CDA en VVD juichen integratie leerplicht in jongerenbeleid toe

Zijn er wel voldoende ambtenaren beschikbaar voor het toezicht op naleving van de leerplichtwet, nu B&W het schoolverzuim integraal onderdeel van het jongerenbeleid willen maken? Met die vraag komen coalitiepartijen CDA en de VVD, die overigens zeggen ‘zeer verheugd’ te zijn met het voornemen van het college. Zij zijn het er volledig met eens dat de leerplicht is ingesteld om voortijdig schooluitval bij jongeren te voorkomen en die zo betere maatschappelijke kansen te geven. In een persbericht praten zij verder juichend het college na en benadrukken zij nog eens dat bij schoolverzuim zo snel mogelijk de oorzaak daarvan moet worden achterhaald. De gemeente heeft twee leerplichtambtenaren (een telefoontje met het gemeentehuis had de publieke vraagstelling door de twee fracties overbodig gemaakt) en zij werken samen met collega’s in andere gemeenten in de regio. De fracties kondigen aan in de raadscommissie Burgers en Samenleving aan onderwijswethouder Raat nog meer vragen over het onderwerp te zullen stellen. Zij vinden dat er voor jongeren die graag naar school willen – of zouden moeten – maar op een bepaalde school niet meer terecht kunnen of mogen, moet volgens de fracties snel een oplossing worden gevonden. Zij vinden het onacceptabel dat zulke situaties zich voordoen. Het aangepaste beleid van B&W is mede ingegeven door het schrikbarend hoge schoolverzuim in Amstelveen.

Lees ook:Raat zet ‘leerplicht docent’ in zonnetje
Lees ook:Raat wil leerplicht integreren in jongerenwerk
Lees ook:Fracties vragen opheldering over groenbezuinging tegen wens gemeenteraad
Lees ook:Coalitie eensgezind achter nieuw jongerenbeleid B&W
Lees ook:Coalitie stelt B&W vragen over hangplek Middenhoven

Eén reactie op “CDA en VVD juichen integratie leerplicht in jongerenbeleid toe

  1. frank

    Natuurlijk zijn er veel jongeren, maar ook kinderen die spijbelen of thuis zitten. Dit vormt ook voor de scholen zelf een probleem. Ik denk dat de bovenstaande partijen zich eens moeten verdiepen in met name de problematiek van SOjongeren. Deze kinderen ondergaan al vaak een lijdensweg van 2 a 3 jaar voordat ze op hun plaats zitten. Het reguliere onderwijs moet bergen met rapporten schrijven, die vuistdik zijn en op dit moment moeten die kinderen vaak en een gedragsstoornis en een leerprobleem hebben. (vb. Ik heb eens een kind gehad met een heel laag IQ. Daar moest je constant bijzitten anders gebeurde er niets. Het was ontzettend passief, wat vrij normaal kan zijn voor kinderen met een laag IQ, gevolg ze moet blijven in het regulier, waar ze verzuipt, want de leerkracht moet ook de anderen aandacht geven)
    Maw. ik wil enkel maar zeggen met vele spijbelaars is wat aan de hand en dat los niet op door ze zonder meer naar school te sturen, wat het kabinet nu wil. Zo werkt de praktijk niet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.