als ik het goed begrijp heeft mevrouw de wethouder eerst Cardanus kapot gemaakt en mogen de inwoners het vervolgens zelf gaan doen…

    Dat is wel heel erg raar!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Zwaffelaar

      Dat is helemaal niet raar dat is zelfredzaamheid en heeft ook helemaal niets met bezuinigingen te maken begrijp dat nu gewoon eens!

        /   Beantwoorden  / 
      1. mientje

        Ja, kijk maar wat het CDA in Den Haag er voor over heeft om zelfs samen te werken met zo’n racistische partij als de PVV, als ze maaar op het pluche kunnen zitten. En acht bij de VVD, dat heeft niets met liberaal te maken maar meer met poen.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.