GroenLinks ziet zich al in de coalitie

Groen LinksFrans Huissen, directeur van de Vrijwilligerscentrale Amstelland, loopt zich blijkbaar al warm voor het toekomstige wethouderschap namens GroenLinks. Hij woont overigens in Amsterdam, maar voor een wethouderszetel schrijft tegenwoordig de wet niet meer voor dat betrokkene ook in zijn standplaats woont. Raadsleden moeten dat wel.

Tijdens de zondag gehouden bijeenkomst van zijn partij zei hij met de VVD, de grootste fractie in de gemeenteraad, al een gesprek over de volgende coalitie te hebben gehad. Als het aan Huissen en diens partij ligt komt er een duidelijke visie op de energietransitie en duurzaamheid. Passie en plan ontbreken naar hun smaak bij de andere partijen in de gemeenteraad en dus ook bij de coalitie.

Intussen doet wethouder Peter Bot (bbA) van duurzaamheid wel nuttig werk, maar het is volgens GroenLinks alleen een ‘vruchtbare bodem’. Onder meer kwamen onder Bot de geregelde EnergieOntbijten tot stand, waar mensen over wegen naar energietransitie naar niet fossiele bronnen worden geïnformeerd. Dat is mooi, maar niet voldoende, vindt lijsttrekker Martin Kortekaas. Althans als men de wereldwijde doelstellingen wil halen die in Parijs werden afgesproken.

Genen

Huissen: “Wij zijn niet tijdig de gemeente die wij zeggen te zijn. Op dat punt verschilt GroenLinks naar zijn mening van de andere partijen. “Het zit bij ons in de genen.”

Er zouden volgens de partij minimaal 5 woningen per dag kant en klaar voor een duurzame toekomst moeten worden afgeleverd om de doelstellingen te halen. Het gaat trouwens helemaal fout met het wonen in Amstelveen en omgeving, want er worden te weinig goedkope woningen gebouwd. Het college houdt vast aan de theorie van doorstroming en die komt op grote schaal geenszins op gang. Wat er met kleine projecten gebeurt, waarbij wethouder Peter Bot dan staat te juichen dat er weer hooguit enkele tientallen bewoners zijn doorgestoomd, zet volgens GroenLinks geen zoden aan de dijk. Kortekaas: “Er zijn in de regio minimaal 300.000 woningen nodig. De plekken daarvoor zijn er gewoon, maar er moet wel worden gebouwd, ook sociale woningen.” Die laatste wil het huidige college er niet hij hebben. “Er wordt nu te weinig gebouwd. De VVD wil nu 50 woningen reserveren voor jongeren. Daar komen we er niet mee.”

 Schiphol

Ook de constante groei van Schiphol ligt de groenen zwaar op de maag. Huissen: “Elke keer wordt gezegd dat dat luchthaven goed is voor de werkgelegenheid.” Volgens hem wordt die functie nogal overdreven en betekent luchtvaart verslechtering van de luchtkwaliteit. Er is, vatte Den Hollander de mening van GroenLinks samen een cultuuromslag op het raadhuis nodig. GroenLinks lijkt daar kwaad voor.

De liberale lijsttrekker Herbert Raat, zich kennelijk oriënterend over een volgend college, heeft overigens al met meer partijen gesproken. Stadsdichter Matthijs den Hollander, die het gesprek leidde, noemde Huissen – met wie hij samen tot nu toe de lokale talkshow BV Amstelveen presenteerde – de ‘toekomstige wethouder’. Die zei aanvankelijk niets voor het wethouderschap, waarvoor lijstrekker Martin Kortekaas hem kandidaat wilde stellen, te voelen. Onder meer wegens slechte ervaringen met een kandidatuur in Haarlem. Maar zijn vrouw had hem overgehaald. “En ik ben toch iemand met idealen”. Hij schetste zichzelf als iemand die altijd voor een samenleving te hebben ingezet waarin iedereen er toe doet. Hij leidde onder meer een kringloopwinkel en nu dus de vrijwilligerscentrale.

 

 

 

Lees ook:Coalitie van drie partijen: VVD, D66 en Burgerbelangen
Lees ook:Ontmoetingssessie met GroenLinks
Lees ook:Frans Huissen is kandidaat wethouder GroenLinks
Lees ook:GroenLinks boos over niet meedoen in B&W
Lees ook:GroenLinks: ‘Wachttijden lopen op’

5 reacties op “GroenLinks ziet zich al in de coalitie

  1. Frank

    😀Haha, GL trekt nu al een grote broek aan, doet mij herinneren aan D’66 een aantal jaren geleden. De boef Raat is overal al wezen shoppen, dus reken je niet rijk voordat de buit echt binnen is.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rotary-vriendje

    Ja, ja, met kandidaat wethouder Hekking, alias Frans Huissen. Ben ik in beeld burgemeester?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Dolle

    Hetzelfde gebeurde, toen Sander Mager een paar jaar geleden aan iedereen vertelde dat hij bereid was om wethouder te worden. Ome Herbert had andere plannen, toen al! Het is ook belachelijk, dat een presentator (en ook een zeer matige) van praatprogramma BV Amstelveen plotseling GL wethouder wil worden. Nee liever niet mensen….Dan maar liever Axel Boomgaars terugroepen ipv dat hij in Ouderkerk wethouder te wordt.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Ruud Kootker

    Groen Links bagatelliseert het duurzaamheidsbeleid van wethouder Bot ( Burgerbelangen Amstelveen). Van de 10 voorstellen van de zijde van Groen Links in de raad, bleken er al 8 in werking gezet. Groen Links claimt ten onrechte de duurzaamheidsagenda. Duurzaamheid is namelijk van ons allemaal…. en O ja Links is van Groen Links.

      /   Beantwoorden  / 
  5. F. Wijlens

    Er wordt door partijen als GL, SP en PvdA campagne gevoerd voor meer bestedingen aan sociale woningbouw. Nu is het zo dat een beperkt gedeelte voor in aanmerking komt en dat de aanwezige sociale woningbouw in grofweg dezelfde mate aanwezig is. Als een iemand in aanmerking voor zo een woning maar vervolgens 15 tot 20 jaar moet wachten, dan ligt dat derhalve niet aan de hoeveelheid van maar aan de opzet van de sociale woningbouw.

    Er kan beargumenteerd worden dat meer mensen van de middenklasse in aamerking zouden moeten komen voor de sociale woningbouw, wanneer je dat doet is er idd te weinign sociale woningbouw. In Amstelveen is er iig 30% dus lijkt dat geen probleem te zijn.

    Tegelijkertijd is er sprake van ernstige systeemfouten in de sociale woningbouw. Voor bestaande contracten kan de basishuurverhoging veel minder verhoogd worden dan voor nieuwe contracten hetgeen resulteerd in het feit dat als je er 20 jaar in woont je een lagere huur betaald dan iemand die nu in aanmerking komt en nu een contract tekent.

    Ik wil dus stellen dat ik mij tov de sociale woningbouw sterk kan verplaatsen in linkse voorstellen. Echter wanneer de onderliggende systeemfouten niet verholpen worden dan zal de nieuw te komen sociale woningbouw binnen een aantal jaar net zo verstopt raken zoals de huidige woningvoorraad. Dit lijkt mij meer van het zelfde en zonder het aanpakken van de onderliggende problematiek lijkt mij dit de stagnering van de woningmarkt op de termijn van 5 tot 10 jaar zelfs te verergeren.

    Nu is de kiezer niet stom, die kan je dit soort dingen vertellen en wanneer men de onderliggende problematiek negeert krijg ik als kiezer het idee gefopt te worden. En voor meer van hetzelfde gaat geen partij mijn stem of publieke middelen van mij meekrijgen.

    Wat rechts gedaan heeft met de hra qua koopwoningmarkt heeft links gedaan met de sociale woningbouw en nu zitten we met een compleet disfunctionele woningmarkt. Deze woningmarkt moet ontstopt worden. We zitten nu al in een situatie dat de oplossing wordt gezocht in het uitsluiten van hele groepen, groepen die de problemen niet veroorzaakt hebben. Bv vluchtelingen die met een paar duizend statushouders geen deuk in een pakje boter slaan op een woningvoorraad waar voor miljoenen plek is. Of expats die hier broodnodige investeringen of expertise voor de arbeidsmarkt komen brengen. Of zelfs het uitsluiten van iedereen van buiten de Gemeente zoals de SP A’dam openlijk voorstelt.

    Ik zou willen zeggen dat ik dat ik het niet bespreken van veel van dit op mij overkomt als wil men mij naar de mond praten cq besodemieteren. Dit grenst op zijn minst aan populistisch kiezersbedrog. Er wonen hier een hoop mensen die wat meer te besteden hebben en op de VVD stemmen, wellicht dat wanneer men plannen presenteert die goed in elkaar zitten en een degelijke financiële onderbouwing hebben, dat deze kiezersgroep wat meer geneigd is de portemonnee te trekken voor de minderbedeelden onder ons.

    Verder zijn de kosten voor mijn sociale woningbouw appartement in geen verhouding tot de huur die ik betaal en ik wens niet tegelijkertijd ‘geholpen’ te worden met sociale woningbouw en aan de andere kant als wingewest uitgebuit te worden voor leuke projecten elders.

    Daarnaast is al die sociale woningbouw met veel publieke middelen gefinancierd en de opzet van het huidige systeem lijkt mij van een slechte omvang met publieke middelen te getuigen. De besteding is wel belangrijk, immers: als je beter met de beschikbare middelen omgaat, dan kan je daarmee ook veel meer bereiken voor de mensen.

    Ik verwacht simpelweg een beter verhaal van GroenLinks, dat op mij veelal uit goedwillende en goedbedoelende mensen bestaat.

    Een aantal jaren geleden was er een debat tussen Wouter Bos en Balkenende, het argument: “u draait en bent niet eerlijk” stak behoorlijk en dat lijkt mij zo te zijn omdat het feitelijk klopt. Als men de kiezer onderschat, continu met simpele dingetjes naar de mond praat en de onderliggende factoren niet eens benoemt, dan heb je voor jezelf een publicitair frame geschapen waarvan het moeilijk terugkomen is zonder gezichtsverlies te leiden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.