Geheim voorstel over Schiphol er door gejast

Maaike Veeningen

Maaike Veeningen

Omdat een aan de praatgroep over Schiphol,  naar voorzitter Hans Alders de Alderstafel geheten, voorgelegd er volgens hem voor de oprichting van de kersverse Omgevingsraad (donderdag) door alle aan het overleg deelnemende partijen moest worden aanvaard, is dat er blijkbaar deze week in allerijl door gejast.  Dat is althans op te maken uit de brief van wethouder Maaike Veeningen aan de gemeenteraad. Daarin grijpt zij terug op eerder aan die raad in het geheim gestuurde informatie. Die ging namelijk via de voorheen niet bestaande digitale achterkamer – raadsweb – waarover B&W en raad tegenwoordig beschikken.

Het  nieuwste voorstel  van Alders aan de vertegenwoordigers van belangengroepen kwam er op neer dat, om de problemen met de vierde baan op te lossen (waarvoor sinds 2008 regelgeving uit zijn tafel voortkwam), die door sommigen betwiste regel  gewoon blijft bestaan. Die houdt in dat op de baan dagelijks 40 vliegbewegingen per dag op jaarbasis zijn toegestaan. Maar er kan per dag niet meer maximaal  naar 60, maar naar 90 worden uitgeweken.  

Volgens Veeningen – die behalve Amstelveen ook de gemeenten Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel  aan de tafel vertegenwoordigt – bereikte het voorstel haar pas maandagavond.  Er zou enkele uren later een extra overleg zijn met de vertegenwoordigers van alle belangengroepen, zoals luchtvaart, omwonenden, ministerie en regiobestuurders.

Geheimzinnigheid

Overigens is het complete door Alders gepresenteerde voorstel geheim, laat Veeningen weten. Onderdeel ervan is dat een operationele marge van het totale aantal vliegbewegingen op Schiphol wordt toegevoegd, die alleen bij ‘bijzondere omstandigheden’  kan worden gebruikt. De groei naar 510.000 vliegbewegingen is naar 500.000 teruggebracht. “De redenering hierbij is dat hiermee grosso modo de extra belasting in piektijden ( als gevolg van het verhogen van de dagnorm voor de vierde baan) voor de directe omgeving gecompenseerd zou kunnen worden”, laat Veeningen weten.

“Daarnaast zijn aanvullende bepalingen in het voorstel opgenomen waarmee de sector een inspanningsverplichting op zich neemt om operationele maatregelen te nemen en het ministerie van I&M toezegt met de gemeenten Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel nader overleg te willen voeren over tot nu toe onoplosbare ruimtelijke ordeningsdossiers die gerelateerd zijn aan het beperkingengebied rond Schiphol”.  Een jargon dat alleen ingewijden begrijpen.

‘Ondergeschikte geheimen’

In het geheime rapport van Alders komen ook enkele volgens Veeningen ondergeschikte aanpassingen voor. Zijn voorstel is door alle delegatieleiders als onderhandelaarsakkoord aanvaard, laat zijnde raad.  Het moest nog wel even naar de  verschillende achterbannen. Hun bestuurlijke vertegenwoordigers moesten daarvoor woensdag voor zogenaamd overleg naar gedeputeerde Talsma. Maar zij konden dus weinig anders dan ja zeggen, want de zaak moest zijn beklonken voordat donderdag de  Omgevingsraad Schiphol werd opgericht. Die voorziet in wéér een andere  organisatiestructuur voor het overleg van de elkaar bestrijdende partijen over Schiphol. Over wat de reacties van de bestuurders waren, zal Veeningen naar zij zegt de gemeenteraad nog nader informeren. Of dat weer via de geheime digitale achterkamer raadsweb gaat, is voorlopig onduidelijk.

         

Lees ook:GL hekelt haast en gekonkel groei Schiphollast
Lees ook:Pols praat voor drie gemeenten over Schiphol convenant
Lees ook:Schiphol (2)
Lees ook:Meepraten over zoveelste aanpak Schiphollawaai
Lees ook:Weer nieuwe praatclub over Schiphol

14 reacties op “Geheim voorstel over Schiphol er door gejast

  1. gerben

    Al met al is deze site toch de meest actuele interactieve nieuwsbron lokaal.
    Compliment!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Marianne

    Klopt Gerben, in Amsteveen is er geen onafhankelijke pers en dan mag men idd nog blij zijn met deze ‘ kritische’ heer Bos. Overigens ook mijn complimeten hoor.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Donna

    JA, inderdaad, meten met complimeten………

      /   Beantwoorden  / 
  4. Robert van Waning

    Schiphol hangt, net als de rest van de luchtvaartindustrie, aan elkaar van list en bedrog omtrent energieverspilling, milieuvervuiling, klimaatbederf, extreme hinder en – niet te vergeten – veel overheidssteun.

    Daartegen helpt alleen transparantie. Daar houdt wethouder Veeningen (D66) echter helemaal niet van. Zij doet liever mee met de grote jongens en laat gewone burgers voor wat zij zijn: Machteloze zielepoten die niets in te brengen hebben, ook niet in die nieuwe fopspeen van aartsbedrieger Alders: de Omgevingsraad.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Robert van Waning

    Zonder Johan Bos was het inderdaad helemaal droevig gesteld met de onafhankelijke journalistiek die bestuur en politiek kritisch moet volgen.

    De Amstelveense politiek moet volwassen worden en tegenspraak bevorderen ipv (laten) onderdrukken.

      /   Beantwoorden  / 
  6. frank bikker

    Overleg is volgens Veeningen geheim. Dat zal wel, maar zij gooit het ook niet compleet naar buiten toe en dat voor iemand van D66, die toch altijd transparantie van bestuur voorstaat. Ze ziet de bui al hangen door te stellen dat zij het voorstel pas enkele uren van te voren kreeg. Is er nog een Pilatus in de zaal?
    Daarnaast ik heb haar ook niet horen klagen over de zo ontstane tijdsdruk, zij gebruikt het enkel als excuus.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

      Excuus of voorwendsel om bewoners dingen door de strot te kunnen duwen? Schiphol pakt iedere bestuurder in.

        /   Beantwoorden  / 
      1. tante Bep

        Jij had toch op D66 gestemd, Robert?

          /   Beantwoorden  / 
        1. gerben

          Tante Bep (cu) het siert je niet om of Robert of D’66 op te stoken. Gun ze rust.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Robert van Waning

            Gerben, alsjeblieft geen rust in onze lokale politiek, want je ziet waartoe dat heeft geleid. Graag juist een levendig en eerlijk publiek debat. Bep heeft dit keer gelijk: D66 is inderdaad een foute keuze gebleken.

              /  
  7. Marianne

    Volgens van Veeningen is alles geheim. Vraag mij af of zij wel tot het Pechtold kamp behoort, die toch iedere D’66-er uitnodigt zoveel mogelijk transparant te zijn. Zie “Sofie in ‘t Veld” die al jarenlang pleit voor zoveel mogelijk transparantie en democratie….En zie ‘Het Boogje’…ach, allemaal zielige politiek en het jammere is, dat zij zelf gelooft in haar zgn openheid.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Robert van Waning

    Een noodlijdende industrie als ‘banenmotor’.. Het is wel triest dat onze welvaart afhankelijk is van zo’n verspillende, vervuilende, klimaatbedervende en dus niet- duurzame activiteit als vliegen.

    @Bep, ik had inderdaad op D66 gestemd en heb daar reuze spijt van. Wat een blamage in democratisch opzicht. Maaike’s monsterlijke Darm zal mij dagelijks herinneren aan mijn foute keuze.

    Maar welke lokale partij is wel democratisch, laat zich niet ringeloren door de VVD, heeft waardering voor kritische burgers en respecteert hun rechten?

      /   Beantwoorden  / 
    1. gerben

      Tegen de verdrukking in PvdA.

        /   Beantwoorden  / 
    2. frank

      Ga eens kijken bij CU of SP.(lokaal dan he!)Koops heeft voordat ze wethouder werd er toch diverse kleine sociale dingetjes doorgekregen. En de SP doet veel op wijkniveau, zoals speelveldjes kinderen,voedselbank, kledingbank enz. Het is heus niet altijd een anti-partij. Op het gebied van wonen is zij ook zeer actief vergeet de diverse zwartboeken niet, waarin bepaalde zaken die in de gemeente niet goed liepen aan de kaak werden gesteld. De raad wuift dat meestal weg , maar vaak zie je ze toch een poosje daarna met soort wijziging in het beleid, waardoor die zaken minder of niet voorkomen.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.