Kritiek VVD en CDA op salaris corporatiedirecteur

Martijn Lustenhouwer
Martijn Lustenhouwer

Verhuurder van woningen, zoals de corporaties, moeten een grotere maatschappelijke rol gaan spelen en daarin ook geld investeren, vinden VVD en CDA. Dat blijkt uit schriftelijke vragen van die gemeenteraadsfracties aan B&W. Zij denken dat de verhuurders mogelijk actiever kunnen zijn op het gebied van welzijn, veiligheid en in de openbare ruimte. Ook vinden de partijen dat het salaris van de directeur van de grootste corporatie, Woongroep Holland, die nu aanzienlijk meer verdient dan de premier, aan banden moet worden gelegd. Corporaties moeten juist geld investeren in de wijken, zeggen Martijn Lustenhouwer (CDA) en Tom Ponjee (VVD). Zij vragen het college aan te geven hoeveel verhuurders de laatste vijf jaar in wijken hebben geïnvesteerd, hoe zich dat verhoudt tot andere gemeenten en op welke manier  corporaties nu bij maatschappelijke investeringen worden betrokken.

Ook willen de vragenstellers weten hoe de gemeente de maatschappelijke prestaties van de verhuurders meet, wat de salarissen zijn van de corporatiebesturen en hoe die zich verhouden tot besturen in andere gemeenten. ‘Welke inspanningen kan en wilt u verrichten om deze salarissen binnen de perken te houden? ‘ varen de fracties. Zij willen weten of het college bereid is samen met de gemeenteraad concrete kaders voor de komende vijf jaar vast te stellen op het gebied van maatschappelijke investeringen van verhuurders.

De fracties constateren dat het veiligheidsgevoel en woongenot van Amstelveners onder druk staan. Jeugdoverlast, vervuiling en verloedering van het straatbeeld lijken alleen maar toe te nemen.  In veel gemeenten investeren verhuurders in bijvoorbeeld speelplaatsen, buurtcentra, schoolgebouwen of zorgvoorzieningen. Hoe zit dat in Amstelveen, willen VVD en CDA wel eens weten. Met hun duizenden woningen zijn verhuurders grootgrondbezitters, stellen de fracties vast. Daarom is het hun verantwoordelijkheid ook maatschappelijke problemen in wijken te helpen aanpakken en moeten de afspraken tussen hen en de gemeente opnieuw onder de loep worden genomen, vinden Lustenhouwen en Ponjee.

Lees ook:B&W: Ontsierende schotels zaak van woningverhuurder
Lees ook:CDA en VVD juichen integratie leerplicht in jongerenbeleid toe
Lees ook:CDA en GL: meer laadpalen via regio
Lees ook:VVD en D66 willen wekelijks koopzondag
Lees ook:CDA en VVD: knelpunten sportclubs oplossen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.