CDA en VVD: knelpunten sportclubs oplossen

Martijn Lustenhouwer

Martijn Lustenhouwer

De gemeente is wel van plan vele miljoenen in tosport tepompen, maar intussen blijven veel verenigingen op het gebied van de ‘breedtesport’  met hun voorzieningen zwaar achter lopen. Alle voorzitters van sportverenigingen zijn dinsdag (18 augustus) op het raadhuis gevraagd te komen praten met sportwethoudet Tabak en ambtenaren. Om hun opvattingen over de gemeentelijke Sportvisie te spuien. En vooral over alle knelpunten waarmee hun clubs kampen. Hockeyvereniging Myra, bijvoorbeeld, wil groeien, maar heeft te weinig veldcapaciteit. Ook de voetbalverenigingen RKAVIC en Martinus hebben problemen. Evenals Amstelveen Heemraad en Rugbyclub ARC 1890.VVD-raadslid Herbert Raat en CDA-raadslid Martijn Lustenhouwer willen dat in de begroting voor 2010 geld voor de oplossing van de bestaande knelpunten wordt gereserveerd. “Een Sportvisie is belangrijk voor de lange termijn, maar op korte termijn moet er wat gebeuren,” zegt Raat. “Daarna kan er weer ambtelijke energie in visies worden gestoken.” Beide fracties vinden dat de sportclubs recht op duidelijkheid hebben. En die is er nu naar hun oordeel niet. Uit de gesprekken met de voorzitters moet wat hun betreft een voorstel op tafel komen voor de aanpak van de problemen. De fracties vinden dat de verenigingen, waarin talrijke vrijwilligers actief zijn, royale gemeentelijke steun verdienen. Het beoogde voorstel moet er snel zijn, want al in november wordt de begroting vastgesteld.

B&W willen miljoenen in topsport investeren, omdat zij daarin vooral een mogelijkheid zien om Amstelveen op de kaart te zetten. Voor zogenoemde citymarketing dus. In de gemeenteraad neemt de vrees toe dat het allemaal ten koste zal gaan van de door amateurs beoefende breedtesport.

Lees ook:VVD en D66: meer geld tegen jeugdwerkloosheid
Lees ook:CDA ziet niets in bestuurlijk vernieuwen
Lees ook:ChristenUnie en CDA tegen lange koopzondag
Lees ook:VVD en D66 willen wekelijks koopzondag
Lees ook:VVD en d66 pogen weer onzinnige regels te schrappen

2 reacties op “CDA en VVD: knelpunten sportclubs oplossen

  1. Joost09

    En weer lijkt de VVD recht in te gaan tegen haar eigen wethouder. Herbert Raat had voor de kadernota in de media bovendien met veel tam-tam geroepen dat de VVD in juli in de raad met een initiatief zou komen om het veld van RKAVIC op te knappen. Het bleef echter muisstil op dat onderwerp van de zijde van de VVD.

    Alleen GroenLinks deed in juli een poging 250.000 euro per jaar extra beschikbaar te stellen voor het opknappen van sportvelden en sportzalen. Volgens VVD-wethouder Tabak had ze dat geld niet nodig!

    Uit het Raadsverslag:

    De heer Mager: Mijnheer de voorzitter. Mag ik ook vragen naar de andere kant van die motie? Heeft de wethouder binnen haar begroting momenteel voldoende middelen beschikbaar om de aanpak van de achterstand en het onderhoud van sportzalen en de aanleg van bijv kunstgrasvelden door te zetten?

    Wethouder mevrouw Tabak : Mijnheer de voorzitter. Dat is ook zo’n idee. We hebben vorig jaar in deze zaal bij de behandeling van de begroting 2009 geld beschikbaar gesteld voor de aanleg van kunstgrasvelden. Maar wel voor 1 à 1½ per jaar. Het ligt eraan waar we dat uitvoeren. En dat ben ik aan het doen, maar dat kan niet allemaal in één jaar.

    De heer Mager: Mijnheer de voorzitter. Dus de wethouder zegt dat er geen vertraging is en dat zij geen middelen tekort komt om dat uit te voeren?

    Wethouder mevrouw Tabak: Mijnheer de voorzitter. Nee, ik heb het niet over vertraging of versnelling. Ik heb geld beschikbaar voor kunstgrasvelden. We kijken wie er vraagt naar kunstgrasvelden en of die sportverenigingen voldoen aan de criteria die we ooit gesteld hebben. Die zijn immers ook belangrijk. Het is niet zomaar van u vraagt en wij draaien. We hebben daar veel geld voor over, want zo’n kunstgrasveld kost niet niks. Het geld ervoor wordt voor het grootste deel opgebracht door verhuuropbrengst. We moeten wel goed kijken waar we het neerleggen, en voor welk bedrag. Vorig jaar hebben we in deze zaal gezegd dat we per jaar dat bedrag beschikbaar stellen en dat betekent de aanleg van ongeveer een kunstgrasveld per jaar. Daarmee wordt iedereen geholpen. We hebben er nu drie mensen mee geholpen en we doen het zeker volgend jaar weer en naar ik hoop ook in het jaar daarop als de raad dat bedrag op de begroting laat staan.
    Wat de breedtesport verder betreft, hebben we echt wel veel gedaan in de afgelopen jaren. Misschien moet ik dat nog eens op een ander moment opsommen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Axel Boomgaars

    Amen to that!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.