SLS verdeelt € 20 miljoen voor leefbaarheid Schiphol

De stichting Leefomgeving Schiphol (SLS) heeft € 20 miljoen te verdelen tot 2020 om de kwaliteit van de woon- werk- en leefomgeving in de omgeving van de luchthaven te bevorderen. Naar Amstelveen gaat daar niets van. Het geld komt terecht bij de gemeenten Aalsmeer, Uithoorn, Haarlemmermeer en Haarlemmerliede & Spaarnwoude. De vertegenwoordigers van de bewoners hebben de nieuwjaarsbijeenkomst van de stichting geboycot, omdat zij menen – tegen alle afspraken in – totaal geen invloed te hebben op de projecten waar het geld heen gaat.

De stichting zegt een bijdrage te leveren aan omgevingsprojecten die de leefbaarheid in een bepaald gebied verbeteren. Het gaat dan om zowel grote (ruimtelijke) projecten als kleine initiatieven / activiteiten. De stichting wordt gefinancierd door de provincie Noord-Holland, Royal Schiphol Group en het ministerie van I&W. Volgens het cluster bewoners-vertegenwoordigers in de Ondernemingsraad Luchthaven Schiphol (OLS) maken provincie en Schiphol de dienst uit en komen bewoners er niet of nauwelijks aan te pas.

Volgens de stichting wordt de 20 miljoen ingezet in gebieden nabij de start- en landingsbanen die zwaar geluidsbelast zijn en waar de leefbaarheid onder druk staat. Bij de selectie van de gebieden is gekeken naar de bijdrage die gemeenten al in de periode 2008-2012 hebben gehad, zegt de stichting.

Gebiedsprogramma’s

Volgens haar hebben de ontvangende gemeenten, hun bewoners en andere stakeholders gebiedsprogramma’s opgesteld. De volledig ontevreden vertegenwoordigers van de bewoners zeggen dat zij er in elk geval niets over te zeggen hebben gehad.

“In deze gebiedsprogramma’s zijn projecten en initiatieven opgenomen die de leefbaarheid ten goede komen”, zegt SLS. “Hiervoor heeft een inventarisatie plaatsgevonden van gemeentelijke plannen. Daarnaast heeft de stichting via een uitgebreid participatietraject met bewoners initiatieven en ideeën in de desbetreffende gemeente opgehaald.”

Plannen gemeenten

Hoewel de bewoners dat laatste ontkennen, houdt de stichting het tegendeel vol. “Veel van de initiatieven hebben een plek gekregen in de gemeentelijke plannen. Dit maakt deze initiatieven veelal uitvoerbaar”, zegt zij. “In de gebiedsprogramma’s zijn projecten en voorzieningen opgenomen die invulling geven aan een kwaliteitsverbetering op gebied van groen, recreatie en sociaal-maatschappelijke voorzieningen.”

Niet alle initiatieven hebben een plek gekregen in de gemeentelijke projecten. “Als deze tot een verbetering van de leefbaarheid leiden is er de mogelijkheid een bijdrage te krijgen uit het initiatievenfonds van de Stichting. Voor iedere gemeente is een initiatievenfonds opgenomen in het gebiedsprogramma.

Voor de gemeente Aalsmeer is € 8 miljoen beschikbaar, voor Uithoorn € 7,5 miljoen, voor Haarlemmermeer € 3,0 miljoen en voor Haarlemmerliede € 1,5 miljoen. Een overzicht van de gebiedsprogramma’s is te vinden op de website van de Stichting Leefomgeving Schiphol www.leefomgevingschiphol.nl

 

Lees ook:Bewoners boycotten stichting leefbaarheid schiphol
Lees ook:Gemeente krijgt vijf miljoen voor opknapbeurt Schiphol
Lees ook:Uilenstede zoek tegelwijsheden
Lees ook:Uilenstede moet ‘levendig’ worden
Lees ook:Gemeente wil ‘Schiphol subsidie’ voor Uilenstede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.